26 september 2017


Hoe gaat het nu met... Abel Xavier

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Abel Xavier.

Abel Luís da Silva Costa Xavier, beter bekend als Abel Xavier werd op 30 november 1972 geboren in Nampula (Mozambique). Hij zou later de geschiedenisboeken ingaan als de speler met de excentrieke haardracht en de blond geverfde baard. Op vroege leeftijd ging Xavier voetballen bij enkele amateurclubs uit Mozambique. Kenmerkend voor dat land is ook dat het vol zit met scouts van vele Portugese clubs. Op zijn 18de werd Xavier gescout door Estrela Amadora, waar hij een contract voor drie jaar tekende.

Bij Estrela Amadora groeide Xavier uit tot een goede verdediger, die ook nog eens aanvallende kwaliteiten had. Na drie seizoenen was het ook Benfica die veel interesse had voor Xavier. Na 85 wedstrijden en 5 goals vertrok Xavier bij Estrela Amadora en vertrok naar het grote Benfica.

In het eerste seizoen bij Benfica werd Xavier ook voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van Portugal. Op 31 maart 1993 maakte hij in een WK kwalificatieduel tegen Zwitserland zijn debuut. Helaas voor Xavier en Portugal wist het land zich niet te kwalificeren voor het WK in Amerika.

Wel werd Xavier voor het eerst landskampioen. Benfica won met een ruime afstand de titel. Je zou verwachten dat het een lang huwelijk tussen Benfica en Xavier werd, maar niets is minder waar. In de winterstop van zijn tweede seizoen bij Benfica vertrok Xavier naar het Italiaanse Bari. Hij speelde 45 wedstrijden voor Benfica en kwam vier keer tot scoren.

Echter kon Xavier bij het Italiaanse Bari nauwelijks imponeren en de trainer besloot de excentrieke Portugees op de bank te zetten. Xavier pikte dit niet en besloot na een seizoen Serie A, alweer te kiezen voor een transfer. Het avontuur bij Bari kwam voor Xavier slechts tot acht wedstrijden.

Van Portugal en Italië kwam Xavier nu terecht bij de Spaanse middenmoter Real Oviedo. Xavier tekende een contact voor twee seizoenen. In die twee seizoenen bij Real Oviedo kwam Xavier behoorlijk veel aan spelen toe. In totaal kwam hij 58 keer uit voor de Spaanse club, maar wist in die wedstrijden niet tot scoren te komen.

Aan het einde van het tweede seizoen meldde PSV zich voor Abel Xavier. PSV-trainer Bobby Robson was erg gecharmeerd van de Portugees. Xavier begon ook als basisspeler in het 'vreemdelingenlegioen' van PSV, maar mistte een flink aantal wedstrijden door diverse blessures. Hij kwam dat seizoen 19 keer uit voor PSV, en scoorde twee maal.


Xavier was gelukkig fit voor Euro 2000, dat werd gehouden in Nederland en België. Tijdens dat toernooi zou iedereen weten wie Abel Xavier was, en dat kwam niet alleen door zijn opvallende verschijning. In de halve finale van dat toernooi nam Portugal het op tegen Frankrijk en vijf minuten voor het einde van de verlenging veroorzaakte Xavier via een handsbal een strafschop. Ondanks zware protesten werd de penalty binnen geschoten door Zinedine Zidane en ging Frankrijk naar de finale van Euro 2000.

Euro 2000 zorgde er wel voor dat er veel interesse kwam voor Xavier, en PSV verkocht hem aan het Engelse Everton. Daar kwam hij twee seizoenen voor in actie (43 competitiewedstrijden, 0 goals), maar maakte aan het einde van zijn tweede seizoen een beslissing die ze hem niet in dank afnamen. Xavier vertrok naar aartsrivaal Liverpool, iets wat tot veel woede zorgde bij de supporters van Everton.

Xavier moest bij Liverpool de stand in worden van de Duitser Markus Babbel, die kampte met een zware blessure. In zijn eerste duel voor Liverpool, was Xavier direct trefzeker en scoorde tegen Ipswich Town. Echter na vier competitiewedstrijden kreeg Xavier ruzie met Liverpool-trainer Gérard Houllier. Deze ruzie zorgde ervoor dat Houllier nauwelijks meer een beroep deed op Xavier. Tijdens de start van het tweede seizoen bij Liverpool, besloot de Engelse club Xavier te verhuren aan het Turkse Galatasaray.

De Turkse landskampioen was echter niet onder de indruk van de Portugees, en kwam na elf optredens tot de conclusie dat ze de optie tot koop niet zouden lichten.

