15 augustus 2017


Hoe gaat het nu met... Prince Polley

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Prince Polley.

Prince Opoku Bismark Polley Sampene, beter bekend als Prince Polley werd op 4 mei 1969 geboren in Kumasi (Ghana). Op 15-jarige leeftijd begon de jonge Polley zijn voetbalcarrière bij Asante Kotoko, een voetbalclub uit zijn geboortestad Kumasi. In de vier seizoenen dat Polley bij Asante Kotoko speelde, werd Polley drie keer landskampioen. Uiteindelijk kwam Polley in die vier seizoenen tot 142 duels, en wist 22 keer te scoren.

Diverse scouts in Nederland hadden de net 20-jarige Polley op het oog. Sparta Rotterdam wist uiteindelijk het talent uit Ghana te contracteren. In het eerste seizoen was Polley voornamelijk bankzitter bij Sparta Rotterdam, en kwam slechts tot twee optredens in de Eredivisie. Polley had wat last van aanpassingsproblemen, maar leek daar in zijn tweede seizoen bij Sparta Rotterdam geen last meer van te hebben en werd basisspeler. Polley nam 1/3 van alle doelpunten van Sparta Rotterdam in dat seizoen voor zijn rekening. Polley kwam in 28 wedstrijden, 16 keer tot scoren. Polley werd in dat seizoen derde op de topscorerslijst en moest alleen Romario (PSV) en Bergkamp (Ajax) voor zich dulden.


Het sterke seizoen van Polley viel ook op in andere Europese competities, en voor ruim € 250.000 vertok Polley naar het Belgische Beerschot AC. Polley kon zijn knappe prestaties bij Sparta Rotterdam niet evenaren in de Belgische competitie. Slechts een seizoen verbleef Polley bij Beerschot AC. In 28 wedstrijden, kwam hij 7 keer tot scoren.

Germinal Ekeren had na dat seizoen interesse in de Ghanese spits, en contracteerde hem voor twee seizoenen. Polley kende een uitstekende start bij zijn nieuwe werkgever, maar een langdurige blessure zorgde ervoor dat Polley een flink aantal wedstrijden moest missen. Uiteindelijk bleef de teller bij Germinal Ekeren staan op 20 wedstrijden en wederom ook hier slechts zeven treffers.

Prince Polley was eigenlijk wel een beetje klaar met zijn Belgische avontuur en was ook blij dat FC Twente interesse in hem had. De transfer werd beklonken en Prince Polley was na twee seizoenen weer terug in de Eredivisie. Bij FC Twente zou Polley zijn beste periode uit zijn carrière beleven en uitgroeien tot een publiekslieveling.

Polley kende een ijzersterk seizoen in 1992/1993. In zijn eerste seizoen bij FC Twente kwam Polley 29 duels uit voor de Tukkers, scoorde 11 doelpunten en was ook nog eens goed voor 10 assists. Polley maakte zich op 5 december 1992 onsterfelijk bij alles en iedereen bij FC Twente.


FC Twente speelde uit bij Ajax. Het Olympisch stadion was bijna onspeelbaar geworden door de hevige sneeuwval, maar ondanks dat besloot scheidsrechter Mario van de Ende dat de wedstrijd toch door ging. Bijna 26.000 toeschouwers zagen een wedstrijd, want door de sneeuwval nauwelijks een voetbalwedstrijd genoemd mocht worden. Polley wist niet wat hij meemaakte. In de 63ste minuut besloot Polley aan een lange solo. Vallend en met het nodige geluk omspeelde hij de Ajax verdedigers, omspeelde ook nog eens Ajax doelman Stanley Menzo en schoof de 0-1 binnen. Het zou de allereerste overwinning van FC Twente op Ajax zijn in de clubhistorie. Polley zorgde in dat duel ervoor dat iedereen bij FC Twente hem in zijn of haar hart had gesloten.

FC Twente sloot het seizoen 1992/1993 af als vijfde, en kwalificeerde zich voor de UEFA Cup.

Het seizoen 1993/1994 was voor Prince Polley zijn laatste seizoen bij FC Twente. De Tukkers lagen er na een ronde al uit in de UEFA Cup, maar Polley genoot zichtbaar van de confrontatie met grootmacht FC Bayern München. In Duitsland ging FC Twente kansloos onderuit (3-0), maar in Enschede werd het een waar spektakelstuk met Prince Polley als uitblinker. FC Bayern München stond al gauw op een 1-3 voorsprong, en een afgang leek niet meer te voorkomen. Polley gaf de assist voor de 2-3, en scoorde zelf de 3-3. Toch verloor FC Twente het duel, want Christian Ziege maakte in blessuretijd de 3-4 voor de Duitsers.

FC Twente werd in dat seizoen wederom weer vijfde en opnieuw kwalificeerde het zich voor de UEFA Cup. Polley kwam in 25 wedstrijden, 9 keer tot scoren. Nadat seizoen nam Polley afscheid bij FC Twente en vertrok naar SC Heerenveen.

Het goede spel bij FC Twente viel ook de bondscoach op van Ghana en selecteerde Polley voor de Afrika Cup van 1992. Als invaller blijkt Polley van grote waarde voor Ghana. In de halve finale maakt Polley de winnende treffer tegen het sterke Nigeria. Ghana bereikt de finale, maar verliest deze na een hele lange strafschoppenserie van Ivoorkust. Polley blijft de gehele finale op de bank zitten.

