12 juli 2018

Kroatië klopt Engeland na verlenging en plaatst zich voor WK-finale

Kroatië heeft zich voor het eerst geplaatst voor de finale van het WK voetbal. De nummer drie van het WK in 1998 versloeg Engeland in de halve finale na verlenging met 2-1. Mario Mandzukic zorgde voor de winnende goal, waardoor de Kroaten zondag de eindstrijd tegen Frankrijk spelen.

Engeland was na vijf minuten al op voorsprong gekomen. Kieran Trippier krulde een vrije trap op fraaie wijze achter de Kroatische doelman Danijel Subasic. Het was de eerste interlandgoal voor de speler van Tottenham Hotspur.

Na een half uur kreeg Harry Kane een uitgelezen mogelijkheid om de 2-0 aan te tekenen. Op de rand van buitenspel werd hij vrij voor Subasic gezet, maar zijn eerste inzet werd gekeerd door de keeper en de tweede poging caramboleerde via de paal en Subasic terug het veld in.

Kroatië slaagde er nauwelijks in om gevaarlijk te worden. Alleen Ante Rebic kreeg een goede schietkans, maar Engeland-doelman Jordan Pickford gaf geen krimp op het harde schot van de Kroaat.

Na rust liet Engeland zich terugdringen, zonder dat Kroatië in eerste instantie echt gevaarlijk werd. Twintig minuten voor tijd zorgde Ivan Perisic ineens toch voor de gelijkmaker. Hij kwam met zijn been hoger dan het hoofd van Kyle Walker en volleerde de 1-1 binnen.

Kroatië raakte meer en meer op dreef, want drie minuten na zijn openingstreffer raakte Perisic in kansrijke positie de paal. Ook daarna kregen de Kroaten de beste kansen. Zo schoot Mandzukic uit een moeilijke hoek op doel, maar Pickford was een sta-in-de-weg.

Gescoord werd er niet meer in de reguliere speeltijd, dus moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin kopte John Stones bijna de 2-1 binnen, maar de bal werd door Sime Vrsaljko van de lijn gehaald.

In de blessuretijd van de eerste verlenging mocht Engeland Pickford opnieuw dankbaar zijn. Hij redde met zijn knie op een inzet van dichtbij van Mandzukic.

Na 109 minuten voetbal mocht de spits van Kroatië alsnog juichen. Perisic kopte de bal achter de verdediging van Engeland, Mandzukic stond op scherp en schoof de bal langs Pickford.

Engeland was niet bij machte om de opgelopen schade nog te repareren. De troostfinale tegen België (zaterdag) is wat rest voor de Engelsen, terwijl Kroatië zich mag opmaken voor de grootste wedstrijd in de voetbalgeschiedenis van het land.