26 september 2017


Column: ''De kritiek van Johan Derksen op RTL is volkomen terecht!''

Veel BN'ers vinden dat Johan Derksen het niet kan maken om kritiek te uiten op zijn eigen werkgever RTL! Wat is dat nu voor een onzin? Eindelijk is er iemand bij RTL die eens duidelijk zegt wat er nu werkelijk misgaat bij de televisieomroep!

Vroeger was RTL de grote omroep die altijd met grote programma's kwam en daarmee ook flink wat kijkcijfers wist te scoren. Alleen lijkt die magie te zijn uitgewerkt. Zelfs voormalig kijkcijferkanon Linda de Mol faalt en wist met haar laatste twee programma's (Linda's Zomerweek en The Story of my life) geen miljoen kijkers meer te trekken. Gelukkig voor RTL en Linda de Mol wist ze afgelopen zondag met het vertrouwde Miljoenenjacht wel weer de magische grens van een miljoen kijkers te doorbreken.

Maar terugkomend op de kritiek van Derksen. Ieder bedrijf zou toch blij moeten zijn als iemand durfde te zeggen wat er binnen een organisatie misgaat. Want dat er iets misgaat bij RTL, dat is wel duidelijk. Nieuwe programma's weten de huidige TV-kijker nauwelijks meer te boeien. Bijvoorbeeld het programma 'Kroongetuige', groots aangekondigd maar weet het totaal niet waar te maken en weet komt niet in de buurt van de miljoen kijkers. Hetzelfde geldt voor het nieuwe programma van Johnny de Mol (Johnny into the Wild). Ook dat programma ziet de kijkcijfers wekelijks teruglopen. RTL was altijd oppermachtig op de vrijdagavond, met kijkcijferkanon 'The Voice of Holland'. Nu staat er op hetzelfde tijdstip 'Little Big Stars' geprogrammeerd. En dat programma komt niet eens aan de 700.000 kijkers. Is alles dan aan het mislukken bij RTL? Nee, dat niet. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals 'Meisje van plezier'.

Eventjes dacht ik trouwens toen RTL de najaarsprogrammering bekend maakte dat ze zichzelf een spiegel hadden voorgehouden. Linda de Mol beweerde tijdens die presentatie dat 'Ik Hou Van Holland' voorlopig niet meer terugkeerde bij RTL. Ik was blij, want als er een concept gigantisch was uitgemolken, dan was dat 'Ik hou van Holland' wel. Maar RTL had al een opvolger klaar staan, namelijk een nieuwe quiz genaamd 'Het jaar van'. Een leuke quiz over een bepaald jaartal. Gepresenteerd door Linda de Mol, en een van de teamcaptains is Jeroen van Koningsbrugge. Je ziet al gauw dat dit een soort 'Ik Hou van Holland Light' gaat worden. Overigens snap ik niet waarom Jeroen van Koningsbrugge niet fulltime gaat acteren. Hij is echt geniaal in Smeris!

Maar kennelijk mag je als je onder contract staat bij RTL geen kritiek hebben op je werkgever of collega's. Humberto Tan gaat vreemd met Dionne Stax, slaapt daarna een aantal dagen in zijn auto, maar niemand bij RTL spreekt erover. Zelfs RTL Boulevard niet, wat anders bij andere relatiebreuken vooraan staat! Herinnerd zich u de beelden in de parkeergarage nog van Wesley en Yolanthe? Heel Nederland vond dit belachelijk, en Humberto Tan presenteerde RTL Late Night alsof er niks aan de hand was. Bizar gewoon, en daarom was televisiekijkend Nederland ook zo blij dat Beau van Erven Dorens de vreemdganger Humberto Tan verving in de zomermaanden.

Maar goed, nu heeft Johan Derksen kritiek op de programmering van RTL. Althans, hij was het eens met de column van TV-recensent Angela de Jong dat er veel niet deugde bij RTL. Nu wilde ze daarover een item maken bij SBS Shownieuws, maar RTL weigerde de beelden af te staan. Ook kwam het fragment niet voorbij op RTL XL of het Youtubekanaal van Voetbal Inside. Ook de recente kritiek en nasleep werden door RTL niet geplaatst op hun online platforms. Kennelijk moet het zo snel mogelijk doodgezwegen worden.

Ik ben het roerend met Derksen eens, dat er veel op dit moment misgaat bij RTL. In mijn ogen zijn ze bij RTL4 de draad volledig kwijt. Veel TV-programma's weten de hoge verwachtingen niet waar te maken, en laat ze alsjeblieft Erik Mouthaan ontslaan bij het RTL Nieuws als Amerika-correspondent. Deze man kickt er namelijk op om 'Anti Trump' items te maken. Bij RTL 5 maken ze vooral puberTV (op Expeditie Robinsin na), RTL7 heeft Voetbal Inside, Darts en de Europa League, maar daarnaast worden filmklassiekers zoals James Bond en Rocky steeds maar weer uitgezonden. En RTL8 moest de vrouwenzender van Nederland worden. Ik denk dat veel mensen niet eens van het bestaan van RTL8 afweten.

Mochten de mannen van Voetbal Inside door dit gebeuren hun aflopende contract niet zien verlengd worden, moeten de mannen zeker niet treuren. Je verlaat namelijk een zinkend schip op het juiste moment. En of het zinkende schip genaamd RTL te redden valt ... ... (ik vrees het niet)

Oliver.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Eens! Johan benoemt het probleem c.q. leg de vinger op de zere plek. Een organisatie zou blij moeten zijn met een man als deze, een wake up call en aan de slag. Ipv boos zitten pruilen en het slachtoffer als werkgever uithangen.

Han CNX zei

Helemaal mee eens! (Y)

Anoniem zei

Ijzersterke column Oliver!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link