In 1994 was Polley wederom geselecteerd voor de Afrika Cup. Het boterde niet echt goed tussen de bondscoach en Polley, waardoor Polley bankzitter werd tijdens de Afrika Cup. Als invaller haalde Polley zijn gram, door in de tweede groepswedstrijd als invaller de winnende tegen Senegal te maken. Na de groepsfase was Ivoorkust wederom het eindstation voor Ghana.

Polley maakte zijn derde en laatste doelpunt voor Ghana in een oefeninterland in en tegen Duitsland. Ghana werd compleet zoek gespeeld, maar invaller Polley redde de eer. Duitsland won met 6-1.

Twee jaar later werd Polley opnieuw opgeroepen om met Ghana deel te nemen aan de Afrika Cup. Dit keer lag Ghana er al vroegtijdig uit, en eindigde de interlandloopbaan voor Prince Polley. In slechts negen interlands, kwam Polley tot twee doelpunten.

Oud FC Twente speler Jan van Halst vond Polley altijd maar een rare vogel in de selectie van FC Twente. ''In de kleedkamer leek het of hij begreep wat de tactiek ging worden en vervolgens deed hij precies het tegenovergestelde op het veld. Er werd niks van gezegd omdat hij altijd wel een doelpunt of voor een assist zorgde'', aldus Van Halst. Ondanks dat Van Halst, Polley altijd omschreef als een 'vreemde vogel', was er ook bewondering. Ook heeft Van Halst een paar keer geprobeerd om Polley bij hem thuis uit te nodigen om samen wat te eten. ''Drie keer hebben we afgesproken om samen wat te gaan eten, maar drie keer kwam hij niet opdagen. Als je dan opbelde waar Polley bleef, kreeg je te horen dat hij lekker lag te slapen''.

Bij SC Heerenveen kwamen ze er eigenlijk al snel achter dat Polley zijn niveau bij FC Twente niet meer ging evenaren. Polley werd na de winterstop zelfs bankzitter bij SC Heerenveen. In 19 wedstrijden, scoorde Polley slechts twee keer. Ook Polley begon aan zichzelf te twijfelen. Hij was net 26 jaar geworden, maar het leek wel alsof hij in de nadagen van zijn loopbaan zat. Polley besloot het een niveau lager te proberen en vertrok naar Excelsior, wat uitkwam in de Eerste Divisie.

Maar de twijfel bij Polley werd bevestigd, want ook bij Excelsior lukte het niet meer. Ondanks het vertrouwen van de trainer in Polley, kwam hij ook maar tot drie doelpunten in twintig competitieduels. Het tweede seizoen bij Excelsior wil Polley heel gauw vergeten. Hij werd bankzitter, en kwam mede door diverse blessures niet meer aan het spelen toe. In totaal kwam hij dat seizoen maar tot vier competitieduels en een doelpunt.

Polley besloot het nog een niveau lager te proberen, en ging op amateur-basis spelen bij VV Heerjansdam. Polley was belangrijk voor de amateurs bij VV Heerjansdam, en Polley wist ook weer gemakkelijker het net te vinden. Uiteindelijk wist VV Heerjansdam zich te promoveren naar de Hoofdklasse, dankzij een uitstekende Polley.

Het Zwitserse FC Aaru contracteerde de transfervrije Polley, en de start in Zwitserland was veelbelovend. In de eerste negen competitieduels scoorde Polley al vier treffers, maar raakte daarna ernstig geblesseerd. Aan het einde van het seizoen besloot FC Aaru het contract van Polley niet te verlengen en besloot Polley voor zichzelf dat op slechts 30 jarige leeftijd zijn voetbalcarrière er op zat.

Polley besloot terug te keren naar Ghana. Daar startte hij een constructiebedrijf dat gespecialiseerd is in huizen en wegenbouw. Ook wordt Polley eigenaar van een groot Vrachtwagenverhuurbedrijf in Afrika. Die twee bedrijven runt Polley vandaag de dag nog steeds.


Heel af en toe keert de man met de grappige naam nog terug op de Nederlandse voetbalvelden, om mee te doen met een wedstrijd van oud FC Twente. Daar blijft Prince Polley nog steeds een publiekslieveling, en uiteraard de man die ervoor zorgde dat FC Twente voor het eerst in haar clubhistorie wist te winnen van Ajax.

Prince Polley kwam in zijn loopbaan 326 wedstrijden in actie, en scoorde maar liefst 82 keer in.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Weer met heel veel plezier gelezen Oliver! Benieuwd naar het vierde deel!

Anoniem zei

Prince Polley, koning van de kluts! Voor diegene die niet op de hoogte is, zijn zoon voetbalt in de Feyenoord jeugd.

Anoniem zei

Klasse, Sint! De pijp die RTL naar het Internet heeft is trouwens om te janken. Dik 6 uur voor een file van 2Gb.

Ik heb al een deel gezien, ik had de conversie optie geprobeerd maar die file blijkt corrupt te zijn waardoor het laatste half uur niet te bekijken is.


Anoniem zei

Prince Polley, een van de voetbalhelden uit mijn jeugdsentiment!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link