24 oktober 2017


Hoe gaat het nu met... Graham Arnold

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Graham Arnold.

Graham Arnold werd op 3 augustus 1963 geboren in Sydney (Australië). Als klein jongetje was Arnold al gefascineerd door voetbal. Op 6-jarige leeftijd schreven zijn ouders hem in bij de lokale amateurvereniging Gwawley Bay.

Op 16-jarige leeftijd werd de jonge Arnold gescout door Canterbury-Marrickville. Echter kwam hij daar geen enkele keer in aktie voor het eerste elftal. Het grote Sydney United was al eerder geïnteresseerd in Arnold en sloeg direct toe. Graham Arnold vertrok na een seizoen al naar Sydney United.

Bij Sydney United groeide Arnold uit tot een grote voetballer in Australië. Acht jaar lang speelde Arnold voor de club uit Sydney, waar hij ook drie keer landskampioen mee werd. Na drie seizoenen bij Sydney United, maakte Arnold op 23 november 1985 zijn debuut voor de nationale ploeg van Australië. In een duel tegen Taiwan werd er met 7-0 gewonnen, wist debutant Graham Arnold ook al een keer te scoren.

Maar na 8 jaar uit te zijn gekomen voor Sydney United, waarin hij zelfs het laatste seizoen zowel speler als coach was geweest, droomde Arnold van een vervolg van zijn loopbaan in het grote Europa.

Er was interesse vanuit Nederland. Diverse clubs waren zeer geïnteresseerd in de Australische doelpuntenmachine. Roda JC wist uiteindelijk Graham Arnold te contracteren en betaalde een transfersom van 100.000 gulden. Graham Arnold kwam in acht jaar tijd, 178 wedstrijden uit voor Sydney United en wist daarin 68 keer te scoren.

Graham Arnold kreeg een groots welkom bij Roda JC, waar de verwachtingen erg hoog waren. Arnold kwam in het eerste seizoen niet goed uit de verf in een twee spitsen systeem. De klik met John van Loen was er nauwelijks, waardoor de doelpuntenteller van Arnold in het eerste seizoen bij Roda JC bleef haperen op zes treffers.


De technische staf besloot daarom ook het daaropvolgende seizoen in te grijpen en over te stappen naar een 4-3-3 systeem. Met vleugelaanvallers Huiberts en Hofman kwam Arnold veel beter tot zijn recht. Arnold scoorde dat seizoen maar liefst zestien doelpunten en Roda JC wist ook de bekerfinale te bereiken. Echter kwam aan het einde van het seizoen de ploeg uit Kerkrade in financieel zwaar weer terecht, en moesten ze noodgedwongen Arnold verkopen. Met 61 competitieduels en 22 doelpunten op zak voor Roda JC vertrok de Australiër naar Standard Luik in België.

De Australische doelpuntenmachine wist ook bij Standard Luik makkelijk het net te vinden. In twee seizoenen wist Arnold 23 keer te scoren. Echter besloot ook Standard Luik om vanwege financiële problemen Arnold te verkopen. Voor die 23 doelpunten had Arnold slechts 60 wedstrijden voor nodig.

Charleroi contracteerde Arnold, maar dat seizoen bij zijn nieuwe werkgever ging wel de geschiedenisboeken in als het slechtste seizoen voor Arnold. Het grote probleem was dat Arnold nu niet makkelijk het net wist te vinden, en zelfs op de bank terecht kwam bij Charleroi. Het leek daarom voor zowel de club als Arnold beter dat de twee na een seizoen uit elkaar gingen. In 16 competitiewedstrijden, scoorde Arnold slechts eenmaal voor Charleroi.
Graham Arnold vertrok bij Charleroi om weer aan de slag te gaan in Nederland. Bij NAC Breda kreeg Arnold de loodzware taak om de vertrokken Pierre van Hooijdonk te doen vergeten.

Arnold groeide snel uit tot een publiekslieveling bij NAC Breda, en het lukte hem zowaar om het fenomeen Pierre van Hooijdonk te doen vergeten. In zijn eerste seizoen bij NAC Breda werd Arnold zelfs derde op de topscorerslijst van de Eredivisie.


