19 september 2017


Hoe gaat het nu met... Giorgi Gakhokidze

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Giorgi Gakhokidze.

Giorgi Gakhokidze werd op 5 november 1975 geboren in Tbilisi (Georgië). De jonge Gakhokidze ging als klein jongetje voetballen bij de club FK Tbilisi. Daar doorliep hij de gehele jeugdopleiding van de club, die later door een fusie verder ging als Metaloergi Roestavi. Op 18-jarige leeftijd maakte Gakhokidze ook zijn officiële debuut als profvoetballer.

Gakhokidze kwam twee seizoenen uit op het hoogste niveau bij Metaloergi Roestavi. Daarin speelde de middenvelder 33 wedstrijden, maar kwam geen enkele keer tot scoren. Tot zag het grote Dinamo Tbilisi in Gakhokidze een groot talent, en contracteerde de middenvelder voor twee seizoenen.

Tot grote teleurstelling van Gakhokidze kwam hij geen enkel duel tot spelen in zijn eerste seizoen bij Dinamo Tbilisi. Dit was voor Gakhokidze al een reden om een transferverzoek in te dienen. Een degradatiekandidaat, Kolcheti 1913 Poti meldde zich voor Gakhokidze en hij tekende een contract voor een seizoen.

Door een vervelende blessure kwam Gakhokidze slechts tien duels uit voor Kolcheti 1913 Poti, maar wist daar wel zijn eerste twee doelpunten in zijn carrière te maken. Aan het einde van het seizoen maakte Gakhokidze op 21 jarige leeftijd ook zijn debuut voor de nationale ploeg van Georgië.

Opnieuw werd dit geen lang verblijf, want na nog amper een seizoen daar gespeeld te hebben vertrok Gakhokidze naar Rusland en ging daar spelen voor Alania Vladikavkaz. Daar wist Gakhokidze zijn naam als talent waar te maken, en speelde daar uitstekend. Misschien was zijn eerste seizoen bij Alania Vladikavkaz wel zijn beste seizoen uit zijn loopbaan. In twee seizoenen tijd speelde Gakhokidze 43 duels voor Alania Vladikavkaz en kwam 8 keer tot scoren.

In het seizoen 1998/1999 wist PSV Gakhokidze te contracteren en noemde hem een van de grootste talenten van Oost-Europa. In zijn eerste seizoen bij PSV kwam hij slechts vier duels aan spelen toe, maar scoorde daarin wel een keer. PSV werd dat seizoen uiteindelijk derde, achter Willem II en landskampioen Feyenoord.

De technische staf van PSV kreeg een metamorfose, en de Belg Eric Gerets kwam voor de groep te staan. Aan hem was de taak om orde te scheppen in de selectie van PSV. Gakhokidze kreeg van Gerets te horen dat hij niet in zijn plannen voorkwam, maar hem wel een groot talent vond. Beide waren het erover eens dat een huurperiode goed zou zijn voor de ontwikkeling van Gakhokidze.

Hij werd verhuurd aan het Israëlische Maccabi Haifa. Het was goed voor de ontwikkeling van Gakhokidze dat hij bijna het gehele seizoen een basisplaats had, en daardoor ook 32 wedstrijden dat seizoen speelde. Scoren bleek wederom niet de grootste kwaliteit van Gakhokidze, want hij scoorde slechts eenmaal. Maccabi Haifa werd landskampioen, en dat was ook tevens de eerste landstitel voor Gakhokidze.

Terugkerend bij PSV moest Gakhokidze het met name doen met invalbeurten. Drie keer mocht hij invallen, twee keer begon hij als basisspeler. PSV werd in dat seizoen met overmacht landskampioen van Nederland, en Gakhokidze werd voor het tweede seizoen Landskampioen.

In zijn derde seizoen bij PSV, kwam Gakhokidze mede door veel blessures binnen de PSV selectie veel aan het spelen toe. Maar liefst 25 competitiewedstrijden speelde Gakhokidze dat seizoen en scoorde twee keer. Toch werd het voor PSV en Gakhokidze niet een heet succesvol seizoen. Doordat bepalende spelers bij PSV (Kezman, Waterreus en van Bommel) lang geblesseerd waren, verloor PSV de strijd om de landstitel met Ajax.


Maar voor Gakhokidze werd 21 maart 2002 een dag waaraan hij niet meer wilt herinnerd worden. Het was de kwartfinale van de UEFA Cup. PSV speelde in de Kuip tegen Feyenoord. In Eindhoven was het 1-1 geworden, en PSV stond door een treffer van Mark van Bommel ook met 0-1 voor in de Kuip. Maar in de laatste seconden van de wedstrijd kopte Pierre van Hooijdonk de bal achter Ronald Waterreus, 1-1. De verlenging leverde geen doelpunten meer op, en strafschoppen moesten door de doorslag geven. Er werden tien strafschoppen genomen, en slechts een iemand mistte zijn strafschop. Inderdaad, die ene speler was Gakhokidze. Feyenoord ging naar de halve finale van de UEFA Cup, en Gakhokidze was een aantal dagen niet helemaal van de leg.


