07 september 2011


Duur afwezigheid René van der Gijp nog onduidelijk

Het is voorlopig nog afwachten hoelang René van der Gijp niet te zien zal zijn bij Voetbal International. "Het kan weken duren, maar ook maanden", aldus Wilfred Genee. "Hij zei zelf tegen mij: 'Ik hoop een paar weekies', maar het is een mentaal iets natuurlijk. Hij is gewoon even helemaal op. We moeten René de tijd gunnen."

Johan Derksen is het met hem eens: "Ik ben inderdaad bang dat we René een tijdje kwijt zullen zijn. Mensen die het beste met hem voorhebben, laten hem nu even met rust. We moeten hem de privacy geven om te herstellen. Ik weet zeker dat hij straks weer aanschuift."

Rob Jansen, zaakwaarnemer en ook persoonlijke vriend van Van der Gijp, sluit zich daarbij aan. "Hij komt er honderd procent bovenop. Hij heeft gewoon rust nodig."

Druk te groot
Wat Van der Gijp precies mankeert, is niet helemaal duidelijk. De officiële lezing is 'oververmoeidheid'. Derksen: "Wat hij precies heeft vertellen ze mij ook niet en daar heb ik ook niets mee te maken. Casper van Eijck, de clubarts van Feyenoord, dat is de vertrouwensarts van René en ik vind dat hij de enige is die daar iets over mag en kan zeggen. Ik wou me hier niet vertillen aan een medisch bulletin."

Rob Jansen laat weten: "Het is overbelasting. Hij is in een periode van een kleine twee jaar zoveel bezig geweest zichzelf te geven met lezingen, spreekbeurten en met name tv. René ziet in wat het probleem is. Hij ziet in wat er met hem gebeurt. Dat heeft even geduurd. Hij weet heel erg goed waar hij in verkeert en dat betekent dat je op de weg terug bent."

Wilfred Genee: "Hij heeft het te zwaar gehad de laatste tijd. Zeker na het WK is er natuurlijk heel veel met René gebeurd. Bijna het televisietalent van het jaar. Er kwam daarna zoveel op hem af, daar heeft hij zich een beetje op verkeken. Hij merkt gewoon aan zichzelf dat hij het even niet meer kan opbrengen. Het is wel sneu voor René. Als je hem dan ook hoort... Hij wil natuurlijk graag weer, maar het gaat gewoon even niet. "

Ook Johan Derksen snapt dat het Van der Gijp allemaal even te veel geworden is. "Door VI Oranje en Voetbal International is René een mediafenomeen geworden. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat verlangden de media meningen en grappen van hem. Dat was niet vol te houden. Zodra er dan echt belangrijke en aangrijpende dingen gebeuren, gaat dat aan je vreten."

Daarmee doelt Derksen op het overlijden van Fritz Korbach. Derksen: "We zijn samen naar de begrafenis van Fritz Korbach in Leeuwarden geweest. Ik zag dat het hem aangreep. Dat is voor hem eigenlijk de druppel geweest. Tijdens de terugweg uit Leeuwarden was hij opvallend stil. Daarna zag hij het plotseling even niet meer zitten. Dat hakte er bij René dus blijkbaar heel erg in."

Derksen voegt toe: "Iedereen heeft weleens zo'n periode in het leven. In het geval van René valt dat meteen op, doordat hij even niet het stralende middelpunt is van Voetbal International."

Kurhaus
Van der Gijp meldde zich vrijdag 26 augustus pas op het allerlaatste moment af bij de redactie van Voetbal International. In eerste instantie ging men uit van een griepje. Genee: "Ik heb vorige week een paar keer telefonisch contact met René gehad en toen merkte ik nog niks. Net voor het persbericht vrijdag (2 september, red.) de deur uitging, had ik René ook aan de telefoon. Toen besefte ik wel dat het niet om een griepje ging."

Volgens Wilfred Genee vertrok Van der Gijp vorige week naar Scheveningen. "Hij heeft een paar dagen in het Kurhaus gezeten", aldus Genee. "Om, zoals hij het zelf zei, het gevoel van vorig jaar weer een beetje terug te krijgen. Toen zat hij, zeker met dat WK, echt in een flow."

Uiteindelijk is hij tijdens zijn verblijf in het Kurhaus dus tot de conclusie gekomen dat hij echt even pas op de plaats zal moeten maken.

