23 december 2017


Column: ''Feyenoord heeft aangetoond dat het kan: de gevestigde orde verslaan''

Tot teleurstelling van die paar fans, en tot vreugde van velen, zal je mij niet tegenkomen op Twitter of Instagram. Maar nu ik het afgelopen Eredivisie-weekend vanuit Schotland volgde en niet alle tv-analyses kon zien, waren de social media toch wel handig om bij te houden wat er werd gezegd over AZ tegen Ajax.

Danny Makkelie was, vanwege zijn matige presteren en zijn appjes aan Hans Kraay over collega Pol van Boekel, de meest besproken figuur. Hopelijk grijpt AZ zijn discutabele beslissingen niet aan als excuus. Terugkomen op Makkelie is makkelijk. Net als refereren aan die gruwelijke kans van Fred Friday. Dat zijn hypes. Bij mij is vooral de vraag blijven hangen: hoe kan het dat AZ structureel slecht presteert tegen de traditionele topdrie? Tegen PSV, Ajax en Feyenoord hebben ze dit seizoen alweer alles verloren. Dat zijn geen incidenten meer. Vorig seizoen haalden ze één punt uit die zes wedstrijden. Het seizoen ervoor drie. In vijftien duels pakte AZ dus maar vier punten tegen de topclubs. Dat lijkt me geen toeval meer.

Graag wil ik vooropstellen dat ik veel sympathie en waardering heb voor AZ. We weten allemaal waar ze sinds hun kampioenschap uit 2009 vandaan komen. Van heel ver. Er staat een geweldig jeugdcomplex, financieel is het in weer in orde, ze hebben aantrekkelijke talenten uit de regio, hun stadion zit goed vol. Daarvoor verdienen ze alle credits. Dus begrijp me goed: dat er nu wordt gepraat over het negatieve patroon van AZ tegen de topdrie, zou de club moeten opvatten als een compliment. Kijk, het is te makkelijk van AZ te eisen dat het de topdrie moet aanvallen. Aan het begin van dit seizoen zou FC Utrecht gaan meedoen en van Vitesse dachten we ook dat ze een eind zouden komen… Maar AZ wil zélf die volgende stap graag maken. John van den Brom refereerde daar voor de wedstrijd nog aan en incidenteel zou het ook moeten kunnen. De top speelt de laatste jaren niet zó ongenaakbaar dat een kampioenschap per definitie onmogelijk zou zijn. Met de volgende opmerking zal ik me in Rotterdam en omstreken wel weer niet populair maken, maar Feyenoord heeft vorig seizoen aangetoond dat het kan de gevestigde orde te verslaan. Feyenoord was qua naam nog wel een topclub, maar qua prestaties natuurlijk al heel lang niet meer.

Nu AZ zondag zijn ambitie als uitdager opnieuw niet kon waarmaken, zou ik intern maar eens heel hard gaan nadenken. Misschien moet de club zo langzamerhand de conclusie trekken dat deze ingeslagen weg de goede is om veel positieve vibes te creëren. AZ heeft een verfrissende ploeg vol talent en dan is een van hun grootste beloften, Calvin Stengs, ook nog eens geblesseerd. Maar AZ zou ook moeten vaststellen dat deze weg niet de goede is voor een serieuze kans op de hoofdprijs. De clubleiding moet terug naar de tekentafel. Ze zou kunnen overwegen op enkele cruciale posities oudere spelers van rond dertig jaar te nemen. AZ zou kunnen nastreven in de Eredivisie uit te groeien tot het FC Basel van de Champions League, dat dankzij het aantrekken van ervaring structureel bovengemiddeld presteert.

Ooit heb ik het respectabele aantal van zes wedstrijden gespeeld voor AZ. Toen liepen daar Shota Arveladze, Danny Koevermans... Stuk voor stuk ervaren krachten. AZ kan nu ook een voorbeeld nemen aan Ajax. Lasse Schöne is inmiddels 31 jaar. Hoe mooi is het dat zo’n jongen die van NEC is gehaald, nu een onmisbare pijler is geworden? Hij zal niet in de scoutingsboekjes staan van Paris Saint-Germain en Chelsea, maar was wel doorslaggevend tegen zowel PSV als AZ. Samen met Klaas-Jan Huntelaar is hij van onschatbare waarde. Ze trekken wedstrijden over de streep.

Schöne en Huntelaar zijn niet de twee met het meeste talent of de hoogste transferwaarde, maar wel essentieel wil je grote wedstrijden winnen. FC Basel doet dat internationaal ook. Redelijke spelers halen, die door hun ervaring het team evenwichtiger maken en dus naar een hoger niveau tillen. Een type als Stijn Schaars zou misschien zo’n rol kunnen vervullen bij AZ. Juist een speler die daar tot wasdom is gekomen. Een oudere verdediger aantrekken, lijkt me ook niet zo gek. Robert Eenhoorn kennende zal hij deze analyse ook wel maken. Hij komt uit het honkbal, een sport waarin statistieken veel belangrijker zijn dan in het voetbal. Eenhoorn zal in die cijfers een verklaring gaan zoeken. Meer ervaring lijkt mij een aannemelijke oplossing. Van den Brom wil met AZ hogerop en Eenhoorn is ook iemand die alleen voor het hoogste gaat. Dat betekent wel dat ze, naast alle zaken die daar echt heel goed gaan, ook moeten gaan inzetten op een oudere categorie spelers. Anders gaat AZ de volgende stap nooit maken.

Ronald Waterreus.


1 opmerking:

W Flaka zei

Iemand nog de volledige afleveringen van Voetbal Inside van 18dec, 15 dec, 11 dec, 8 dec en 4dec. Ivm met vakantie niet kunnen zien en ik hoop dat iemand nog advies heeft hoe ik deze afleveringen nog volledig kan bekijken.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link