17 oktober 2017


Hoe gaat het nu met... Georg Koch

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Georg Koch.

Georg Koch werd op 3 februari 1972 geboren in de Duitse plaats Bergisch Gladbach. Op vroege leeftijd vond Koch keepen al heel erg leuk en zijn ouders besloten hem ook aan te melden bij de lokale amateurclub SV Bergisch Gladbach 09. Een paar jaar later vertrok de jonge Koch naar een andere amateurclub, VfR Marienfeld.

Een paar weken nadat Koch zijn twintigste verjaardag heeft gevierd, krijgt hij een bericht dat Fortuna Düsseldorf hem heel graag wilt contracteren. Koch hoeft niet lang na te denken en gaat op het aanbod in. Op 28 november 1992 maakt Koch tegen VfL Wolfsburg zijn debuut in het betaalde voetbal. Helaas voor Koch en Fortuna Düsseldorf degradeert de club uit de tweede Bundesliga.

In het tweede seizoen bij Fortuna Düsseldorf, dat nu dus uitkomt in de derde klasse wordt Koch de nieuwe eerste doelman. Koch groeit in dat seizoen uit tot een belangrijke speler, en mede dankzij hem promoveert Fortuna Düsseldorf al na een seizoen weer terug naar de tweede Bundesliga. Wat nog veel fascinerender is, is dat Fortuna Düsseldorf dat seizoen daarna ook nog een promoveert naar de Bundesliga. Een prestatie die maar weinig Duitse clubs hebben geleverd.

In het seizoen 1995/1996 maakt Koch ook zijn debuut in de Bundesliga. De grootste droom van Koch gaat daarmee in vervulling. Koch maakt dat seizoen in de Bundesliga een uitstekende indruk, en diverse Duitse media vinden al dat hij moet worden geselecteerd voor de nationale ploeg van Duitsland, als stand-in voor Oliver Kahn.

In het seizoen 1997/1998 meldt PSV zich voor de Duitse doelman. Koch heeft wel oren naar een transfer richting Eindhoven, zeker ook omdat PSV europees voetbal speelt. Na 102 competitiewedstrijden te hebben gespeeld voor Fortuna Düsseldorf, vertrekt Koch naar PSV.

Koch wordt in Eindhoven gepresenteerd als de nieuwe eerste doelman, maar waar Koch geen rekening mee had gehouden is dat Ronald Waterreus de concurrentiestrijd niet zomaar opgaf. Waterreus liet op de training een sterkere indruk achter dan Koch, en ook de supporters van PSV stonden achter Waterreus.


Na drie duels en een wedstrijd voor de Johan Cruyff Schaal, verloor Koch zijn basisplaats bij PSV aan Waterreus. Een behoorlijke domper voor Koch, die drie maanden later alweer vertrok.

Koch keerde terug naar de Bundesliga, en ging spelen voor Arminia Bielefeld. Bij die club was Koch wel de eerste keeper. In 1999 vertrok Koch op huurbasis naar 1. FC Kaiserslautern, omdat die club dringend en tijdelijk een nieuwe doelman nodig had. Koch speelde uiteindelijk 9 duels voor 1. FC Kaiserslautern.

Koch keerde na een korte huurperiode weer terug naar Arminia Bielefeld, maar de club degradeerde uit de Bundesliga. Koch had een clausule in zijn contract staan, dat bij degradatie van de club, hij voor een laag bedrag mocht vertrekken. 1. FC Kaiserslautern wist van die clausule en contracteerde Koch uiteindelijk, nadat hij eerder dat seizoen een goede indruk had achter gelaten, toen hij op huurbasis voor hen uitkwam.

Koch keepte uiteindelijk 72 competitieduels voor Arminia Bielefeld.

Ook bij 1. FC Kaiserslautern werd Koch eerste doelman, en bovendien maakte Koch ook zijn debuut in het Europese voetbal.

Op donderdag 15 maart 2001 keert Koch terug naar het Phillips stadion. 1. FC Kaiserslautern speelt in de kwartfinale van de UEFA Cup tegen zijn oude werkgever PSV. De Duitsers hadden de eerste wedstrijd in eigen huis met 1-0 gewonnen.

