12 maart 2012


Verkoop René van der Gijp-shirts verboden

Het is vanaf woensdag niet meer mogelijk om t-shirts te kopen met daarop een karikatuur en uitspraak van René van der Gijp. Namens Sport-Promotion, belangenbehartiger van René van der Gijp, heeft een advocaat Shirtwinkel Halvegaren.nl gesommeerd om de verkoop van de shirts uiterlijk woensdag 14 maart om 14.00 uur te staken. De betreffende shirts worden ook verkocht via SigaarSnor.blogspot.com.

De shirts zijn al sinds december 2010 te koop via Halvegaren.nl en sinds februari 2011 ook via SigaarSnor.blogspot.com. In de loop der tijd zijn er steeds enkele nieuwe varianten toegevoegd. Op de shirts staat een tekening van René van der Gijp met daarbij regelmatig door hem gebezigde teksten als "die kan er he-le-maal niks van!", "is toch heerlijk man?!", "laat gaan joh!", "Manolevje", "schei toch uit joh!", "GOED HÉ?!" en "Niks mis mee!".

Besloten is om gehoor te geven aan het verzoek en de shirts woensdag uit de SigaarSnor Shirtshop te verwijderen. De verkoop van de overige shirts (met daarop onder meer Johan Derksen, Wilfred Genee, Hans Kraay Jr. en Johan Boskamp) zal vooralsnog gewoon doorgaan.

Update 13 maart, 10.00 uur:


Update 14 maart, 12.00 uur:
Het is inmiddels niet meer mogelijk om de René van der Gijp-shirts te bestellen.


Media-aandacht


Ook andere media maken melding van het nieuws. Hieronder een overzicht:
- FOK!: Gijp-shirts verboden
- FC Update: Verkoop t-shirts Van der Gijp verboden
- MediaMagazine.nl: Kort medianieuws 12 maart 201232 opmerkingen:

Nick zei

Flauw.. Vraag me af of Rene hier zelf achter zit...

Anoniem zei

Ze krijgen wel wat eigendunk zeg.

Ward zei

Ik heb mijn Manolevje gewoon binnen heur.

Anoniem zei

@Nick Ik denk het niet, is puur financieel belang van de managers etc... ik denk dat over een tijdje zulk soort shirts verkocht worden door de belangenbehartiger van Rene (terwijl Rene zelf er nauwelijks van profiteert).

Anoniem zei

SIGAARSNOR WORDT GESLOOPT!

KLOOTZAKKEN!

Anoniem zei

Triest.

Anoniem zei

WAT IS DIT VOOR ONZIN

geen filmpjes meer kunnen kijken door rtl

en nu deze onzin weer

Anoniem zei

Mede door Deze Site Kon je alle mooie momenten altijd terug kijken van voetbal international ! ZE moeten sigaarsnor juist dankbaar zijn ! Beetje jammer allemaal !

Anoniem zei

Tja: "Money, money, money"...

Anoniem zei

het is crisis jongens :D

JW

Anoniem zei

Wanneer bedrijven/mensen/programma's beginnen willen ze maar al te graag gratis promotie. Als het vieze werk gedaan is en de zaken lopen goed krijgen ze ineens een eigendunk en willen ze de regie weer in handen krijgen. Ech heel flauw dit ik snap ook wel weer dat ze geld willen verdienen maar Gijpie heb toch wel genoeg geld? Hele wk in dure penthouse? Zijn lezings en VI. Maar hoe willen ze dit verbieden dan? Ik snap dat een artiest niet wil dat iemand anders zijn liedjes gaat verkopen op een cd. Maar dit is gewoon een cartoon gezicht van gijpie met wat text. Daar zit toch helemaal geen copyright op?

noname zei

Wat Anoniem @ 12-03-12 16:56 zegt

Anoniem zei

Gijpie weet hier waarschijnlijk niet eens van joh. Je huurt een manager in en die gaat patsen met de status van zijn klant. Een grove schande is het van het management. Smerige huichelaar(s).

Anoniem zei

Wat is dit nu? Voegt SigaarSnor ook nog relevante dingen toe naast denigrerende en saaie tweets over PSV?

Marc Steen zei

Eerst niet meer de filmpjes laten zien en nu weer dit gezeur over die shirtjes. Om even in de woorden van Rene te spreken : LAAT GAAN JOH!. RTL en het management van Rene weten dondersgoed dat sigaarsnor enorm heeft bijgedrage aan de populariteit van VI. Vooral onder jongeren. Want ik zie in mijn omgeving, dat er veel kijkers bij zijn gekomen sinds de start van deze site. Daarom heren chapeau voor deze site. Daarnaast ben ik gelukkig in bezit van twee shirtjes. Kortom ik vind het schandalig dat RTL e.d dit kunnen doen want het is en blijft gratis reclame en gratis dat vinden mensen vaak wel fijn.

Anoniem zei

Of Van der Gijp het van te voren wist weet niemand, maar hij zal ongewijfeld hebben gehoord van deze aktie van zijn management. En hij heeft toch echt zelf het vermogen om het toe te staan of niet denk ik zo. Maar al deze akties van management en RTL maken hen zeker niet populairder. Als ze ballen hebben zeggen ze of ze, Gijp, Derksen, Genee, hier zelf ook achter staan.

