08 augustus 2017


Column: ''De geflopte sportprogramma's van RTL''

SigaarSnor.blogspot.com heeft een doorstart gemaakt en zal zich nu gaan richten op andere zaken dan Voetbal Inside. In het mogelijk maken van de doorstart is veel tijd en energie gestoken, maar het gaf mij ook de kans om eens heerlijk de archieven van SigaarSnor.blogspot.com door te spitten!

Vorige week schreef ik al over de grote archieven van SigaarSnor.blogspot.com. Als je die allemaal doorspit, kom je zoveel leuke dingen tegen die er in ruim zeven jaar tijd zijn geplaatst op SigaarSnor als het om Voetbal International/Voetbal Inside gaat. In mijn vorige column schreef ik met name over de populairste dingen op SigaarSnor.blogspot.com, vandaag ga ik op twee andere punten in. Namelijk de geflopte sportprogramma's van RTL en de geplaatste comments op berichten die op SigaarSnor werden geplaatst.

Stel je toch eens voor: Johan Derksen houdt zich aan zijn woord en gaat inderdaad na dit seizoen met pensioen. Heel misschien haalt Oranje nog het WK in Rusland, en dan zien we Derksen ook nog in VI Oranje. Maar wat gaat RTL dan doen met Voetbal Inside? Geruchten zijn er genoeg. Het grootste gerucht is dat René van der Gijp heeft aangegeven dat Johan Derksen onvervangbaar is, en als hij ermee stopt het voor Van der Gijp ook over is. Dan blijft alleen presentator Wilfred Genee over. Persoonlijk zie ik Hans Kraay Jr. niet meer terugkomen als Van der Gijp en Derksen ermee stoppen en dat geldt ook voor Jan Boskamp.

Dan is de grote vraag, wat gaat RTL dan doen? Ik denk dat RTL koste wat het kost het merk ''Voetbal Inside'' in stand wilt houden en het TV-programma nieuw leven in gaat blazen. En dan moet RTL eens terugkijken in het verleden, want diverse soortgelijke programma's aan Voetbal Inside (voorheen Voetbal International) zijn gigantisch geflopt. RTL heeft deze programma's in de hele grote doofpot gestopt, maar gelukkig kom je al deze geflopte programma's nog tegen in de archieven van SigaarSnor.blogspot.com.

Om te beginnen medio 2012, kwam RTL met het idee om met een dagelijks sportprogramma te komen, genaamd: 'RTL Sport Daily'. Het moest een concurrent gaan worden van het NOS Sportjournaal. René van der Gijp had al heel snel door dat dit format niet ging werken, en besloot aan dit format niet deel te nemen. Johan Derksen, Dennis van der Geest en Fatima Moreira de Melo schoven regelmatig als deskundige aan in RTL Sport Daily, maar de kijkers bleven weg. RTL bleef echter geloven in dit format, maar kwam wel na een paar maanden met een aanpassing. RTL Sport Daily verdween en kwam terug als VI Vandaag. Een dagelijks voetbaljournaal. En met de naam VI erin verwerkt moest dat voor meer kijkers zorgen. Maar ook die aanpassing zorgde er niet voor dat de kijkcijfers omhoog schoten. Integendeel, de kijkers bleven massaal weg. RTL trok na een aantal weken ook de stekker uit VI Vandaag.

Tussen de periode van RTL Sport Daily en VI Vandaag zat nog het geflopte programma 'De Spelen', een soort VI Oranje maar dan met de Olympische Spelen als thema. Rick Nieman presenteerde dit programma, omdat Wilfred Genee ook een paar weken met zijn gezin wilde doorbrengen. 'De Spelen' moest de concurrentie aangaan met de NOS, maar ook dat bleek een onhaalbare taak. Waar de NOS miljoenen kijkers wist te boeien tijdens de Olympische Spelen, bleven 'De Spelen' ver achter qua kijkcijfers. Het programma met vaste gasten als Dennis van der Geest, Joop Alberda en Peter Heerschop trok per uitzending ongeveer tussen de 100.000 en 450.000 kijkers. En dat ook nog eens prime time (20:30) op RTL4.

In februari 2013 kwam RTL wederom met een nieuw format. 'RTL Sportcafé: Schaatsen', een schaatsprogramma dat de kijker moest informeren over het huidige schaatsseizoen en of er mogelijk een Elfstedentocht zou komen dat jaar. Wilfred Genee had eigenlijk geen zin om het programma te presenteren. Hij vond dat na het geflopte VI Vandaag de kijker misschien wel genoeg had van een overvloed aan Wilfred Genee op TV. Uiteindelijk besloot Genee toch het programma te presenteren, maar ook dit flopte gigantisch. Het schaatsseizoen zal er al bijna op en iedere weerman/vrouw had al verteld dat de kans op een nieuwe Elfstedentocht nihil was. Het bleef slechts bij een uitzending van 'RTL Sportcafé: Schaatsen', en ook naar dit programma keek echt bijna niemand.

Daarna bleef het even een lange periode stil betreft niet sportformats bij RTL. Daarna kwamen weer nieuwe formats, die aardige kijkcijfers behaalden. Voor RTL 7 begrippen dan. De voetbalquiz 'Koning Voetbal' en het programma 'Derksen &...' scoorde rond de 200.000 tot 400.000 kijkers. Hetzelfde gold voor het programma's 'Helden van de velden' en 'Wat ging er toen door je heen?'. RTL7 was slim om deze programma's direct achter Voetbal Inside (voorheen Voetbal International) te programmeren, zodat vele VI kijkers bleven hangen.