Het duel zou de geschiedenis boeken ingaan vanwege de supporters van PSV die het veld wilden bestormen. Een supporter werd nog in bedwang gehouden door Ronald Waterreus, maar toen de supporters door een hek doorbraken werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. De spelers van PSV weten de supporters weer op de tribunes te krijgen, maar 1. FC Kaiserslautern wint met 0-1 in Eindhoven door een benutte strafschop van Mario Basler.

Doordat iedereen het over de rellen had, vergat bijna iedereen het feit dat Koch op een mooie manier sportieve wraak had genomen op PSV. Koch stopte dat duel een strafschop van Arnold Bruggink en hield daarna met enkele goede reddingen 1. FC Kaiserslautern op de been.In het seizoen 2002/2003 raakt Koch na een blessure zijn basisplaats kwijt bij 1. FC Kaiserslautern. Na 85 duels te hebben gespeeld voor 1. FC Kaiserslautern, vertekt hij naar de tweede Bundesliga, om toch wekelijks aan spelen toe te kunnen komen. Energie Cottbus neemt Koch op huurbasis over. Koch keept voor die club uiteindelijk 26 competitiewedstrijden.

Na die verhuurperiode keert Koch terug naar 1. FC Kaiserslautern, maar die geven al aan dat Koch mag vertrekken. MSV Duisburg, dat uitkomt in de tweede Bundesliga contracteert Koch.

Koch promoveert in zijn eerste seizoen met MSV Duisburg alweer naar de Bundesliga. En mede door de uitstekend spelende Koch blijft MSV Duisburg zich ook handhaven in de Bundesliga. Toch vindt de 32-jarige Koch, dat hij nog wel zin heeft in een Europees avontuur.

Dat avontuur kwam er ook uiteindelijk. Na 93 duels te hebben gespeeld voor MSV Duisburg, vertrekt Koch naar Kroatië om uit te komen voor Dinamo Zagreb.

In zijn eerste seizoen bij Dinamo Zagreb, wordt Koch voor het eerst in zijn loopbaan landskampioen met zijn club. Daarboven op komt ook nog eens het feit dat Dinamo Zagreb ook het bekertoernooi wint.

Toch vertrekt Koch na een seizoen alweer bij Dinamo Zagreb. Want net zoals bij PSV, weigert Koch zich ook aan te passen bij Dinamo Zagreb. Hij weigert de taal te leren, en wilt daarom ook vertrekken. Na 21 wedstrijden vertrekt Koch naar Rapid Wien, dat uitkomt in de Oostenrijkse competitie.

In zijn zevende optreden voor Rapid Wien, gaat het ernstig mis voor Koch. Tijdens het competitieduel tegen stadgenoot Austria Wien op 24 augustus 2008 explodeerde een stuk vuurwerk dat uit het Austria-vak werd geworpen naast Koch. De doelman moest worden vervangen. Later bleek dat Koch door het vuurwerk een gehoortrauma en een cardiovasculaire collaps had opgelopen.


Na enkele maanden therapie besloten Rapid Wien en Koch het contract in januari 2009 met wederzijds goedvinden te beëindigen omdat het niet in de lijn der verwachting lag dat Koch zou terugkeren voordat hij van zijn blessure was genezen. In maart beëindigde Koch zijn carrière vanwege aanhoudende evenwichtsstoornissen, veroorzaakt door beschadiging van het binnenoor.

In september 2009 probeerde hij het nog een keer bij SC Herford, maar dat bleef bij één wedstrijd. Koch wordt als 'sportinvalide' beschouwd.

Op 37-jarige leeftijd zet Koch definitief een punt achter zijn loopbaan, die op een treurige manier ten einde kwam. Mede doordat Koch evenwichtsstoornissen heeft zat er voor Koch ook geen loopbaan in als keeperstrainer of als trainer.

Koch werkt nu weer in een familiebedrijf en doet af en toe is hij op freelance basis nog bezig als scout op zoek naar jong Duits keepertalent.

Georg Koch keepte uiteindelijk 410 competitiewedstrijden in zijn loopbaan.


2 opmerkingen:

Zwarte Piet zei

MP4:
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/865f013f-ae0d-3bb1-a2dc-2ff84b483dff.ssm/865f013f-ae0d-3bb1-a2dc-2ff84b483dff.mp4

Han CNX zei

yay!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link