01 augustus 2017


Column: ''De archieven van SigaarSnor''

SigaarSnor.blogspot.com heeft een doorstart gemaakt en zal zich nu gaan richten op andere zaken dan Voetbal Inside. In het mogelijk maken van de doorstart is veel tijd en energie gestoken, maar het gaf mij ook de kans om eens heerlijk de archieven van SigaarSnor.blogspot.com door te spitten!

De archieven van SigaarSnor.blogspot.com zijn met ruim 7000 berichten erg groot te noemen, en het gehele archief in één column bespreken gaat niet. Daarom kom ik met twee columns over de archieven van SigaarSnor. Zie het als een soort geschiedenisles, met als thema SigaarSnor.

Op 13 augustus 2009 gaat de website SigaarSnor.blogspot.com online en deze zal in een paar jaar tijd uitgroeien tot een van de bekendste fansites als het gaat om Voetbal Inside (voorheen Voetbal International). SigaarSnor begon met het maken van compilaties van de grappigste momenten van iedere uitzending en plaatste deze op YouTube en SigaarSnor.blogspot.com. Niet veel later kwamen daar ook losse fragmenten bij.

Dit werd al snel een succes, en SigaarSnor wist met deze hilarische fragmenten veel kijkers te boeien. Uiteindelijk bleef de teller staan op bijna 28.000.000 views, verspreid over 257 video's die gerelateerd waren aan Voetbal International/Voetbal Inside. Het absolute kijkcijferkanon op het YouTube-kanaal van SigaarSnor was een fragment uit een uitzending van 21 oktober 2009, waarin de mannen van Voetbal International enorm moeten lachen om het idiote gedrag van oud-doelman Jean-Marie Pfaff. Deze video trok maar liefst 1.023.751 views.

Maar SigaarSnor ging meer doen dan alleen fragmenten van uitzendingen online zetten. Zo werden optredens van de VI-kopstukken in andere media ook op SigaarSnor gezet, werden de kijkcijfers bijgehouden en ging SigaarSnor ook zelf dingen creëren voor de Voetbal International-fan. Sommige van deze dingen wisten zelfs de uitzending te halen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de ''Johan Derksen Bingo'', de ''Johan Boskamp Bingo'' en het beroemde online spelletje ''Johan Derksen, the Game''.

In het najaar van 2010 werd ik (Oliver) benaderd door SigaarSnor om mij bij het team van SigaarSnor te voegen. Ik was groot fan van zowel Voetbal International als SigaarSnor.blogspot.com, dus ik zei direct ja! Ook ik startte een YouTube-kanaal om daar mijn fragmenten te plaatsen van Voetbal International. Niet veel later werden daar de beroemde compilaties aan toegevoegd. Mijn YouTube-kanaal ‘’VoetbalOliver’’ wist in totaal ruim 22.000.000 views te scoren, met wederom een Jean-Marie Pfaff-moment als kijkcijferkanon. Het fragment ging over Pfaff die als analist zat bij Sport 1 om zijn visie te geven over het duel FC Bayern München - Borussia Dortmund. Echter sprak hij totaal niet over dat duel, maar vond hij het fijner om zichzelf nog maar een paar veren in de reet te steken. Dit tot grote hilariteit van de mannen aan tafel bij Voetbal International. Dit fragment wist ook de magische grens van de 1 miljoen views te passeren. Uiteindelijk werd het fragment 1.109.992 keer bekeken.

Begin 2012 gebeurde er iets opmerkelijks, waardoor het uploaden van de VI-fragmenten stil kwam te liggen. RTL raakte in een conflict met YouTube, en daar kwamen de twee partijen heel lang niet uit. RTL besloot daarom alle fragmenten van Voetbal International wereldwijd te blokkeren en het uploaden van nieuwe fragmenten onmogelijk te maken.

Voor de fans van Voetbal International en de bezoekers van SigaarSnor.blogspot.com bleef ik alleen nog de beroemde compilaties uploaden via DailyMotion. Na een lange periode van onderhandelen tussen RTL en YouTube werd het weer mogelijk om fragmenten up te loaden, totdat Voetbal International de naam veranderde in Voetbal Inside.

