22 januari 2015


''Terugkeer Johan Derksen moest blad VI gaan redden''

Om het voetbalblad VI 'te redden', heeft de uitgever recent de omstreden oud-hoofdredacteur Johan Derksen gevraagd terug te keren als kapitein van het schip. Johan Derksen zou worden benoemd als directielid en terugkeren als columnist.

Dat blijkt uit een mailwisseling tussen Derksen en WPG Uitgevers-baas Koen Clement, in handen van het AD. Johan Derksen die tegenwoordig in het gelijknamige tv-programma op RTL7 geregeld hard uithaalt naar het tijdschrift (waar hij tot eind 2013 hoofdredacteur van was) zag een terugkeer wel zitten. Wel wilde hij vetorecht over de inhoud van het blad, 'anders heeft het geen zin'. In een email van 5 november schrijft hij: ''Ik heb geen trek in oeverloos geneuzel met mensen die van een journalistiek product de Donald Duck hebben gemaakt.'' Clement ging hiermee akkoord. ''Op voorwaarde dat de rondborstige dames in de society-spread blijven. Deal!'' Ook wilde hij dat Johan Derksen - onder veel oud-collega's en bekenden bekend als autoritair en meedogenloos - zich zou inzetten om ''de interne samenwerking en sfeer substantieel te verbeteren''.

Uit de mailwisseling blijkt dat het huidige duo VI-hoofdredacteuren Tom van Hulsen en Thijs van Veghel dit een onzalig plan vonden. Clement trok toen zijn keutel in. Johan Derksen richtte zich daarop per mail tot enkele redactieleden: ''Het is voor mij onmogelijk nog langer met een directeur te werken die me eerst aanstelt en vervolgens in de war raakt. Jullie zijn niet te benijden met zo'n leiding.''

Met enige schaamte
Koen Clement gaf gisteren met enige schaamte toe dat hij Johan Derksen vroeg terug te keren. ''Ik wilde hem zeer tijdelijk in de rol van ad interim tot maart dit jaar. Het idee ontstond al wild brainstormend vanuit een respect voor wat Derksen voor VI heeft betekend. Ook om hem daarna waardig te laten vertrekken. Ik had snel door dat het een slecht plan was. Een momentopname.''

Het aantal abonnees van VI liep terug van 188.000 in het jaar 2000 tot 116.000 in het derde kwartaal van 2014. De kreet dat hij met Derksen VI wilde 'redden', neemt Clement terug. ''Dat was verkeerde beeldspraak. Het gaat goed met VI. We hebben nog veel plannen met het merk.'' De directeur van WPG Uitgevers (ook verantwoordelijk voor titels als Vrij Nederland) wil nog kwijt dat hij '300 procent achter de huidige hoofdredactie' staat.

Negatieve uitspraken
Tom van Hulsen gaf maandag nog aan dat de samenwerking tussen het blad en het tv-programma stopt. Hij ergert zich kapot aan de negatieve uitspraken van het tv-trio Wilfred Genee, René van der Gijp en vooral Johan Derksen. Andersom zou RTL haar programma in de toekomst willen koppelen aan een nieuw en eigen voetbalplatform.

Johan Derksen heeft het terugblikkend op zijn bijna-terugkeer over 'heren in paniek'. ''Ik ben daar weg en ik bemoei me nergens meer mee.''


1 opmerking:

Anoniem zei

Met Derksen zal het altijd "hate or love it" zijn. Maar of je hem nu leuk vindt of niet, hij is en blijft wel een persoonlijkheid met een uitgesproken mening die al heel wat watertjes doorzwommen heeft. Met zijn columns en bekendheid via het tv-programma heeft hij het blad meermaals onbetaalbare publiciteit bezorgd. Ik denk niet dat het aantal abonnees plots zou stijgen als hij zou terugkeren als hoofdredacteur, maar door zijn vertrek en de slechte relatie met de huidige leiding krijg je wel het gevoel dat het blad momenteel het noorden kwijt is. Dat eeuwenoud stripverhaal van VI is symbolisch voor de achterhaalde visie van de huidige hoofdredacteuren. En dan heb je nog een Belgische CEO die eerst bereid is om Johan als een koning terug naar de redactie te loodsen, maar vervolgens met het schaamrood op de wangen weer de kant van de huidige hoofdredacteuren kiest. Zielig beleid.

De breuk met het tv-programma is niet meer dan een gefrustreerde wanhoopsdaad. Doen alsof het platvloerse karakter van het tv-programma de reden is waarom niemand nog het weekblad koopt, toont bovendien aan dat de huidige leiding niet snapt waar het echte probleem zit. Johan zijn boekenverkoop loopt als een tierelier, zelfs mensen die nog nooit een boek hebben gelezen, gaan nu naar de boekhandel. Zelfs mensen die Johan Derksen een totale idioot vinden en het programma platvloers vinden, hebben 20 euro uit hun geldbuidel gehaald voor Kieft. Je kan dus veel zeggen over Johan Derksen, maar niet dat hij een totale idioot is. Dat het blad zich nu van hem en het tv-programma distantieert, is dus vooral pijnlijk voor het blad zelf.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link