Graham Arnold groeide bij NAC Breda uit tot een cultheld. Hij maakte bijvoorbeeld de winnende treffers tegen PSV en Ajax en het lukte hem zelfs om twee keer in een wedstrijd vier doelpunten te maken.

Op 34-jarige leeftijd begon Arnold te merken dat hij in de nadagen van zijn loopbaan zat, en wilde zijn loopbaan het liefst afsluiten in Japan. NAC Breda werkte daarom ook volledig mee aan de laatste wens van Arnold. Na 63 wedstrijden te hebben gespeeld voor NAC Breda en daarin maar liefst 35 keer te hebben gescoord, (gemiddelde van ruim 1 doelpunt per twee wedstrijden) vertrok de Australiër naar Japan.

Sanfrecce Hiroshima was de club die Arnold contracteerde, en in de nadagen van zijn loopbaan speelde Arnold nog 28 wedstrijden in Japan, en scoorde daarin zeven keer.

Graham Arnold zette een punt achter zijn loopbaan. Maar hij wilde absoluut geen afscheid nemen van het voetbal, en ging aan de slag als trainer.

Hij werd direct na zijn seizoen in Japan, trainer van de club Northern Spirit. Een middenmoter uit Australië. In het tweede seizoen als coach moest Arnold noodgedwongen zijn voetbalschoenen weer uit de kast halen. Alle spitsen waren geblesseerd, dus Arnold ging aan de slag als speler/coach. Arnold speelde uiteindelijk nog 45 wedstrijden voor Northern Spirit en scoorde daarin nog vijf keer.

Arnold besloot na drie seizoenen te vertrekken bij Northern Spirit, en zich even terug te trekken uit de voetbalwereld.

In het najaar van 2006 werd Arnold benaderd door de Australische voetbalbond, die dringend een tijdelijke bondscoach nodig had voor de Azië Cup. Arnold vond het een eer, en ging in op de aanbieding. Echter verliep de Azië cup dramatisch voor Australië. Tegen Koeweit werd er teleurstellend gelijkgespeeld en er werd zelfs in de poulefase met 3-1 verloren van Irak. Arnold verweet de uitschakeling aan de instelling van bepaalde spelers, de Australische fans gaven echter de onervarenheid van Arnold de schuld.

De Australische bond wilde echter Graham Arnold behouden binnen de bond en gaf hem de functie bondscoach voor spelers onder de 23 jaar. Een jaar later behaalde Australië het WK en bondscoach Guus Hiddink besloot om Arnold bij de nationale ploeg te halen als assistent bondscoach.

In 2010 vertrok Arnold bij de Australische bond om weer aan de slag te gaan als clubtrainer. Hij werd trainer van de Australische club Central Coast Mariners. Een prijs werd er niet behaald, maar misschien was het wel een persoonlijke prijs dat de Australische topclub Sydney FC in 2014 Arnold contracteerde als coach.


Tot op de dag van vandaag is Arnold nog steeds trainer van Sydney FC. Even leek het erop dat Graham Arnold als coach naar Nederland zou komen. Echter gaf NAC Breda de voorkeur aan Stijn Vreven.


Graham Arnold speelde in zijn loopbaan maar liefst 453 competitieduels en wist daarin 161 keer te scoren.




Lees ook het andere voetbalnieuws van vandaag terug op SigaarSnor!
- Hans Kraay Jr. over de geschiedenis van het juichen op het voetbalveld (Pauw)
- ''Iran onder de zeventien speelde die Adolfjes helemaal zoek'' (Voetbal Inside)
- Uitzending Voetbal Inside van 23-10-2017 trekt 695.000 kijkers
- Column: ''Ik wil dingen stukslaan als ik Nathan Rutjes hoor spreken''
- Cristiano Ronaldo weer de beste van de wereld
- Animated gif: Aad de Mos in de sportschool



Lees ook het andere voetbalnieuws van gisteren terug op SigaarSnor!
- Uitzending Studio Voetbal van 22-10-2017 trekt 679.000 kijkers
- Spelersvrouwen op Instagram: Edurne García Almagro (David de Gea)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link