22 augustus 2017


Hoe gaat het nu met... Giorgi Kinkladze

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Giorgi Kinkladze.

Giorgi Kinkladze werd geboren op 6 juli 1973 in Tbilisi. Op 17-jarige leeftijd tekende Kinkladze zijn eerste profcontract bij Mretebi Tbilisi, uitkomend in de Eerste Divisie van Georgië. In twee seizoenen kwam Kinkladze tot 50 wedstrijden voor Mretebi Tbilisi en scoorde daarin 9 keer. Na het tweede seizoen wist Mretebi Tbilisi te promoveren naar het hoogste niveau van Georgië, mede dankzij een uitblinkende Kinkladze die al 'het grootste talent ooit van Georgië' werd genoemd.

In het eerste seizoen voor Kinkladze op het hoogste niveau in Georgië verliep uitstekend. Kinkladze wist in 30 wedstrijden, 9 keer te scoren. Maar hij viel met name op door zijn uitstekende dribbels. Dat viel Dinamo Tbilisi, landskampioen van Georgië ook op en contracteerde Kinkladze voor drie jaar.

Het eerste jaar voor Kinkladze bij Dinamo Tbilisi was een zeer succesvol jaar. Onder leiding van een uitblinkende Kinkladze won Dinamo Tbilisi zowel de landstitel als de Georgische beker. Kinkladze kreeg aan het einde van het seizoen de kroon op zijn uitstekende seizoen. Hij werd unaniem gekozen tot beste speler van Georgië van het jaar 1993.

In Georgië was in die periode ook een burgeroorlog aan de gang, en dat zorgde voor veel onrust en onveilige situaties. Het liefste verhuurde Dinamo Tbilisi zijn topspelers aan Europese clubs, zodat ze veilig waren. Ook Kinkladze werd verhuurd. Hij ging in de tweede Bundesliga spelen voor 1.FC Saarbrücken. In een half jaar tijd, kon Kinkladze geen potten breken. Hij kwam tot 11 wedstrijden, en wist daarin geen enkele keer te scoren. Wel kreeg hij in die periode twee keer een rode kaart.

Kinkladze keerde weer terug in Georgië, waar de situatie vanwege de burgeroorlog nog steeds erg onveilig was. Toch verscheen Kinkladze aan de aftrap van het nieuwe seizoen. Alles leek er op dat dit seizoen wel eens een fantastisch seizoen voor Kinkladze kon worden. In de eerste 14 wedstrijden van het seizoen, scoorde Kinkladze maar liefst 13 keer. Maar de burgeroorlog zorgde ervoor dat Dinamo Tbilisi voorzitter Merab Jordania (later bekend door zijn rol bij Vitesse) niet meer wilde dat zijn beste spelers in Georgië verbleven.

Hij probeerde Kinkladze te verkopen aan Atletico Madrid. Er zou ongeveer € 250.000 worden betaald voor Kinkladze. Echter kon Kinkladze de technische staf van de Spaanse ploeg niet overtuigen van zijn kwaliteiten in diverse oefenwedstrijden en zagen van de koop af. Jordania zorgde ervoor dat Kinkladze wel zijn conditie op peil kon houden in Spanje, bij de reserves van Real Madrid. Daar werd hij gescout door Boca Juniors uit Argentinië.

Kinkladze werd uiteindelijk gehuurd door de Argentijnse club, met een optie tot koop. Een grote droom kwam uit voor Kinkladze, want in Argentinië ontmoette hij zijn grote idool Diego Maradona. Dat zou ook tevens het enigste lichtpuntje zijn. In de korte huurperiode kon Kinkladze wederom niet overtuigen en zagen af van een eventuele koop.

Toch was er een klein lichtpuntje. Kinkladze maakte zijn eerste interlanddoelpunt voor Georgië, direct na die periode bij Boca Juniors. Kinkladze scoorde eenmaal, tegen Wales.

In het seizoen 1994/1995 keerde Kinkladze weer terug bij Dinamo Tbilisi, waar hij door een blessure een groot gedeelte van het seizoen niet in actie kwam. Uiteindelijk wist hij toch nog 21 duels te spelen en 14 keer te scoren.

