13 oktober 2018

Nederlands eltal boekt geflatteerde, maar knappe zege op Duitsland (3-0)

Het Nederlands elftal heeft de eerste Nations League-zege te pakken. Duitsland werd door treffers van Virgil van Dijk, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum met 3-0 geklopt, maar de overwinning was veel minder overtuigend dan de eindstand doet vermoeden.

De Duitsers, op zoek naar eerherstel na een dramatisch verlopen WK, hadden het beste van het spel en drukten Oranje bij tijd en wijle ver terug. De ploeg van Ronald Koeman speelde grote delen van de wedstrijd noodgedwongen op de counter.

Koeman had in zijn basisformatie plaats ingeruimd voor twee debutanten: rechtsback Denzel Dumfries en rechtsbuiten Steven Bergwijn. Een derde PSV'er, Pablo Rosario, bleek bij nader inzien geschorst.

Het begin van Oranje was, zoals in eigenlijk alle interlands onder Koeman, niet overtuigend. Jasper Cillessen moest handelend optreden op een schot van Thomas Müller en Emre Can kon niet profiteren van een knullig misverstand tussen Dumfries en Matthijs de Ligt.

In eerdere wedstrijden volgde het herstel na rust, ditmaal kwam Nederland al halverwege de eerste helft beter in de wedstrijd en werd eens te meer duidelijk dat tegen de huidige Duitse defensie wat te halen valt.

Een steekbal van Bergwijn op Depay was net te hard, een passje van Depay op Bergwijn kwam net te laat. Maar een kwartier voor rust viel alles voor Oranje op zijn plek.

Van Dijk zette zijn hoofd succesvol tegen de bal, nadat Ryan Babel uit een hoekschop van Depay op de lat had gekopt (1-0). Vier minuten later was het zelfs bijna 2-0, maar een voorzet van Dumfries op Babel werd nog net voor voeten van de aanvaller weggetikt.

Oranje bleef vervolgens gevaar stichten, in het laatste kwartier voor en het eerste kwartier na rust, maar moest ook de nodige Duitse kansen toestaan. Babel bracht op de lijn bijvoorbeeld redding op een kopbal van Mats Hummels.

Duitsland drukte Nederland steeds verder terug en domineerde het balbezit. Twintig minuten na rust schoot invaller Leroy Sané in alle vrijheid maar net voorlangs en even later had de bal op de stip gekund bij een botsing tussen Van Dijk en de Duitse debutant Mark Uth.

Het gevaar van Oranje kwam uit snelle tegenstoten. Zo troefde Depay twee Duitsers af, maar vond Manuel Neuer op zijn weg. En schoot Georginio Wijnaldum te wild in - en dus over - op aangeven van diezelfde Depay.

Die tegenstoten werden naarmate de tweede helft vorderde echter steeds talrijker en vijf minuten voor tijd gooide Depay de wedstrijd in het slot. Invaller Quincy Promes gaf voor, waarna de aanvaller van Lyon rustig bleef en Neuer passeerde (2-0).

In blessuretijd, nadat Depay al de lat had geraakt, maakte Wijnaldum zelfs nog 3-0. De middenvelder schoot bekeken raak in de verre hoek, waardoor Oranje uiteindelijk zelfs met de grootste zege ooit op Duitsland van het veld stapte.