19 maart 2018


Videoscheidsrechter vanaf volgend seizoen in de Eredivisie

Met ingang van volgend seizoen wordt bij alle wedstrijden in de eredivisie gebruikgemaakt van de videoscheidsrechter. Daar hebben alle betaaldvoetbalclubs maandag tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van de KNVB mee ingestemd.

De kosten bedragen 1,7 miljoen euro per seizoen. De KNVB draait de eerste twee seizoenen op voor de kosten van de videoscheidsrechters. Het is de bedoeling is dat daarna ook de clubs gaan bijdragen.

De nationale voetbalbond experimenteerde de afgelopen seizoenen al met videoscheidsrechters die beslissingen nemen over doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. Hij mag ook beoordelen of de juiste speler een kaart heeft gekregen.

Aan het besluit is een lang traject van testen voorafgegaan. De videoscheidsrechter werd bijvoorbeeld uitgeprobeerd bij het duel om de Johan Cruijff Schaal, in het KNVB-bekertoernooi en in de play-offs. "Ik ben buitengewoon blij dat we unaniem gezegd hebben: dit gaan we volgend jaar doen", lichtte de directeur betaald voetbal van de KNVB, Eric Gudde, toe.

"Het maakt het voetbal veel eerlijker, dat wijzen alle cijfers ook uit. Iedereen is het erover eens dat je hier niet tegen kunt zijn. Een eerlijker spel wil iedereen", vertelde Gudde, die de kritiek dat de video-arbiter veel tijd in beslag neemt, pareert.

"We hebben met cijfers laten zien dat de gemiddelde tijd veel korter is en dat er een fors percentage betere uitkomsten is dan het geval zou zijn als scheidsrechters met het blote oog zouden moeten beslissen. Zowel in beeld als in cijfers is nadrukkelijk aangetoond dat het onmisbaar is."

Volgend seizoen wordt de videoscheidsrechter bij in totaal 324 wedstrijden ingezet. Naast de 306 eredivisieduels wordt hij onder meer ook gebruikt in de play-offs voor Europees voetbal en de duels om de KNVB-beker vanaf de kwartfinales.

De KNVB kan de videoscheidsrechter invoeren, omdat de leden van de internationale spelregelcommissie IFAB begin maart unaniem hebben ingestemd met de komst van het hulpmiddel. De videoscheidsrechter wordt internationaal betiteld als het VAR-systeem.

Bonden en competities mogen sindsdien permanent gebruikmaken van het systeem. Eerder moest daarvoor nog dispensatie worden aangevraagd.

In de Bundesliga, Serie A en Portugese competitie is de videoscheidsrechter dit seizoen al actief. Hij gaat in het volgende voetbaljaar ook op het hoogste niveau in Spanje, Frankrijk en België aan de slag. Ook tijdens het WK in Rusland zal gebruik worden gemaakt van videoscheidsrechters.

Het is voor bonden niet verplicht om de VAR te gebruiken. Wereldvoetbalbond FIFA en de IFAB laten de keuze aan de nationale bond zelf. De Engelse FA vindt bijvoorbeeld dat het systeem nog verbeterd moet worden.


5 opmerkingen:

Anoniem zei

https://www.youtube.com/watch?v=XoDSIxKYbko

groeten eric vanuit argentinie

Anoniem zei

Jammer genoeg werken die links nooit

wees zei

links werken perfect download met tubemate geen probleem
mijn dank is groot vanuit marbella

Anoniem zei

die links werken prima, een cursusje computer wegwijs kan geen kwaad lijkt me

Groet deze keer vanuit HKG ..!

Anoniem zei

De Youtube linkjes werken niet in Nederland. Je kan wel naar Hooktube.com gaan. Vervang 'you' door 'hook' en dan kan je ook in NL gewoon kijken!

https://www.hooktube.com/watch?v=XoDSIxKYbko

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link