01 augustus 2017


Hoe gaat het nu met... Ivica Kralj

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Ivica Kralj.

Ivica Kralj werd geboren op 26 maart 1973 in het toen nog voormalig Joegoslavië. Als veertienjarige jongen werd hij gescout door Partizan Belgrado, en iedereen in Joegoslavië geloofde in zijn keeperstalent. In het seizoen 1993/1994 besluit Partizan Belgrado dat het tijd is voor Ivica Kralj om speelminuten op het hoogste niveau te maken en verhuurt het hem aan FK Jastrebac. Daar staat de 21-jarige Ivica Kralj dertien duels onder de lat. Een jaar later wordt hij weer verhuurd, nu aan een club uit de Eerste Divisie van Joegoslavië (FK Zvezdara). Mede door een blessure en een trainer die het niet in hem zag zitten, kwam hij er niet één duel aan spelen toe. Partizan Belgrado haalde Kralj dan ook na een half seizoen weer terug naar Partizan Belgrado.

In het seizoen 1995/1996 komt voor Ivica Kralj een lang gekoesterde droom uit. Hij maakt zijn debuut voor Partizan Belgrado en staat zijn basisplaats niet meer af. Hij wordt met Partizan Belgrado in zijn debuutjaar ook nog eens landskampioen van Joegoslavië. Het kan niet meer stuk voor Kralj als hij in het volgende seizoen zijn debuut mag maken in de nationale ploeg van Joegoslavië. Het gebeurt op 28 december 1996 in een vriendschappelijk duel tegen Argentinië, dat Joegoslavië - met Kralj de gehele tweede helft onder de lat - met 2-3 won. En een ding viel iedereen in dat duel op: Ivica Kralj keepte in een lange broek, en deed dat daarna ook iedere wedstrijd.

Bondscoach Slobodan Santrač laat Kralj ook staan onder de lat, en Joegoslavië weet zich te kwalificeren voor het WK 1998 in Frankrijk. Op datzelfde WK maakt Nederland voor het eerst kennis met de dan 25-jarige Ivica Kralj. Joegoslavië stuitte in de achtste finales op het Nederlands elftal. Oranje wint dat duel in blessuretijd door een treffer van Edgar Davids. En eerlijk is eerlijk, Kralj zag er niet best uit bij dat doelpunt.

Na dit WK vond Kralj dat het tijd was voor een nieuw avontuur. FC Porto contracteerde de Joegoslaaf, die in drie seizoenen ook nog eens drie keer landskampioen werd met Partizan Belgrado. Alleen contracteerde FC Porto nóg een doelman, namelijk de razend populaire Portugees Victor Baia, die terugkeerde na een mislukt avontuur bij FC Barcelona. Kralj keepte daardoor slechts zeven competitieduels voor FC Porto, waarna hij de concurrentiestrijd met Victor Baia verloor. Kralj wilde snel weg bij FC Porto en in de winterstop werd hij verhuurd aan het Joegoslavische FK Radnički 1923. Wederom had Kralj pech. Hij raakte geblesseerd en kwam slechts tot drie competitieduels voor FK Radnički 1923.


Het seizoen 1999/2000 moest voor Ivica Kralj het omkeermoment in zijn carrière zijn. PSV had in dat seizoen de Belg Eric Gerets als trainer aangesteld, en hij wilde flink de bezem door de selectie van PSV halen. Ronald Waterreus, destijds doelman van PSV kreeg te horen dat hij mocht vertrekken en Eric Gerets contracteerde vol trots Ivica Kralj als nieuwe doelman van PSV. Er was echter een probleem... Ronald Waterreus weigerde te vertrekken bij PSV. Waterreus wilde net zoals hij deed met Stanley Menzo en Georg Koch de concurrentiestrijd aangaan, maar zowel voorzitter Harry van Raay als Eric Gerets maakte duidelijk dat Waterreus geen toekomst meer had bij PSV. Ivica Kralj was de onbetwiste nummer één. Waterreus weigerde een transfer naar het Spaanse Racing Santander, en bleef knokken voor misschien wel een hele kleine kans.


Mede door die instelling kreeg Waterreus ook de steun van het PSV-publiek achter zich, die met de kreet ''Waterreus, Eerste Keus'' duidelijk maakte wie zij het liefst onder de lat zagen. En wat niemand had gedacht gebeurde toch: Ronald Waterereus kreeg de hele kleine kans waarvan eigenlijk niemand had gedacht dat deze zou komen. Kralj raakte geblesseerd vlak voordat PSV moest aantreden in de derde voorronde van de Champions League tegen het Moldavische FC Zimbru Chisinau. Niet tweede doelman Patrick Lodewijks, maar Ronald Waterreus verving de geblesseerde Kralj.