In het daaropvolgende seizoen werd Gakhokidze voornamelijk weer bankzitter bij PSV. De Georgiër kwam slechts acht duels in actie, en scoorde eenmaal. Het was tevens ook zijn laatste seizoen bij PSV, want FC Twente nam Gakhokidze over. Hij kwam in totaal 42 wedstrijden uit voor PSV en scoorde 3 keer.

Bij FC Twente speelde Gakhokidze weer veel duels en was hij bij veel doelpunten betrokken. Met zijn vele assists was hij goud waard voor de Tukkers. Dat seizoen speelde hij 28 competitiewedstrijden en scoorde hij drie keer. Nadat seizoen maakte Gakhokidze de grootste fout in zijn loopbaan.

Hij verkoos ervoor om op huurbasis bij Metaloerh Donetsk uit Oekraïne te gaan spelen. Die keuze wilt Gakhokidze tot op de dag van vandaag terugdraaien. Na twee competitieduels verweet de trainer van Metaloerh Donetsk de slechte competitiestart aan het spel van Gakhokidze. Hij haalde de Georgiër ook na twee wedstrijden uit zijn basiself, en Gakhokidze kwam geen minuut meer aan het spelen toe. Hij moest het met name doen met speeltijd bij de reserves. De zaakwaarnemer van Gakhokidze regelde een tussentijdse transfer voor Gakhokidze en hij ging een halfjaar op huurbasis naar Krylja Sovetov Samara uit Rusland. Een blessure zorgde ervoor dat hij ook daar geen enkele wedstrijd meer speelde.

Gakhokidze keerde terug bij FC Twente waar hij in de slotfase van de competitie nog twee duels speelde.

In de daaropvolgende twee seizoenen bij FC Twente bleef Gakhokidze worstelen met een vervelende spierblessure. In het seizoen 2005/2006 wist hij uiteindelijk nog 15 duels te spelen voor FC Twente. In de beginfase van het seizoen 2006/2007 raakt Gakhokidze wederom geblesseerd. Weer keert de vervelende spierblessure terug. In de winterstop van datzelfde seizoen maakt Gakhokidze bekend dat hij een punt achter zijn loopbaan zet. Volgens de artsen blijft de spierblessure steeds maar terugkomen, waardoor voortzetten van zijn loopbaan bijna onmogelijk is.

Gakhokidze maakt ook bekend dat hij actief blijft in de voetbalwereld. Een jaar later wordt hij spelersmakelaar van met name spelers uit Georgië. Af en toe zijn we Gakhokidze nog in Nederland, en dan met name in Arnhem. Vitesse aanvoerder Guram Kashia heeft Gakhokidze namelijk ook als zaakwaarnemer. Ook speelt hij nog regelmatig een wedstrijdje mee met oud FC Twente.


Gakhokidze speelde 209 wedstrijden in zijn actieve loopbaan en scoorde daarin 18 keer. Hij speelde ook 21 duels voor de nationale ploeg van Georgië en scoorde daarin drie keer.Lees ook het andere voetbalnieuws van vandaag terug op SigaarSnor!
- Hoe gaat het nu met... Giorgi Gakhokidze
- Column: ''PSV haakt af op de lange termijn''


Lees ook het andere voetbalnieuws van gisteren terug op SigaarSnor!
- Column: ''PSV haakt af op de lange termijn''
- http://sigaarsnor.blogspot.nl/2017/09/uitzending-studio-voetbal-van-17-09.html
- Uitblinker Jeroen Zoet: ''Geleerd van vorig duel tegen Feyenoord''(Fox Sports)
- Hoe gaat het nu met... Mihai Neșu
- Column: ''Iedereen zag het al aankomen, veelal lege tribunes bij de Eredivisie Vrouwen''


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik noemde hem vroeger altijd 'Gatochfietsen' :-)

Sinterklaas en Zwarte Piet zei

MP 4:
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/35398c27-b135-34aa-97fd-aed4c51f7671.ssm/35398c27-b135-34aa-97fd-aed4c51f7671.mp4

HD Versie:
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/nettv/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/35398c27-b135-34aa-97fd-aed4c51f7671.ssm/35398c27-b135-34aa-97fd-aed4c51f7671.mp4

Anoniem zei

bedankt vanuit Noorwegen

Anoniem zei

Fantastisch !!

Unknown zei

http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a2t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/81d1a7c4-6629-357f-a2da-6a8488a29385.ssm/81d1a7c4-6629-357f-a2da-6a8488a29385.mp4

Unknown zei

Bedankt vanuit Pattaya, Thailand.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link