08 augustus 2017


Hoe gaat het nu met... Franck Grandel

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Franck Grandel.

Franck Grandel werd op 17 maart 1978 geboren in Pointe-à-Pitre (Guadeloupe). Hij kreeg tevens de Franse nationaliteit. Grandel had als klein jongetje twee grote hobby's, namelijk voetbal en handbal. Uiteindelijk koos Grandel om profvoetballer te worden.

Grandel begon zijn carrière bij Club Colonial Fort-de-France op Martinique. Daar maakte de altijd goedlachse Grandel een uitstekende indruk op diverse scouts. Echter moest de jonge Grandel eerst een periode in militaire dienst. Na die periode hadden diverse clubs interesse in Grandel. Franck Grandel besloot te kiezen om naar Frankrijk te gaan en daar te gaan spelen bij de amateurs van FC Mulhouse. Bij FC Mulhouse hebben in het verleden nog twee opvallende spelers gespeeld, Kees Kist en Arsene Wegner

Na drie seizoenen te hebben gespeeld bij de amateurs van FC Mulhouse vertrok Grandel naar Racing Besançon, dat ook uitkomt in de tweede divisie van Frankrijk. In twee seizoenen stond Franck Grandel zestien keer onder de lat in het eerste elftal. Katachtige reflexen, afgewisseld met af en toe foutje. Grandel zei in die periode dat het kwam omdat hij nog een relatief jonge doelman was, en hoe meer hij ging spelen, hoe sneller de foutjes zouden verdwijnen. Maar misschien wel nog kenmerkender voor Grandel, was altijd de brede glimlach die hij had.

Om meer aan het spelen toe te komen, deed Grandel iets wat veel spelers op jonge leeftijd niet zouden doen. Grandel ging in op een aanbieding van FC Libourne-Saint-Seurin, dat in de derde Franse divisie speelde. Puurweg om zoveel mogelijk speelminuten te maken. Dat plan pakte perfect uit. In twee seizoenen stond Grandel alle competitiewedstrijden onder de lat en mistte geen enkele minuut. Na twee seizoenen toonde het Griekse Xanthi interesse in Grandel, die openstond voor een Europees avontuur. Grandel tekende een contract voor twee seizoenen, maar voelde zich niet op zijn gemak in Griekenland. Mede daardoor raakte Grandel zijn basisplaats kwijt bij Xanthi, en bleef de teller daar staan op slechts zestien wedstrijden. Grandel gaf na zijn eerste seizoen aan te willen vertrekken uit Griekenland en Troyes uit de Lique 2 in Frankrijk had interesse in Grandel.

Troyes contracteerde de altijd goedlachse Grandel en hij wist uiteindelijk 22 duels te keepen voor Troyes. In datzelfde seizoen is Grandel meerdere malen gescout door FC Utrecht. De club uit de Domstad was op zoek naar een nieuwe eerste doelman en was zeer gecharmeerd van de keeper Franck Grandel. FC Utrecht-trainer Foeke Booy vergeleek Grandel qua keepersstijl met Gialuigi Buffon.

In het seizoen 2005/2006 tekende Franck Grandel een contract voor drie seizoenen bij FC Utrecht. Hij volgde daarmee de vertrekkende René Ponk op. Op 14 augustus 2005 maakte Grandel zijn competitiedebuut voor FC Utrecht. Er werd met 0-0 gelijk gespeeld tegen NEC en Grandel kon terugkijken op een prima debuut.


Maar na een aantal weken slopen toch weer de bekende foutjes in het keeperswerk van Grandel. Zo erg zelfs, dat het FC Utrecht punten ging kosten. De media en voetbalfans kwamen met het woord ''Grandelletje'', zo werd een typische fout van Grandel genoemd. En het opmerkelijke was, dat niemand het meer over de uitstekende reflexen van Grandel had. Iedereen had het alleen nog maar over de term 'Grandelletje'. Na wederom een fout in en tegen PSV van Grandel, was de maat vol voor FC Utrecht trainer Foeke Booy. Grandel verloor zijn basisplaats aan Joost Terol. Terol keepte betrouwbaar en goed, en Grandel kreeg dat seizoen bijna geen speelminuten meer.