Anoniem zei

Haha, en maar zeuren dat o.a. Guus Hiddink op geld belust is... Heerlijk toch, die hypocrisie.

Anoniem zei

Waarom wordt er gehoor gegeven aan deze oproep van dat management?
Waarom verdiep je je niet in de materie?
Ik zou het voor de civiele rechter laten komen!
Laat ze maar aantonen dat er inbreuk wordt gepleegd op merkrecht dan wel auteursrecht.
Geldt die tekening van het hoofd van Gijp wel als diens beeltenis?
En heeft hij zijn uitspraken, die op die shirts staan, gedeponeerd? Ik denk het niet!
Buiten dat, het zijn zulke algemene bewoordingen en korte zinnetjes, die kan hij nooit claimen als iets waar hij het auteursrecht op heeft.

Laat je toch niet naaien door een domme advocaat.

SigaarSnor zei

@Anoniem 23:14: Vergeet niet dat je dan de nodige proceskosten moet maken. Ik heb helaas nog geen gebruik mogen maken van het telmachientje van Boskamp, dus heb het geld niet zo even op de plank liggen. Als je zeker weet dat je de zaak wint is het natuurlijk wel een optie, maar het risico is in dit geval te groot.

Kleine verdere uitleg: het probleem is niet het gebruik van de teksten. Hoewel ik juridisch totaal niet onderlegd ben, denk ik ook niet dat ze daar een claim op zouden kunnen leggen. Het gaat hier om de beeltenis cq. het portretrecht van René. Er blijkt jurisprudentie te zijn waaruit zou blijken dat ook een karikatuurtekening inbreuk kan maken op iemands portretrecht.

Anoniem zei

fok thissss

Henno zei

> Er blijkt jurisprudentie te zijn waaruit zou blijken dat ook een karikatuurtekening inbreuk kan maken op iemands portretrecht.

Als dat zo is, dan zijn striptekenaars als Toon van Driel of de makers van de dagelijkse spotprenten in de kranten ook strafbaar. Of zouden die steeds eerst schriftelijk toestemming vragen voor zo'n tekening? Dacht het niet.

Verder mogen ze gaan uitleggen waarom ze ruim een jaar hebben gewacht met deze claim.

Anoniem zei

De brutalen hebben de halve wereld.

Anoniem zei

Ik moet overigens de eerste nog tegenkomen die in zo'n T-shirt gaat lopen.

Anoniem zei

Eens met Henno.

En wat te denken dan van karikaturen in Koefnoen of vroeger Koot en Bie?
Satire kent een grote vrijheid, niet zelden ook zo herkend door rechters.
Het gaat dan ook om een "artist's impression": een kunstenaar of satiricus heeft een zekere vrijheid iets of iemand uit te beelden.

Anoniem zei

Het gaat hier om commercieel gebruik en daarvoor is toestemming nodig van de persoon die is afgebeeld. Iedereen heeft het recht op afbeelding.. dit hoeft niet speciaal gedeponeerd te worden oid.

Een afbeelding is een "portret" wanneer er een persoon herkenbaar op afgebeeld is. Ook tekeningen en schilderijen en dergelijke kunnen portretten zijn. En niet alleen goed gelijkende afbeeldingen zijn portretten: ook een karikatuur is een portret.

Natuurlijk lijkt het een beetje kleinzielig dat ze hier zo;n probleem van maken. Maar waarom zouden mensen over de rug van René geld mogen verdienen?
Het feit dat ze een jaar hebben gewacht doet hier geen afbreuk aan. Dat is ruim binnen de verjaringstermijn.

Anoniem zei

en terecht, uitspraken en afbeeldingen van derden gebruiken zonder te betalen is verboden.

Geld verdienen aan andermans leuk zijn....zorg dan dat je zelf leuk bent..

Anoniem zei

Ben het eens met Rene. Als mijn kop zou worden geexploiteerd, wil ik daar ook geld voor zien.

Anoniem zei

Heeft de TV kantine en Smiths zoutjes ook netjes alles aangevraagd dan? Daar werd Gijppie ook vaak genoeg als karikatuur neergezet.

Zou wel erg cru zijn als het daar ook niet is aangevraagd en dat het wel mag en dan op een shirt niet. Ik heb gister er nog 2 gekocht, als het verbod gehandhaafd blijft, dan konden het wel collectors items gaan worden.

Misschien een idee om VI te vragen hier aandacht aan te besteden?

Anoniem zei

Toen RTL Youtube video's van VI ging verbieden heb ik onze Johan er niet een woord over gehoord. Hij is wel altijd de man die zijn "fans" hoog in het vaandel heeft staan. Ik weer Johan gaat er niet over of het nu wel of niet mag maar hij kan zijn mening er toch wel over geven want dat doet die altijd over alles en iedereen. Maar on topic. Mensen moeten wel uit de getoonde karikatuur kunnen uitmaken dat het om VD Gijpie gaat neem ik aan? En al sluit Sigaarsnor zijn webshop mensen kunnen ze zelf ook bestellen via website's. Als ze gewoon een psd formaat online gooien met alle ontwerpen.
Misschien een idee?

Anoniem zei

Ik maak het shirt dan wel zelf. Geen probleem hoor.

Anoniem zei

Met zo'n lelijke kop zou ik ook niet op een shirt willen.

Anoniem zei

En het mag weer!
sigaarsnor kan de verkoop weer starten.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link