25 juni 2020


Column: ''De prioriteiten van Genee liggen bij een carrière na VI en niet bij zijn maten''

‘Dit komt nooit meer goed.’ Ik moet altijd grinniken als ik een van de heren van Veronica Inside dat zinnetje hoor uitspreken als ze weer eens vechtend over straat rollen. De geschiedenis van het programma leert dat pragmatisme en opportunisme het bij dit trio altijd winnen van de emoties.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de 6 of 7 ton die ze per jaar opstrijken én de aandacht die hen door de show ten deel valt. Zij en hun mening doen ertoe in Nederland. En dat is verslavend.

Toch is het dit keer anders. Ze zullen serieus bij zichzelf te rade moeten gaan of het een goed idee is om dit zoveelste akkefietje af te kussen boven een glas whisky. Misschien is dit wel het einde dat het best bij VI past en dat het verdient. Met een grote klap eruit. Dan kan het programma, het laatste bastion op de tv waar mensen ongehinderd roepen wat er in ze opkomt zonder aanzien des persoons, de boeken in als martelaar van het vrije woord.

Voor u nu boos gaat steigeren dat die De Jong gek geworden is en uw favoriete tv-show wil afpakken, stel ik eerst een tegenvraag: hoe ziet u het precies voor zich volgend voetbalseizoen? Dat ze lekker een wedstrijdje bespreken, met een of twee sneren naar een voetballer toe die toevallig een kleurtje heeft? Ik zie Genee al in een kramp schieten en snel switchen naar een veiliger onderwerp, zoals Sylvie Meis en Ellie Lust. Tot die ook een keer op hoge poten excuses eisen en alleen Erland Galjaard en Ronald Molendijk overblijven als veilig mikpunt van spot. Hoe leuk is het dan nog om naar te kijken?

Het ergste dat VI kan overkomen is dat het voortkabbelt en uitgaat als een nachtkaars. Johan roept wel stoer dat hij niet met meel in de mond gaat praten, maar krijgt hij daar nog de kans toe?

Genee heeft met zijn optreden maandagavond laten zien dat zijn prioriteiten liggen bij een carrière na VI en niet bij zijn maten. Ik wil graag geloven dat hij oprecht anders is gaan denken over bepaalde zaken. Maar tegelijk valt niet te ontkennen dat de mediawereld zo links en politiek correct is als de pest en dat je als presentator enkel vooruit komt als je het gewenste geluid laat horen. En in zijn eentje is Genee tot nu toe niet succesvol genoeg gebleken om zich de houding van witte raaf te kunnen permitteren.

‘Dit komt nooit meer goed.’ Voor het eerst denk ik het ook.

Angela de Jong


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link