SigaarSnor en ik hebben nog gesproken over een mogelijke samenwerking met RTL, maar konden het niet eens worden over de voorwaarden. Dat hield ook in dat SigaarSnor al zijn fragmenten die gerelateerd waren aan de programma's van RTL, moest verwijderen. En ik moest mijn beroemde compilaties verwijderen van DailyMotion. SigaarSnor en ik hebben ons gehele archief overgedragen aan RTL en deze zullen het archief (als het goed is) zelf weer online gaan plaatsen. Dus de fans van Voetbal Inside (en voorheen Voetbal International) hoeven hopelijk niet lang te treuren.

Op mijn vakantieadres kreeg ik via diverse sociale media veel reacties op het verwijderen van mijn compilaties. Doordat we in gesprek waren met RTL over een mogelijke samenwerking, kon ik er op dat moment niks over zeggen. Ik wil iedereen hierbij alsnog bedanken voor alle positieve reacties, en hetzelfde geldt ook voor alle waardering en positieve reacties die ik altijd kreeg op eerder gemaakte compilaties. Ik heb aan deze compilaties letterlijk geen cent verdiend, ik deed het alleen maar om de fans van Voetbal Inside (voorheen Voetbal International) een plezier te doen.

Het zal wel eventjes wennen worden voor me, Voetbal Inside kijken zonder in m’n achterhoofd bezig te zijn welke fragmenten er geschikt kunnen zijn voor een compilatie. Of na een uitzending van Voetbal Inside zo snel mogelijk de uitzendingspost voor de (buitenlandse) VI-kijker online zetten. Je kunt misschien wel zeggen dat ik in een soort ''afkickperiode'' zit als het gaat om Voetbal Inside. Maar gelukkig heb ik een goed alternatief gevonden, namelijk de doorstart van SigaarSnor.blogspot.com!

SigaarSnor en ik hebben de afgelopen weken hard en intensief gewerkt om SigaarSnor.blogspot.com klaar te stomen voor de doorstart. Dit uiteraard ook met een nieuw design en logo. SigaarSnor.blogspot.com zal zich nu met name gaan richten op al het voetbalnieuws. Ook nieuws over andere grote sportevenementen gaan we voor jullie volgen. Een veel gestelde vraag is of Voetbal Inside helemaal verdwijnt van SigaarSnor.blogspot.com. Het antwoord: verdwijnen niet, alleen maakt het een grote pas op de plaats. Maar niet getreurd, nieuws rondom de mannen van Voetbal Inside en de kijkcijfers van Voetbal Inside zullen gewoon nog aan bod komen.

SigaarSnor en ik hebben echt enorm veel zin in de doorstart en hopen dat jullie met veel plezier SigaarSnor.blogspot.com zullen blijven bezoeken en volgen op social media. Het zal voor zowel de bezoekers van SigaarSnor.blogspot.com als voor ons even wennen zijn, maar wij denken dat de doorstart absoluut een succes kan worden. Mochten jullie tips, vragen of opmerkingen hebben, laat het gerust weten.

Volgende week ga ik verder met het schrijven over de archieven van SigaarSnor.blogspot.com. Dan ga ik wat meer in op bijvoorbeeld de vele TV-programma's van RTL7 die zijn geflopt en de (hilarische) reacties die bezoekers van SigaarSnor plaatsten onder de berichten.

Nogmaals, heel veel dank voor alle waardering en positieve reacties op al ons werk dat we voor SigaarSnor.blogspot.com hebben verricht. Jullie waren en zijn absoluut de perfecte drijfveer om dit allemaal te doen.

Oliver.


Lees ook het andere voetbalnieuws van vandaag terug op SigaarSnor!
- Vernieuwd "SigaarSnor" van start!

- Jan Willem van Ede: ''Op zowel technisch als tactisch vlak gaat er een hoop mis bij de keepsters''

- Hoe gaat het nu met... Ivica Kralj

- ''Voetbalhater'' Maarten van Rossem noemt Lionel Messi een 'wonder op aarde'


2 opmerkingen:

Anoniem zei

RTL ... ... ... ....

Robert van den Heuvel zei

Als Voetbal Inside nog slechts één seizoen te zien zal zijn, dan snap ik RTL niet goed...

Ik laat me graag verassen door de vernieuwing!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link