De club betaalt zo'n 112 miljoen euro voor Ronaldo. Daarbovenop betaalt de club de Portugees een salaris van zo'n 30 miljoen euro per jaar.
Volgens sporteconoom Ruud Koning hoeven we deze transfer niet te zien als een financiële aderlating voor Juventus. "Op dit niveau worden spelers niet meer op gevoel gekocht. Dit is echt een goed doordachte businesscase voor een voetbalclub."
In Italië wordt Ronaldo met open armen ontvangen. De Italiaanse competitie kon volgens Italië-correspondent Mustafa Marghadi wel een stervoetballer gebruiken. "De Italiaanse competitie was een plek voor voetballers die net niet goed genoeg waren voor de absolute top. Maar nu komt de beste speler ter wereld naar Italië. Dat straalt uit naar de hele competitie."
Als Juventus het goed aanpakt, kan de aankoopsom snel worden terugverdiend. Want de komst van Ronaldo betekent veel extra inkomsten voor de club.
Een belangrijke inkomstenbron voor een voetbalclub zijn de uitzendrechten van de wedstrijden. Uit het jaarverslag blijkt dat Juventus er vorig jaar meer dan 230 miljoen euro mee binnenhaalde. Met de komst van Ronaldo, verwacht Ruud Koning, zal Juventus dat bedrag flink kunnen opschroeven.
Naar verwachting zullen niet alleen meer Italianen hun tv willen aanzetten voor Ronaldo, maar zullen er ook veel meer stadionkaartjes worden verkocht. Een welkome inkomstenbron voor de gehele Italiaanse competitie, want veel Italiaanse clubs krijgen hun stadions niet meer vol. Vorig jaar kreeg Juventus zo'n 24 miljoen euro binnen door de verkoop van voetbalkaartjes. Dat bedrag kan dus ook oplopen.
Ruud Koning: "Vanuit de hele wereld zullen mensen naar Italië reizen om een wedstrijd bij te wonen met Ronaldo." Marghadi: "Ik ben al gevraagd door familie om kaartjes te reserveren als Juventus tegen AS Roma speelt."
In zes weken terugverdiend?
T-shirts, posters en mokken: Juventus zal ook heel veel gaan verdienen met merchandise. Ronaldo zal overal op verschijnen. "Het verhaal gaat dat toen David Beckham naar Real Madrid ging, de Spaanse club het aankoopbedrag van 30 miljoen euro al in zes weken had terugverdiend met alleen al de verkoop van shirts", zegt Koning.
De winstmarge op shirts is groot, maar de opbrengsten zijn niet alleen voor de voetbalclubs. Kledingsponsoren krijgen een groot deel van het bedrag. Juventus verkocht vorig jaar 41.000 shirts en kreeg 17 procent van de opbrengst. Daarnaast krijgt Juventus, net als andere grote clubs, een vast bedrag per jaar van de kledingsponsor.
Koning verwacht dat met de komst van Ronaldo Juventus nieuwe afspraken heeft gemaakt met de kledingsponsor. "Het is een bijzondere speler en dan gelden bijzondere regels." Dat er nu meer Juventus-shirts verkocht gaan worden, staat voor de sporteconoom vast.
Ronaldo-effect
Indirect zou Juventus ook flink kunnen profiteren van de talenten van Ronaldo. "De voetballer heeft een staat van dienst. Hij scoort altijd en maakt andere spelers in zijn teams ook beter", zegt Koning. "Juventus kan dus in de toekomst mogelijk meer geld krijgen voor andere spelers dankzij Ronaldo."
Stakingen
Niet iedereen is blij. De eigenaar van Juventus is de familie Agnelli, die ooit Fiat oprichtte en nog altijd 34 procent van de aandelen bezit. "Werknemers van Fiat hebben al jaren geen inflatiecorrectie gehad en zijn boos omdat hun werkgever wel geld heeft voor Ronaldo", zegt Marghadi. De 112 miljoen euro en ook nog het jaarlijkse salaris van 30 miljoen euro voor de sterspeler gaan er bij hen niet in.
De Italiaanse vakbonden noemen het transferbedrag dan ook "immoreel en beschamend"en hebben stakingen aangekondigd bij Fiat vanaf zondag tot zeker dinsdag.
Ondanks de boze werknemers van Fiat zijn veel Italianen vooral heel blij met de komst van Ronaldo. Zolang zij voetbalwedstrijden kijken, shirts en kaartjes kopen, kan Juventus nog flink veel geld verdienen de komende jaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link