Begin 2016 leek RTL7 het format 'Voetbal Inside' echt helemaal te willen uitmelken. Naast de maandag en vrijdaguitzending, kwam er ook een weekoverzicht met daarin de hoogtepunten van de laatste twee afleveringen. Qua kijkcijfers betreft was dit de allergrootste flop betreft sportprogramma's van RTL. In vijf weken tijd gingen de kijkcijfers van 135.000 kijkers naar 79.000 kijkers op 20 februari 2016. Op datzelfde moment keken er meer mensen naar Spongebob Squarepants (83.000 kijkers) dan naar het weekoverzicht van Voetbal Inside. Een week later besloot RTL7 ook te stoppen met het weekoverzicht.

Dan hoor ik u denken: 'Oliver, vergeet je niet een programma?'. Nee hoor, want ook Tour du Jour mag je een flop noemen. De kijkcijfers zijn alle edities niet om over naar huis te schrijven, en ook hier verliest het programma weer van de NOS. Ik moet wel toegeven, zo'n slecht programma is Tour du Jour niet voor de wielerliefhebber. Alleen zit deze gewoonweg 'vastgeroest' bij de NOS. Wel was het triest om te zien een paar weken geleden dat ze bij RTL Boulevard de kijker nog even moesten attenderen op Tour du Jour, en hier heel erg lacherig over deden.

Daarom hoop ik echt van harte dat RTL7 goed nadenkt over wat ze met het Tv-programma Voetbal Inside gaan doen als Johan Derksen stopt. Want er zijn al flink wat nieuwe formats gesneuveld. Ik denk dat het voor RTL7 van belang is als Johan Derksen met pensioen gaat, dat René van der Gijp wilt blijven. Want als Van der Gijp blijft, denk ik dat Jan Boskamp en Hans Kraay Jr. ook er nog een seizoen aan vast willen plakken. Maar wie moet Johan Derksen gaan vervangen? Ik heb werkelijk geen flauw idee, maar hoop dat wanneer Johan Derksen met pensioen gaat RTL7 mij positief weet te verrassen.

Wat ook heel erg leuk is om terug te lezen in de archieven van SigaarSnor zijn de leuke en originele comments die lezers van SigaarSnor onder de nieuwsberichten plaatsen. Ik kon hier altijd erg om lachen. Uiteraard gingen sommigen ook te ver, omdat ik vind dat je ziektes er gewoon buiten moet laten. Ook waren er wisselende reacties op de rubriek 'Bijpraten met Escha'. Een groot gedeelte van de lezers vond dit een leuk onderdeel, maar ook een klein groepje lezers niet. Dit groepje liet op hele duidelijke manier blijken dat ze het geen leuk onderdeel vonden. En ik moet toegeven, om die comments kon ik ook lachen. En dat kleine groepje hoeft ook zeker niet bang te zijn, dat onderdeel komt ook niet meer terug.

Het meest gelachen heb ik om mijn ruzie met Kelly Pfaff op Twitter. De dochter van de beroemde Belgische doelman was woedend dat ik een bepaald fragment uit Voetbal International op YouTube had gezet waarin de mannen van Voetbal International hard moesten lachen om het gedrag van Jean-Marie Pfaff. Kelly Pfaff ging behoorlijk tekeer, alles om haar ''pappie'' te verdedigen. Als er mensen geïnteresseerd in zijn wil ik deze gehele conversatie nog wel eens op SigaarSnor zetten.

Tot slot wil ik de Oranje Leeuwinnen uiteraard feliciteren met het winnen van het EK. Een knappe prestatie, en meer dan terecht de finale gewonnen. Maar aangezien je van bepaalde mensen geen kritiek mag leveren op de Oranje Leeuwinnen en het niveau van het vrouwenvoetbal, doe ik dat toch. Alleen dan wel in mijn volgende column.

Oliver.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke Column Oliver, was weer erg leuk om te lezen.

En inderdaad, sommige RTL programma's waren gewoon verschrikkelijk slecht.

Anoniem zei

Je bent een grote RTL flop vergeten ... ... Zijn naam is Simon Zijlemans

Anoniem zei

Ik vond De Spelen en Tour du Jour echt geen slechte progamma's. Ik vond het een fris nieuw iets ten opzichte van het vaste riedeltje van de NOS.

Wat NOS de laatste jaren met de Olympische Spelen en de Tour hebben gedaan is echt om te janken.

Anoniem zei

@Anoniem 08-08-17 20:07
Inderdaad, Simon Zijlemans is echt een debiel.

Anoniem zei

Een programma een flop noemen omdat het niet de kijkcijfers van de NOS haalt, is wat kort door de bocht. Mensen kijken nu eenmaal makkelijker naar de NOS dan naar RTL of Ziggo, vraag dat maar aan Jack van Gelder. Dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van de programma's. Wat de NOS de laatste jaren met de Spelen, Tour en WK/EK's gedaan heeft, is inderdaad om te janken.

(Er staat een dt-fout in de zevende alinea: vertelt moet verteld zijn)

Anoniem zei

Misschien wat kort door de bocht, maar zo werkt het wel in TV-land. Als de kijkcijfers tegenvallen en je wordt uit de programmering gehaald, dan krijg je de stempel 'FLOP'' mee.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link