18 december 2017


Column: ''Opeens doen mensen alsof Renato Tapia een nieuw wereldwonder is op de Nederlandse velden''

AD Sportwereld-columnist Willem van Hanegem vindt dat, ondanks de 0-7 overwinning bij Sparta, terughoudendheid op z'n plaats is bij Feyenoord. ,,Dat zelfvoldane gevoel mag dit seizoen niet meer de Kuip in glippen."

Net als van de mensen in het uitvak gisteren op Het Kasteel, is Feyenoord mijn club. Dat weet iedereen. Maar het enthousiasme van die mensen gisteren in Rotterdam-West, dat heb ik dan weer totaal niet. Ze scandeerden namen van spelers die ik al weken geen bal goed zie raken. En ze zongen voortdurend dat Alex Pastoor zou sneuvelen. Het klopte, maar ik denk dan wel: hoe goed was ons Feyenoord dan dit seizoen?

Enige terughoudendheid is op z’n plaats bij Feyenoord. Natuurlijk, 0-7 is een fraaie uitslag. Maar opeens doen mensen alsof Renato Tapia een nieuw wereldwonder is op de Nederlandse velden. Terwijl ik hem wekelijks ballen zie inleveren, dat geloof je bijna niet. Midweeks tegen Heerenveen gaf hij de bal ook zomaar aan Henk Veerman. Om de boel nog te redden maakte hij een soort sliding en toen gaf Kevin Blom maar een vrije trap aan Feyenoord. En dan roepen mensen na afloop dat hij zo goed is geworden. Gisteren zag ik hem weer binnen dertig seconden een bal inleveren die zomaar de 1-0 voor Sparta had kunnen opleveren. Maar de mensen stonden weer op de banken.

Ik zie meer in Sven van Beek, een speler die veel betrouwbaarder is. Al vond ik ook die tegen Heerenveen matig spelen. Waar ik bij Feyenoord bang voor ben en wat ik ook proef: ze denken daar zo snel dat het allemaal wel weer in orde is. Maar als telkens één of twee wedstrijden na een goede prestatie blijkt van niet, moet je daar gewoon mee oppassen. Ik hoop dat Van Bronckhorst ze daar op wijst deze week, want dat zelfvoldane gevoel mag dit seizoen niet meer de Kuip in glippen.

Dat jonge ventje, Dylan Vente, debuteerde wel leuk in de basiself. Leen Vente, de man die ooit de eerste goal in de Kuip maakte, was een broer van zijn opa. Zijn oom Rob Vente was een bekend sportjournalist. Die kon lekker schrijven, maar voetballen kon hij absoluut niet. Zoals zoveel journalisten schrijven over iets wat ze zelf totaal niet beheersen.

Maar goed, dat laatste denk ik ook steeds vaker bij veel profvoetballers. Het was sneu hoor, voor debutant Nick Kuipers van ADO. Maar de drie treffers van PSV mocht hij zichzelf zonder met zijn ogen te knipperen aanrekenen. Er gebeuren in de eredivisie dingen die je nauwelijks voor mogelijk had gehouden. Hoe wilde bijvoorbeeld Fred Friday van dichtbij nou de 2-2 maken tegen Ajax? Ik heb het een paar keer teruggekeken, maar ik heb nog geen idee. Door hem won Ajax ‘gewoon’ met 1-2 in Alkmaar en zit het PSV na een prima week op de hielen. Zo zijn we wel af van die romantische verhalen dat AZ dit seizoen de titel zou gaan pakken. Nog te matig in topwedstrijden, constateer ik

Ook de arbitrage is bijzonder matig en bovendien gunnen die heren elkaar het licht in de ogen niet. Danny Makkelie stuurde Hans Kraay jr. vrijdag razendsnel een sms’je zodat die in de live-uitzending van FOX nog snel kon zeggen dat zijn collega Pol van Boekel er helemaal naast zat bij NEC-Helmond Sport. Dat noemen ze in huize Van Hanegem nou een schoolvoorbeeld van stiekem en gluiperig. Bovendien zie ik dezelfde Makkelie zelf al jarenlang een partij fouten maken, dat je denkt: als Van Boekel dat allemaal naar Kraay had ge-sms’t, dan had hij nu geen beltegoed meer gehad.

Willem van Hanegem.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link