21 juni 2018

Argentinië moet vrezen voor vroege uitschakeling na pak slaag tegen Kroatië

Argentinië dreigt de groepsfase op het WK niet te overleven. Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen IJsland verloor de verliezend finalist van vier jaar geleden in een vinnig duel met liefst 0-3 van Kroatië, dat zich plaatste voor de achtste finales.

Omdat Argentinië defensief een nogal povere indruk maakte, kreeg Kroatië het gevoel dat er wat te halen viel. Ivan Perisic kreeg na vijf minuten al een kans op de 1-0, Mario Mandzukic kopte in kansrijke positie naast en na een prachtige pass van Luka Modric liet Ante Rebic na te scoren.

De vrijwel onzichtbare Lionel Messi miste de bal op een haartje, maar de beste kans voor Argentinië was voor Enzo Pérez, die er voor een bijna leeg doel in slaagde om via Domagoj Vida de bal naast te schieten.

De eerste helft was al hard, nerveus en spannend en in het vervolg kon daar het element dramatisch aan toegevoegd worden. Rebic, die voor rust na een harde charge aan rood ontsnapte, strafte een blunder van doelman Willy Caballero fraai af.

Die raakte de bal na een terugspeelbal verkeerd en Rebic jaste de bal met een halve omhaal meedogenloos in het doel.

Argentinië probeerde Kroatië daarna wel onder druk te zetten, maar de brille van spelmaker Messi werd node gemist.

Echte kansen bleven dan ook uit, al was Maximiliano Meza na een actie van invaller Gonzalo Higuaín dicht bij de gelijkmaker. Doelman Danijel Subasic redde. Ivan Rakitic voorkwam de rebound van Messi.

Nadat Modric tien minuten voor tijd de 2-0 achter Caballero had geschoten, was het pleit voor de Argentijnen beslecht. Rakitic raakte met een vrije trap de lat, maar schoot in het slot alsnog de derde Kroatische treffer tegen de touwen.

Het lot van de ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli en vedette Messi hangt nu aan een zijden draadje. Vrijdag komen groepsgenoten IJsland en Nigeria nog in actie.