Terugkerend bij Liverpool kreeg Xavier te horen dat hij geen toekomst meer had bij de 'Reds'. Zijn avontuur bij Liverpool zou stoppen bij 14 competitieduels en slechts een treffer.

Xavier vertrok naar de Bundesliga en kwam uit voor Hannover 96. Er zijn weinig spelers die kunnen zeggen dat ze in alle grote competities in Europa hebben gespeeld, maar dat geldt dus wel voor Xavier. Maar wat het geval was bij zowel Liverpool als bij Galatasaray, was ook het geval bij Hannover 96. Xavier kreeg het weer aan de stok met de technische staf en kwam ook hier op de bank terecht. Het bleef slechts bij vijf optredens bij Hannover 96, en wederom vertrok Xavier.

Hij keerde terug naar de Serie A. Hij wilde zijn mislukte avontuur bij Bari revancheren, en koos ervoor om te spelen voor AS Roma. Het avontuur duurde slechts een half seizoen. AS Roma besloot om Xavier te verhuren aan Middlesbrough, omdat hij niet kon imponeren bij de club.

Na een half jaar op huurbasis te hebben gespeeld bij Middlesbrough, kreeg Xavier eindelijk eens goed nieuws. De Engelsen besloten de optie tot koop wel te lichten, en Xavier leek eindelijk weer een club te hebben gevonden waar hij veel kon spelen.

Echter ging het wederom mis, nu na afloop van het UEFA Cup duel tegen Skoda Xanthi. Xavier werd direct na het duel betrapt op het gebruik van doping. Hoewel Xavier in hoger beroep ging werd hij op 23 november 2005 schuldig bevonden aan het gebruik van doping en werd voor een jaar geschorst. Xavier mistte daardoor de UEFA Cup finale, die Middlesbrough wist te winnen en was pas weer in november 2006 speelgerechtigd.

Middlesbrough besloot afscheid te nemen van Xavier. Door de schorsing wegens dopinggebruik, kwam de Portugees slechts 18 wedstrijden uit voor Middlesbrough en scoorde een keer tegen Bolton Wanderes.

Op 14 mei 2007 kwam Xavier met een belangrijke mededeling. Hij maakte bekend zijn loopbaan voort te zetten in de MSL, en ging spelen voor LA Galaxy. Een jaar later had Xavier opnieuw een belangrijke mededeling. Xavier was bekeerd tot de Islam, en had ook een naamsverandering ondergaan. Zijn nieuwe naam was Faysal.


Maar na 21 wedstrijden te hebben gespeeld, ging het wederom mis voor Xavier (of Faysal, zoals liever wordt genoemd). Hij uit felle kritiek op de MSL, en de behandeling van moslims in de Verenigde staten. Ook heeft hij geen goed woord over voor LA Galaxy trainer Ruud Gullit.

In december 2009 zet Xavier een punt achter zijn loopbaan en besluit zich volledig te gaan richten op een carrière als trainer.

In het seizoen 2013/2014 kreeg Xavier zijn eerste baan als trainer. Het Portugese Olhanense besloot Xavier aan te stellen als trainer. Maar net zoals zijn voetballoopbaan, ging het ook als trainer vrij snel mis. Eind oktober 2013 verloor Olhanense van de nummer laatst en het bestuur zette Xavier op straat.

Xavier besloot in december 2014 trainer te worden van de Franse tweede divisionist Algarve. Hij werd met die club 11de, maar besloot na dat seizoen alweer weg te gaan. Hij keerde terug naar Portugal om daar trainer te worden van Aves, een club uitkomend in de Eerste divisie van Portugal.

Met Aves verloor Xavier maar liefst zes van de zeven wedstrijden, en Aves zette Xavier eind september 2015 alweer op straat.

Begin 2016 wordt Xavier bondscoach van Mozambique, waar hij tot op de dag van vandaag nog actief is.

Abel Xavier speelde in zijn loopbaan 330 competitiewedstrijden en scoorde 13 keer. Voor de nationale ploeg van Portugal speelde Xavier 20 interlands en scoorde twee keer.
1 opmerking:

Sinterklaas en Zwarte Piet zei

MP4:
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/a1a84450-2e75-3dc8-9934-3928685f398b.ssm/a1a84450-2e75-3dc8-9934-3928685f398b.mp4

MP4 (HD)
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/nettv/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/a1a84450-2e75-3dc8-9934-3928685f398b.ssm/a1a84450-2e75-3dc8-9934-3928685f398b.mp4

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link