Het lukte Dinamo Tbilisi voorzitter Jordania om toch een mooie transfer te regelen voor Kinkladze. Manchester City kocht het 'grootste talent van Georgië' voor 2,5 miljoen euro.

Op 19 augustus 1995 debuteerde Kinkladze voor Manchester City in een duel tegen Tottenham Hotspur (1-1). Kinkladze werd bij Manchester City een van de grote smaakmakers, maar hij kon niet voorkomen dat Manchester City degradeerde. Ondanks dat groeide Kinkladze uit tot een publiekslieveling. Een speler die met onnavolgbare dribbels, menig Britse verdediger het bos in stuurde.


Het lukte Manchester City twee seizoenen lang niet om terug te keren naar de Premier League. Kinkladze bleef zijn bekende dribbels uitvoeren, pikte af en toe zijn doelpunt mee en speelde zich in de kijker van Ajax. De Amsterdammers wisten uiteindelijk de Georgiër voor bijna drie miljoen euro te contracteren. Kinkladze kwam 104 competitieduels uit voor Manchester City en scoorde 17 keer.

Ajax trainer Morten Olsen noemde Kinkladze zijn belangrijkste aankoop dit seizoen. Kinkladze moest Jari Litmanen opvolgen, die was vertrokken naar FC Barcelona. Bij Ajax werd Kinkladze herenigd met zijn goede Georgische vriend, Shota Arveladze. Kinkladze en Arveladze deelden ook een groot huis in Amsterdam.


Kinkladze werd door Olsen gebruikt als linksbuiten, een positie waar Kinkladze niet of nauwelijks had gespeeld in zijn loopbaan. Kinkladze kon, net zoals heel Ajax dat seizoen niet imponeren. Dat had als gevolg dat Morten Olsen eind 1998 werd ontslagen bij Ajax en werd opgevolgd door Jan Wouters. Kinkladze kwam na de komst van Wouters geen minuut meer in actie voor het eerste elftal van Ajax. Tot zijn groot verdriet, bleef het dat seizoen bij slechts 12 competitiewedstrijden. Kinkladze scoorde geen enkele keer.

De vernedering voor Kinkladze werd alleen maar erger. Zijn goede vriend Shota Arveladze vertelde later dat Kinkladze het heel moeilijk heeft gehad met deze situatie. Niet meer voetballen was een regelrechte hel voor Kinkladze. In het tweede seizoen bij Ajax kreeg Kinkladze bij geen eens een rugnummer van Jan Wouters. Deze situatie zorgde er ook voor dat hij zijn plaats verloor in de selectie van Gerogië.

Ongemotiveerd moest hij zijn wedstrijden spelen bij Ajax 2. Kinkladze kon de motivatie niet meer opbrengen, zeker toen hij ook nog eens geblesseerd raakte.

Derby County had ondanks de slechte vorm van Kinkladze, interesse in de Georgiër. Kinkladze was dolblij met zijn driejarig contract bij de Engelse club die uitkwam in de Premier League.

Vier seizoenen kwam Kinkladze uit voor Derby County. Vier seizoenen lang kon Kinkladze zijn beroemde dribbels weer vertonen in de Premier League. Hij speelde weer op zijn vertrouwde 'nummer 10' positie, kreeg zijn plek weer terug in de selectie van Georgië. in vier seizoenen Derby County speelde Kinkladze 94 competitieduels en scoorde daarin 8 keer.

Derby County zat in de financiële problemen, maar wilde Kinkladze toch behouden voor de club. Een nieuw contract, maar dan wel met slechts 1/3 van zijn huidige salaris. Kinkladze weigerde en vertrok transfervrij.

Kinkladze was zelfverzekerd dat hij als transfervrije speler snel weer een club had. Hij had immers een goede periode achter de rug bij Derby County. Portsmouth, Leeds United en Liverpool zagen op het laatste moment af om Kinkladze te contracteren en ook bij de Schotse clubs Celtic en Dundee kon de Georgiër geen potten breken. Inmiddels zat Kinkladze al vier maanden zonder club en verloor ook weer zijn plaats in de nationale ploeg van Georgië.

