22 augustus 2017


Column: ''Mag je FC Utrecht dit seizoen een titelkandidaat noemen?''

FC Utrecht wordt in diverse 'voetbalpraatprogramma's' gezien als een mogelijke titelkandidaat. Dit vanwege de uitstekende prestatie van vorig seizoen (4de plaats), en de huidige vorm waarin de ploeg van Erik ten Hag verkeerd. Maar mag je FC Utrecht wel een titelkandidaat noemen?

Het komt in de Eredivisie vaak voor dat een club buiten de Top 3 het Ajax, Feyenoord en PSV erg lastig maakt, maar aan het einde van het seizoen toch moet afhaken. Maar er zijn ook zeker uitzonderingen, denk maar een terug aan het kampioenschap van AZ Alkmaar (2008/2009) en FC Twente (2009/2010). Maar dat is inderdaad wel alweer een tijd geleden.

Maar ook in het buitenland zie je het regelmatig gebeuren. Denk aan het kampioenschap van Leicester City, twee seizoenen geleden in Engeland. Of de verrassende tweede plaats van RB Leipzig afgelopen seizoen in Duitsland. En dan is uiteraard de vraag of FC Utrecht hier ook toe in staat kan zijn?

Vorig seizoen werd FC Utrecht heel erg knap vierde. Alleen waren de prestaties tegen Ajax, Feyenoord en PSV niet heel spectaculair. Tegen PSV werd twee keer verloren (1-2 en 0-3), tegen Feyenoord werd slechts een puntje gepakt (3-3 en 2-1) en tot groot verdriet van heel Utrecht werd er twee keer van Ajax verloren (3-2 en 0-1). In deze wedstrijden moet FC Utrecht dit seizoen hun progressie die ze gemaakt hebben laten zien. Want afgelopen seizoenen pakte FC Utrecht in zes wedstrijden tegen de traditionele top 3, slechts 1 puntje. Daar valt dit seizoen nog heel veel winst uit te halen!

FC Utrecht heeft misschien wel de beste trainer van de Eredivisie. Erik ten Hag is een trainer die spelers zichtbaar beter maakt, en zijn ploeg erg leuk aanvallend voetbal laat spelen. Maar ook de rol van grootaandeelhouder Frans van Seumeren is heel belangrijk. Hoeveel miljoen euro die man in FC Utrecht heeft gestoken is niet normaal meer. Ik was afgelopen seizoen ook enorm blij voor Van Seumeren dat FC Utrecht zich wist te kwalificeren voor Europees voetbal, na een zinderende finale in de Play-Offs tegen AZ Alkmaar.

De selectie van FC Utrecht zit ook vol met kwalitatief uitstekende spelers. In mijn ogen is David Jensen de beste doelman van de Eredivisie. Een doelman die FC Utrecht zowel vorig seizoen als dit seizoen, met cruciale reddingen er door heen sleept. Die uitstekende vorm zorgde er ook voor dat hij bij de nationale ploeg van Denemarken werd gehaald.

De verdediging is solide. Er staan geen topverdedigers in, maar wel verdedigers die begrijpen wat ze moeten doen. En welke verdediging van een Nederlandse club kan dat nu eigenlijk ook zeggen. Weinig, denk ik.

Het middenveld bruist van de kwaliteit. Zakaria Labyad en Yassin Ayoub zijn enorm belangrijk voor de club geworden, en deze twee spelers zie je ook iedere wedstrijd groeien in hun rol. Ik hoop ook echt voor heel FC Utrecht, dat Yassin Ayoub niet in de laatste dagen van de transferperiode alsnog vertrekt. En met Urby Emanuelson heeft FC Utrecht een schat aan ervaring binnengehaald.

FC Utrecht heeft in de aanval veel talenten rondlopen, maar de grote vraag blijft of deze talenten de vertrokken Sebastién Haller kunnen doen vergeten. De start van het duo Dessers/Kerk is veel belovend, dus het ziet erna uit dat dit ook goed gaat komen.

Zijn er ook dingen bij FC Utrecht die minder zijn. Absoluut, en een heel belangrijk ding die cruciaal kan zijn voor een Top 3 klassering en mogelijk een kampioenschap. In het Europa League duel tegen Zenit Sint Petersburg was de Galgenwaard bomvol en waren de supporters echt een grote steun voor de ploeg uit de Domstad. Alleen vier dagen later, toen FC Utrecht in de competitie tegen Willem II moest spelen was de Galgenwaard maar voor de helft gevuld.

Mijn conclusie luidt ook: FC Utrecht gaat het de Top 3 dit seizoen erg lastig maken, maar dit geldt zeker ook denk ik voor Vitesse. Of FC Utrecht landskampioen kan worden? Het kan, maar ik acht de kans niet heel groot. Maar het FC Utrecht publiek kan hier wel een helpende hand in zijn. Zorg bij ieder thuisduel dat de Galgenwaard bomvol zit, en dat iedere tegenstander met knikkende knieën de Galgenwaard betreedt. Daar help je niet alleen FC Utrecht mee, maar ook grootaandeelhouder Frans van Seumeren. Deze man heeft zoveel voor de club gedaan, dat ik alleen hem al iedere twee weken een volle Galgenwaard gun. Want voor een club met zoveel potentie en kwaliteit, mag het toch eigenlijk niet dat bij een flink aantal wedstrijden het stadion slechts half gevuld is.

Oliver.


2 opmerkingen:

Sinterklaas en Zwarte Piet zei

MP4
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.ssm/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.mp4

of

http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/nettv/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.ssm/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.mp4

Anoniem zei

Frans van Seumeren is een legende!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link