08 juli 2018

Engeland in extase, voor het eerst na 28 jaar weer in halve finale WK

Engeland heeft dankzij een 2-0 overwinning op Zweden de halve finales van het WK bereikt. Het is voor de wereldkampioen van 1966 de eerste keer sinds 1990 dat de laatste vier van een wereldkampioenschap wordt bereikt.

Zweden trok zoals verwacht een muur op. Engeland wachtte geduldig af, speelde de bal rond en kreeg enkele kleine kansen. Een standaardsituatie leidde opnieuw tot een Engels doelpunt: Harry Maguire kopte na een half uur raak uit een corner van Ashley Young. Het was al de achtste Engelse treffer (van de elf) uit een doodspelmoment op dit WK.

Raheem Sterling, die in 2015 zijn laatste goal voor Engeland maakte, had vlak voor rust de 2-0 op de voet. Hij controleerde een fraaie pass van Jordan Henderson, maar faalde daarna tot twee keer toe oog in oog met Robin Olsen.

In de tweede helft liet Zweden zich onmiddellijk zien. Marcus Berg dwong Jordan Pickford met een kopbal tot een knappe redding. Een Zweeds offensief bleef daarna echter uit.

Engeland was met Maguire uit een corner andermaal dicht bij een treffer voordat Dele Alli bij de tweede paal vrij de 2-0 inkopte uit een voorzet van Jesse Lingard.

Zweden sloeg bijna direct terug. Na een goede aanval mocht Viktor Claesson aanleggen, maar Pickford dook de bal uit de hoek. Ook een hard schot van Berg tikte de doelman over.

De oprispingen van Zweden ontwrichtten de defensie van Engeland niet en omdat de ploeg van Gareth Soutgate ook slordig omsprong met de ontstane ruimte werd er in de saaie slotfase niet meer gescoord.