In een heel matig duel kreeg FC Zimbru Chisinau in de slotfase een geweldig grote kans, maar Ronald Waterreus was de held van PSV door te pareren. PSV speelde 0-0 in Moldavië en de Nederlandse media schreven dat het uitgerekend aan Ronald Waterreus te danken was dat PSV niet verloor. Een week later won PSV met 2-0 de return en plaatste zich voor de Champions League. Ivica Kralj vreesde wederom voor een deceptie, maar wat misschien niemand verwacht had gebeurde toch. Eric Gerets zette aan het begin van de competitie Ivica Kralj gewoon weer onder de lat, en hij debuteerde met een 0-4 overwinning tegen RKC Waalwijk. Iedereen op de tribunes moest wel even wennen: een doelman in een lange broek. Ivica Kralj trok zich nergens wat van aan, maar wederom ging het mis. In de Champions League kreeg PSV in eigen stadion een pak slaag van Glasgow Rangers (1-4) en Kralj speelde een hele slechte wedstrijd. Een paar dagen later raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn hamstring en Waterreus kreeg zijn plek als eerste keeper terug.


Na een aantal maanden was Kralj weer fit, en besloot hij de concurrentiestrijd met Ronald Waterreus aan te gaan. Kralj verloor de strijd en moest zelfs genoegen nemen met een plek als derde doelman. Kralj kon op Euro 2000, dat in Nederland en België werd gehouden, laten zien aan het Nederlandse publiek dat hij echt wel kon keepen. Alleen in de kwartfinale kreeg Joegoslavië met Kralj onder de lat een geweldig pak slaag van Oranje (6-1). Het zat Kralj allemaal niet mee.

Kralj verloor eind 2001 ook zijn basisplaats bij de nationale ploeg van Joegoslavië. Hij besloot in juli 2002 zijn contract bij PSV te ontbinden. Een seizoen later keerde hij terug naar zijn oude liefde, Partizan Belgrado. Daar werd hij gelukkig voor hem, wel weer de eerste doelman. In datzelfde seizoen werd Partizan Belgrado ook weer landskampioen. Ivica Kralj kon eindelijk weer lachen.

In 2006 keerde Ivica Kralj terug op de Nederlandse velden. In een Europa League-duel met Partizan Belgrado tegen FC Groningen, was Kralj gebrand om te laten zien aan het Nederlandse publiek dat hij weldegelijk kon keepen. Kralj stopte in Groningen een cruciale strafschop van Yuri Cornelisse, en hij haalde daarmee toch enigszins zijn gram!

Dat lachen verging hem na een flinke ruzie met de directie van Partizan Belgrado in het seizoen 2006/2007. De ruzie liep zo uit de hand dat Partizan Belgrado het contract met Kralj per direct ontbond. Kralj vertrok transfervrij naar Rostov, maar ook daar werd het geen succes. Kralj werd tweede doelman en kwam niet eens tot een officieel duel voor Rostov. In de winter van 2007 vertrok Kralj wederom via de achterdeur. Dit keer naar het Slowaakse FC Spartak Trnava, waar een oud-trainer van Partizan Belgrado nu trainer was. Die trainer had vertrouwen in Kralj, maar na anderhalf seizoen sloeg het noodlot weer toe. Opnieuw raakte Kralj ernstig geblesseerd. In de winterstop van het seizoen 2009/2010 besluit de dan 36-jarige Kralj een punt te zetten achter zijn loopbaan.

In een interview met een groot Servisch voetbaltijdschrift vertelt Ivica Kralj later dat hij baalt van zijn mislukte avonturen bij FC Porto en PSV. Hij zegt dat hij nooit eerlijk een kans heeft gekregen bij deze twee clubs omdat zowel Victor Baia bij FC Porto als Ronald Waterreus bij PSV twee grote publiekslievelingen waren. Ook heeft hij spijt dat hij met ruzie is vertrokkenbij de club waar hij het meeste succes had, Partizan Belgrado.

Ivica Kralj wil na zijn carrière actief blijven in de voetballerij. Hij besluit spelersmakelaar te worden, maar ook dat wordt geen succes. Kralj twijfelt daarna stellig of hij echt wel actief wil blijven in de voetballerij.

In 2015 stelt de Servische club FK Mačva Šabac Kralj aan als president van de club. Het is een Servische club dat uitkomt in de Eerste Divisie van Servië. Afgelopen seizoen weet FK Mačva Šabac te promoveren naar het hoogste niveau in Servië, en dat noemt het publiek de verdienste van president Ivica Kralj. En eindelijk lijkt Ivica Kralj een nieuwe grote liefde te hebben gevonden. Als doelman lag zijn hart bij Partizan Belgrado, maar als president is zijn grote liefde toch echt FK Mačva Šabac!


Ivica Kralj keepte in zijn carrière 241 wedstrijden op het hoogste niveau, waarvan slechts zeven in de Eredivisie.


Lees ook het andere voetbalnieuws van vandaag terug op SigaarSnor!
- Vernieuwd "SigaarSnor" van start!

- Jan Willem van Ede: ''Op zowel technisch als tactisch vlak gaat er een hoop mis bij de keepsters''

- Column: ''De archieven van SigaarSnor''

- ''Voetbalhater'' Maarten van Rossem noemt Lionel Messi een 'wonder op aarde'


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Complimenten voor dit stuk, Oliver!!!

Verheug me op het volgende deel.

Anoniem zei

Mee eens, goed stuk!

Anoniem zei

Wat een arrogant figuur was die Ivica Kralj zeg, bah! Zo te lezen is hij behoorlijk vaak geflopt bij clubs!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link