23 juni 2018


Ronald Waterreus: '''Van Bommel is een geboren toptrainer, maar PSV komt te vroeg'

De benoeming van Mark van Bommel als trainer van PSV komt voor weinigen als een verrassing. Ook oud-ploeggenoot Ronald Waterreus zag deze stap al van verre aankomen. Dat neemt niet weg dat hij er zo zijn bedenkingen bij heeft. "Het is mij allemaal wat te vroeg."

Waterreus en Van Bommel speelden van 1999 tot 2004 samen bij PSV. "Toen al zeiden we in de kleedkamer dat Bommeltje zich als trainer gedroeg", weet Waterreus. "Alleen de lange jas ontbrak."

Dat Van Bommel na zijn actieve loopbaan direct aan de slag ging als jeugdtrainer was dan ook volstrekt logisch. Waterreus heeft hem in die hoedanigheid vaak aan het werk gezien op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. "Dan zie je dat hij het vak in de vingers heeft en dat er een toekomstig hoofdtrainer aan het werk is. De gedrevenheid en toewijding spat ervan af."

"Voor mij staat dan ook als een paal boven water dat hij in de toekomst gaat slagen als hoofdcoach, maar ik zie ook iemand die nog een proces moet doormaken. Ik zou hem dus geadviseerd hebben eerst maar eens een jaar ervaring op te doen op een lager niveau dan PSV 1."

Waterreus denkt dat de clubleiding er aanvankelijk net zo over dacht, maar dat het onverwachte vertrek van Phillip Cocu het door Toon Gerbrands uitgestippelde carrièrepad voor Van Bommel heeft omgegooid. "De club is voor een voldongen feit gesteld."

Diezelfde Gerbrands is voor Waterreus overigens de reden om er toch op te vertrouwen dat de benoeming van Van Bommel goed kan uitpakken. "De clubleiding zal altijd rustig blijven, ook als de resultaten desastreus zijn. Zo kon Cocu een succes worden. En het zal ook Van Bommel helpen."

In zijn moeizame eerste seizoen kreeg Cocu op een gegeven moment ondersteuning van de ervaren Guus Hiddink. Een rol die volgens ingewijden nu weggelegd zou zijn voor Bert van Marwijk, de schoonvader van Van Bommel.

Toch vindt Waterreus dat geen goed idee. "Absoluut niet! Als Mark iets wil leren van Bert, dan moet-ie dat maar lekker thuis onder de kerstboom doen. Maar bij PSV zou ik liever hebben dat hij gaat samenwerken met een dwarsdenker uit de nieuwe trainersgeneratie. Iemand die tegen hem in durft te gaan."

Als voetballer stond Van Bommel bekend om zijn winnaarsmentaliteit. Op dat gebied is hij volgens Waterreus geen spat veranderd. "Bommel is een geboren winnaar. Als speler overdreef hij dat nog weleens. Dan zat het hem meer in de weg, dan dat het geholpen heeft."

"Maar die mentaliteit is natuurlijk fantastisch. Hij eist dat zijn spelers net zulke winnaars zijn als hijzelf. Iedere training weer. Dat zie ik ook bij de jeugdspelers van PSV. Hoe hij die uitdaagt en test."

Een loopbaan bij PSV, Barcelona, Bayern München, AC Milan en Oranje speelt daarbij ook een belangrijke rol, denkt Waterreus. "Mark is groot geworden in het buitenland. Daardoor is hij, net als Cocu trouwens, pragmatisch genoeg om van die vermaledijde 'Hollandse School' af te stappen. Hij weet dat het om de winst draait. En belangrijker: hij weet wat ervoor nodig is om te winnen."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link