In de daaropvolgende zes maanden, kreeg Kinkladze slechts twee kansen om een contract te verdienen bij een club. Panathinaikos uit Griekenland nam Kinkladze een maand op proef, maar was niet onder de indruk van met name de conditie van Kinkladze. De Griekse club besloot Kinkladze geen contract aan te bieden. Zelfs een club in degradatienood zal af van Kinkladze. Het Russische Shinnik Yaroslavl liet Kinkladze meetrainen, maar noemde Kinkladze 'niet gemotiveerd genoeg' en zag ook af van een contract voor Kinkladze.

Anderhalf jaar lang zat Kinkladze zonder club, toen een oud ploeggenoot hem hielp. Temuri Ketsbaia was trainer van Anorthosis Famagusta uit Cyprus. De club had weinig financiële middelen, maar Kinkladze besloot deze kans te pakken.

Kinkladze kwam 22 duels in actie voor Anorthosis Famagusta, en scoorde twee keer. Ook wist hij uiteraard zijn plek bij de nationale ploeg van Georgië terug te veroveren.

Anorthosis Famagusta plaatste zich voor de Champions League, maar toen gebeurde er iets waar met name trainer en oud ploeggenoot Temuri Ketsbaia geen goed woord voor over had. Een paar uur voor de return van het Champions League duel tegen Glasgow Rangers tekende Kinkladze een contract bij het Russische Rubin Kazan. Kinkladze ging veel meer verdienen bij de Russische club, dat wel een stapje terug was in niveau voor Kinkladze. Temuri Ketsbaia was woedend! ''We hebben hem een kans gegeven, om bij ons te spelen. En nu er een club aankomt, die het sportief veel minder doet kiest hij voor het grote geld. Ik wil niets meer met Kinkladze te maken hebben.''

Kinkladze kwam in het eerste seizoen slechts 9 keer uit voor Rubin Kazan, en scoorde slechts 2 keer. Daar zat wel een hele belangrijke treffer bij tegen Zenit Sint Peterburg, waardoor Rubin Kazan zich kwalificeerde voor de UEFA Cup.

In het tweede seizoen bij Rubin Kazan raakte Kinkladze ernstig geblesseerd, waardoor hij bijna het gehele seizoen moest missen. De teller bleef dat seizoen staan op slechts vier competitiewedstrijden, en 0 doelpunten. De teleurstelling was ook groot bij Kinkladze toen Rubin Kazan besloot om zijn contract niet te verlengen.

Op 34 jarige leeftijd zette Giorgi Kinkladze een punt achter zijn loopbaan. 'Het grootste talent uit Georgië' leek zich terug te trekken uit de voetbalwereld. Tot we een jaar later weer van Kinkladze hoorde. Hij was nu woonachtig in Moskou en wilde zich gaan ontwikkelen tot zaakwaarnemer. Dit avontuur werd echter geen succes.

Gek genoeg ging hij in 2012 ook nog een jaar als trainer aan de slag bij Anorthosis Famagusta. Inderdaad, de club uit Cyprus waar Kinkladze op een hele nare manier vertrok als speler. Ook dit nieuwe avontuur pakte niet goed uit, en nog voor het einde van het seizoen ontsloeg Anorthosis Famagusta Kinkladze.


Kinkladze leeft nog steeds in Moskou, waar hij nu in alle anonimiteit leeft. Af en toe analyseert hij nog wedstrijden van de nationale ploeg van Georgië, maar daar blijft het ook bij.

Kinkladze kan terugkijken op een hele merkwaardige carrière, vol hoogte en dieptepunten. Uiteindelijk speelde 403 wedstrijden in zijn carrière en kwam tot 87 doelpunten. Ook speelde hij 54 interlands voor Georgië en scoorde 8 keer.


2 opmerkingen:

Sinterklaas en Zwarte Piet zei

MP4
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.ssm/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.mp4

of

http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/nettv/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.ssm/dbaadc1b-6370-3657-91a9-48bfa5fffd3f.mp4

Anoniem zei

Wat mij betreft mag je van dit onderdeel wel twee delen per week plaatsen. Echt complimenten!

Kinkladze, is was hem echt al compleet vergeten!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link