Maar dat was zeker niet de grootste klap voor Grandel dat seizoen. Grandel was heel erg goed bevriend met David di Tomasso. Zo goed bevriend zelfs dat de gezinnen regelmatig bij elkaar gingen eten. Zo ook op maandagavond 28 november 2005. Grandel en zijn vriendin gaat eten bij Audrey en David di Tomasso. Het onderwerp die avond is uiteraard de 1-0 overwinning die FC Utrecht had geboekt op Ajax. Di Tomasso speelde een uitstekende wedstrijd en zelfs Grandel had in dat duel nog een kwartier speeltijd gekregen. Doelman Terol viel met een hoofdwond uit, en daardoor moest Grandel de resterende vijftien minuten keepen. En in dat kwartier kwamen de twee kenmerken van Grandel weer bovendrijven. Een uitstekende redding op een schot van Wesley Sneijder, maar een enorme fout op in inzet van Hedwigus Maduro. Grandel en di Tomasso staan niet lang stil bij de fout van Grandel die avond, en er wordt veel gelachen.

Aan het einde van de avond voelt Di Tomasso zich niet erg lekker. ''Komt vast omdat ik echt teveel heb gegeten'', aldus Di Tomasso. Grandel en zijn vriendin gingen na een gezellige avond naar huis. Het laatste wat Di Tomasso die avond nog zei tegen Grandel zou de doelman nooit meer vergeten: ''tot… weet ik niet wanneer''.

Een dag later was heel Nederland geschokt, David di Tomasso was in zijn slaap overleden. Franck Grandel was er kapot van. Het verliezen van zijn basisplaats boeide hem niet meer, hij was zijn allerbeste vriend verloren. De wereld van Franck Grandel stortte in elkaar.


Het daaropvolgende seizoen speelde Grandel wederom nauwelijks in het eerste elftal van FC Utrecht. En als hij ergens zijn opwachting moest maken, hoopte met name de supporters van de tegenpartij op het beroemde ''Grandelletje''. Grandel hoopte maar dat het snel mei 2007 werd. Daar verheugde hij zich enorm op.

Het werd mei 2007 en Grandel werd geselecteerd voor de nationale selectie van Guadeloupe om uit te komen op de Gold Cup. Diverse mensen vroegen zich af hoe dat kon, maar het tropische eiland is niet heel sterk bezet als het om doelmannen gaat. En wat al helemaal niemand verwacht had gebeurde! Franck Grandel keepte een geweldig toernooi, en mede dankzij uitstekend keeperswerk kwam Guadeloupe in de halve finale te staan. In de halve finale stuitte Guadeloupe op topfavoriet Mexico. Opnieuw keepte Grandel formidabel, maar moest toch in de 70ste minuut capituleren, en die 0-1 voorsprong gaven de Mexicanen niet meer uit handen. Aan het einde van dat toernooi kreeg Grandel ook volkomen terecht de prijs voor 'Beste Doelman van de Gold Cup 2007'


In 2007 kreeg FC Utrecht een nieuwe trainer. Willem van Hanegem nam het roer over, en wist ook dat Grandel een uitstekend toernooi had gekeept op de Gold Cup. Van Hanegem gaf Grandel het voordeel van de twijfel en maakte hem wederom de eerste doelman van FC Utrecht. Lang duurde het echter niet. Grandel ging opzichtig in de fout tegen Feyenoord, en Van Hanegem greep direct in. Grandel mocht niet eens meer de tweede helft keepen, Terol nam zijn plaats in de tweede helft over. Wederom mocht Grandel plaats nemen op de bank. Het ging alleen maar bergafwaarts met Grandel in Utrecht. Hij werd door de supporters van FC Utrecht bekogeld met vuurwerk, en werd zelfs te koop aangeboden op Ebay. Grandel kon er eigenlijk nog wel om lachen. ''C’est la vie'', zei Grandel over de gebeurtenissen.


Medio 2008 liep het contract van Grandel af bij FC Utrecht. Grandel vertrok, met de hoop dat hij snel als transfervrije speler een nieuwe club zou vinden. Echter werd het een trieste zoektocht voor Grandel. Overal werd hij aangeboden door zijn zaakwaarnemer, maar zonder enig succes. Het schijnt zelfs dat menig club in de Eerste Divisie geen interesse had in Grandel.