Eerdere inzinkingen
Eerder had Van der Gijp ook al moeilijke periodes in zijn leven. "René is buiten beeld niet de vrolijke man die hij altijd acteert", aldus Johan Derksen. "Dat is thuis een vrij introverte jongen die heel veel nadenkt over het leven en tot de conclusie gekomen is dat hij niet goed bezig is. Daar is hij zo van geschrokken dat hij nu even uit de roulatie is. Hij heeft na het overlijden van zijn vader (in 2005, red.) ook zo'n moeilijke periode gekend. Toen is hij sterker dan ooit teruggekeerd."

Genee: "In die reportage van Fons de Poel zag je ook heel duidelijk de andere kant van René. Dat het eigenlijk een heel gevoelig mens is, die heel veel over dingen nadenkt. Hij kan zich echt helemaal afzonderen van andere mensen. Hij kan bijvoorbeeld ook niet samenwonen met zijn vrouw en kinderen, hij woont helemaal alleen. Hij heeft die ruimte en die rust nodig."

In de bewuste uitzending van KRO Profiel (hier in z'n geheel terug te zien) spreekt Van der Gijp ook over zijn twee eerdere inzinkingen (een fragment daarvan is hier te zien). Van der Gijp: "Ik kreeg opeens hyperventilatie. Ik had ook hoge bloeddruk enzo. Een maand of drie heb ik daar last van gehad. Ik durfde de straat niet meer op."

Van der Gijp werd in die periode, net als nu, 'opgelapt' door Casper van Eijck. Van Eijck in KRO Profiel: "Uiteindelijk krijgen we hem er altijd wel weer uit. René moet óók alles wat hij zegt en denkt verwerken. Daar moet hij de tijd en kans voor krijgen. Op het moment dat hij dat niet krijgt, dan loopt het radertje in zijn hoofd spaak." Over de situatie waarin Van der Gijp zich nu bevindt, wil Van Eijck niets kwijt: "Ik ben een maatje, maar ik kan u niet helpen. Te privé."

De komende periode zal Van der Gijp dus zoveel mogelijk moeten uitrusten. Rob Jansen: "Hij moet zich niet afzonderen. Hij zal nog gewoon in de open lucht moeten verschijnen: sporten en ontstressen." Van der Gijp lijkt die raad inmiddels opgevolgd te hebben. Gisteren werd hij gesignaleerd in een winkel in Dubbeldam (in zijn woonplaats Dordrecht).

Gevolgen voor Voetbal International
In Voetbal International zal René van der Gijp de komende tijd dus niet meer te zien zijn. "Dat het voor het programma Voetbal International vervelend is, vind ik niet zo relevant", aldus Derksen. De plaats van Van der Gijp aan tafel zal voorlopig worden ingenomen door Iwan van Duren.

Derksen en Genee hopen dat Van der Gijp over enige tijd uitgerust is en weer aanschuift. "René is een belangrijke pion", aldus Derksen. "Een betere voetbalanalyticus ken ik niet en hij heeft de lach aan zijn kont hangen." Genee: "René is de smaakmaker van ons programma en een zeer prettig en bijzonder mens."

De citaten in bovenstaand stuk komen uit:
- Johan Derksen te gast in FC Rijnmond (02-09-2011)
- Rob Jansen over oververmoeide René van der Gijp (RTL Boulevard)
- Wilfred Genee met de Radio 538 Voetbalupdate (03-09-2011)
- Wilfred Genee in De Telegraaf
- Johan Derksen op VI Radio (05-09-2011)
- Casper van Eijck in De Pers
- Johan Derksen en Wilfred Genee in de papieren Voetbal International


8 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed stuk. René, heel veel sterkte en neem je tijd!

Anoniem zei

Staat vandaag ook een stuk over gijp in het trein krantje de pers: http://www.depers.nl/UserFiles/File/Woensdag%207%20september%202011.pdf

Niels zei

Jammer dat we het voorlopig zonder deze baas moeten doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Gijp zijn rentree gaat maken, al zou het goed kunnen dat dit pas met VI Oranje is.

Anoniem zei

Zeer erg voor Rene, maar die zak zout 'Iwan' moet er echt uit. Aan een ja-knikker naar baasje Derksen tussen het zenuwpezen door hebben we niks. Nee, doe dan maar Koertje en Boskamp.

Anoniem zei

Weer puik werk van SigaarSnor.

Misschien is de komst van Iwan van Duren wel een manier dat het gemis van Rene nog groter moet lijken? Want je gaat wel van top naar flop.

Anoniem zei

Mooi stuk!

Anoniem zei

laat hugo kamps is een keer komen, kunnen we lachen om zijn filosofisch bullshit verhalen + beetje belgisch voetbal afkraken. heerlijk

Anoniem zei

kut iwan....... ja ja ja lach lach lach ja ja ja

dat was iwan

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link