08 februari 2012


Directeur RTL7: "Probleem ligt volledig bij YouTube"

Het is nog altijd afwachten of (en wanneer) er een oplossing komt in de kwestie tussen RTL en YouTube over het weer beschikbaar maken van Voetbal International-filmpjes op YouTube. Volgens RTL7-directeur Marco Louwerens wil RTL graag tot een akkoord komen, maar weigert YouTube mee te werken.

Sinds 30 januari heeft RTL besloten video's met content van haar programma's te blokkeren op YouTube. Steeds meer (Voetbal International-)video's zijn daardoor al niet meer te bekijken. Nadat dit nieuws vorige week bekend werd, leverde dat een storm van protest op. RTL voelt zich echter genoodzaakt de blokkade te handhaven totdat er een akkoord tussen de zender en YouTube is.

Het conflict tussen RTL en YouTube draait om geld. Tot vorige week ontving RTL, nadat het als rechthebbende van de beelden een video had geclaimd, een bepaald percentage van de advertentie-inkomsten van de reclames in en naast de video's op YouTube. Het overige gedeelte ging naar YouTube zelf (de diverse uploaders verdienden overigens niets). RTL vindt het percentage dat zij ontvangt echter niet hoog genoeg.

RTL-woordvoerder Jaap Paulsen zei daar vorige week over: "RTL wil afspraken maken met YouTube over de voorwaarden waaronder het bedrijf RTL-content mag exploiteren, net zoals RTL afspraken heeft met alle andere grote distributeurs in Nederland (zoals kabel- en telecombedrijven). YouTube en RTL hebben lang onderhandeld om tot overeenstemming te komen. Helaas is dat niet gelukt."

"RTL ziet zich nu genoodzaakt de doorgifte van haar beelden via YouTube te staken zolang er geen afspraken zijn over de doorgifte", gaat Paulsen verder. "RTL is graag bereid om dit zo snel mogelijk met YouTube op te lossen en zijn diensten weer te kunnen leveren."

RTL7-directeur Louwerens sluit zich in de papieren versie van Voetbal International bij die woorden aan en voegt toe dat het probleem volgens hem volledig bij YouTube ligt: "RTL probeert al maandenlang een deal met hen te maken, maar zij schijnen te weigeren daaraan mee te werken, terwijl zij flink verdienen aan materiaal waarvan de rechten bij RTL liggen".

Wordt (hopelijk spoedig) vervolgd...


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Beetje onzin natuurlijk. Het probleem ligt bij beiden. Als RTL genoegen neemt met het huidige percentage is er geen probleem en als YouTube een hoger percentage aan RTL geeft is er ook geen probleem. Waar er twee ruziën hebben er twee schuld.

Anoniem zei

Het probleem ligt bij de RTL gieren, niet bij Youtube. Dus opzouten met je lulkoek, Louwerens. Ik ga in ieder geval niet naar die hopeloze kutsite van RTL, dan maar geen VI filmpjes.

Anoniem zei

Weet iemand over welke percentages we het eigenlijk hebben? Hoe groot is het deel dat naar RTL gaat en hoe groot is het deel voor YouTube?

OranjeEINSVI zei

Eigenlijk kan ik RTL wel een beetje begrijpen, echter is Youtube een belangrijk marketing instrument. Mede door Youtube en SigaarSnor is dit programma zo populair geworden. Veel van die fragmenten op Youtube zijn helemaal niet terug te zien via RTL XL. Liever een beetje geld dan geen geld zou ik zeggen. Je hebt nu geen geld, geen gratis reclame meer voor je programma en een hoop ontevreden fans.

Anoniem zei

Ik zou graag ook een verklaring van YouTube zien, daar wordt het veel interessanter van.

Wat ik wel opvallend vind, is dat de RTL XL site rond 30 januari ook een nieuwe look heeft gekregen. Het argument om meer mensen naar de RTL XL site te willen lokken sluit ik daarom nog niet uit.

Anoniem zei

It het niet mogelijk om via een ipad speler de hele uitzending te laten afspelen op je blog? Want die RTL website is echt 3 keer niets.

Anoniem zei

Ik vind het maar balen hoor, zo maak je veel meer kapot dan je ermee kunt winnen volgens mij....

maarja ik ben maar een simpele consument weet ik veel :P

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link