Na ruim een jaar kwam Grandel bij Dijon in Frankrijk terecht, dat uitkomt in de Lique 2 van Frankrijk. In twee seizoenen tijd kon Grandel niet imponeren, en hij mocht in twee seizoenen, 11 keer het doel verdedigen in het eerste elftal van Dijon.

Grandel ging medio 2011 weer met Guadeloupe naar de Gold Cup. En geloof het of niet, wederom keepte Grandel een grandioos toernooi. Met als hoogtepunt de kwartfinale tegen de Verenigde Staten, waarin Grandel echt niet te passeren leek. Grandel had weer hoop dat dit sterke optreden voor een mooie transfer zou zorgen. Maar helaas, de naam Grandel stond in Europa echt veel meer bekend om de ''Grandelletjes'', dan om het ijzersterke optreden op de Gold Cup. USL Dunkerque, een vierde klasser in Frankrijk contracteerde Grandel. In die twee seizoenen die hij uitkwam voor USL Dunkerque, kwam Grandel weer een beetje tot rust. Uiteraard waren de ''Grandelletjes'' er ook nog gewoon bij USL Dunkerque, maar omdat het slechts om een club uit de vierde klasse ging, had niemand het erover.

Op 35-jarige leeftijd maakte Grandel nog een opvallende transfer. Troyes, dat uitkwam in de Lique 2 contracteerde Grandel voor twee seizoenen. Grandel moest met name zijn opwachting maken in het tweede elftal, en kwam slechts tot drie optredens in het eerste elftal. In het eerste seizoen van Grandel, promoveerde Troyes naar de Lique 1. Grandel maakte dus op 37-jarige leeftijd zijn debuut in de hoogste afdeling in Frankrijk, de Lique 1.

Grandel kwam overigens geen minuut in actie in de Lique 1, maar dat maakte Grandel niet uit. In de nadagen van zijn carrière, was hij actief bij een club die uitkwam in de hoogste divisie van Frankrijk. Toch besloot Troyes om Grandel te verhuren aan Boulogne, een club uit de vijfde klasse in Frankrijk. Lege tribunes, matig niveau, het maakte Grandel niet uit. Met een brede glimlach keepte hij af en toe zijn wedstrijden. Al waren dat soms ook wel eens wedstrijden in het tweede elftal van Boulogne. Grandel kwam uiteindelijk slechts een keer uit in het eerste elftal van Boulogne.


Vandaag de dag is Grandel nog steeds contractspeler van Troyes, maar daar hoeft de 39-jarige Grandel niet meer op speelminuten te rekenen. Aan het einde van het seizoen stopt Grandel ook met voetballen. Hij heeft al gezegd terug te keren naar Guadeloupe, waar zijn sterke optredens in de Gold Cup nooit vergeten zijn. Grandel is daar echt een grote speler. Waarschijnlijk gaat Grandel in Guadeloupe iets doen wat uiteraard met voetbal te maken heeft.

Want wat niemand wist is dat Grandel veel van zijn verdiende salaris, altijd gaf aan zijn familie, vrienden en projecten in Guadeloupe. Dat vond Grandel het belangrijkste, zijn thuissituatie in Guadeloupe.

Franck Grandel gaat de Nederlandse voetbalgeschiedenisboeken in als de doelman van het bekende ''Grandelletje''. Hij houdt echter om een heel andere reden een naar gevoel over aan zijn periode in de Nederlandse Eredivisie. Hij is daar zijn beste vriend (David di Tomasso) verloren, en dat doet de man met de brede glimlach op zijn gezicht nog iedere dag pijn.

Grandel keepte in zijn carrière 232 wedstrijden, waarvan er 27 voor FC Utrecht.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij gebruiken vandaag de dag de term ''Grandelletje'' nog bij ons op de club.

Wel een sneu verhaal zeg. Arme Grandel.

Maar complimenten hoor Oliver. Eerst het verhaal over Kralj, en nu over Grandel. Volgende week weer een keeper?

Anoniem zei

Volgens mij kwam niet veel later ene Fernandez bij FC Utrecht keepen. Dat was ook een vliegenvanger zeg!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link