08 juli 2018

Kroatië verslaat gastland Rusland na strafschoppen

Kroatië heeft zich als laatste ploeg dit WK geplaatst voor de halve finales. Na een 2-2 stand na honderdtwintig minuten voetbal namen de Kroaten de strafschoppen beter: 4-3. Woensdag wacht de halve finale tegen Engeland.

De andere twee landen die nog kans maken op de wereldtitel zijn Frankrijk en België, die het dinsdag in de andere halve finale tegen elkaar opnemen.

De Russen, die voor het eerst sinds 1970 weer bij de laatste acht landen van een WK zaten, begonnen fel aan de laatste kwartfinale van dit WK.

Aangejaagd door het eigen publiek in Sotsji lieten ze de Kroaten, die op papier een veel sterker elftal hebben, aan de bal en hoopten op een snelle uitbraak. Zo ontstond een gevecht zonder veel doelpogingen.

De goal van Denis Tsjerysjev kwam dan ook uit het niets. Na een één-tweetje met Artjom Dzjoeba poeierde de speler van Villarreal de bal in de kruising en maakte zo zijn vierde doelpunt dit WK.

Het antwoord van de Kroaten liet niet lang op zich wachten: acht minuten later bolde het net door een kopbal van Andrej Kramaric, die een afgemeten voorzet van Mario Mandzukic binnenknikte.

Het wedstrijdbeeld bleef na rust hetzelfde: Kroatië had de bal, Rusland hield tegen en probeerde gevaarlijk te worden in de omschakeling.

Het thuisland kwam na een uur goed weg, toen Ivan Perisic een enorme kans om zeep hielp. Hij zag zijn schot op de binnenkant van de paal belanden.

Het was wachten op het moment tot de geduldige Kroaten zouden toeslaan tegen de gedisciplineerde Russen. Maar omdat dat maar niet gebeurde, bleven de Russen hoop houden. Er werd zelfs een verlenging afgedwongen.

Dat werd voor Kroatië een uitputtingsslag. Doelman Danijel Subasic blesseerde zich aan het einde van de tweede helft, kon nauwelijks meer schieten, maar gaf niet op. Sime Vrsaljko viel uit en Mandzukic hinkte over het veld.

Toch kwam Kroatië na 101 minuten voetbal op 2-1. Uit een hoekschop van aanvoerder Luka Modric kopte verdediger Domagoj Vida de bal in het doel.

Het gastland gaf zich niet gewonnen en na waarschuwingsschoten van Daler Koezjajev en Fjodor Smolov kopte Fernandes de Russen in de 115de minuut langszij, waardoor er strafschoppen aan te pas moesten komen.

Na missers van Smolov (mislukte panenka) en Fernandes (naast) namens Rusland en Kovacic (redding) namens Kroatië, schoot Ivan Rakitic de beslissende strafschop binnen.

De laatste en enige keer dat Kroatië zo ver kwam, was bij de eerste WK-deelname van het Balkanland in 1998 in Frankrijk. Toen werd het elftal met spelers als Davor Suker, Robert Prosinecki en Zvonimir Boban uiteindelijk derde, door in de wedstrijd om het brons Nederland met 2-1 te verslaan.