06 juli 2018

België dankzij uitblinker Thibaut Courtois langs Brazilië (1-2)

België heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WK. De ploeg van Roberto Martinez versloeg titelfavoriet Brazilië in een meeslepend gevecht met 2-1. Brazilië was sterker, maar de uitblinkende doelman Thibaut Courtois hield de Rode Duivels op de been.

Beide landen kozen vanaf de aftrap voor de aanval, met een aantrekkelijke wedstrijd tot gevolg. Thiago Silva raakte al vroeg de paal en namens de Belgen namen Kevin de Bruyne en Marouane Fellaini het doel onder vuur. Een treffer kon niet uitblijven.

Die kwam er nog binnen een kwartier, toen Fernandinho de bal uit een hoekschop achter zijn eigen doelman werkte. Na een half uur werd het zelfs 0-2. De Bruyne scoorde met een strakke pegel na een sterke actie van Romelu Lukaku.

In de tweede helft had Brazilië, dat dit WK nog niet op achterstand stond, haast. De Belgen werden naar achteren gedrongen, maar met dank aan uitblinker Thibaut Courtois bleef het lang 0-2.

Gabriel Jesus speelde Vertonghen door de benen, werd gestuit door Vincent Kompany maar kreeg geen strafschop. Eden Hazard kon het duel beslissen, maar zag z'n schot voorlangs gaan. Brazilië bleef aanzetten en kwam op 1-2 dankzij een kopbal van Renato Augusto.

De Brazilianen klopten hard op de deur. Neymar, Augusto en Philippe Coutinho mochten van dichtbij aanleggen, maar schoten allen mis.

In blessuretijd voorkwam Courtois op prachtige wijze de 2-2 van Neymar, waardoor België na 1986 voor de tweede keer een plek in de halve finales op een WK heeft bereikt.

Dinsdag om 20.00 uur nemen de Belgen het in de halve finales op tegen Frankrijk, dat eerder op de dag met 2-0 te sterk was voor Uruguay.