27 juni 2018

Argentinië kruipt door oog van de naald tegen Nigeria (1-2)

Argentinië is toch doorgedrongen tot de achtste finales van het WK, waarin het Frankrijk treft. Na de 1-1 tegen IJsland en de 3-0 nederlaag tegen Kroatië won de ploeg van Jorge Sampaoli vlak voor tijd met 1-2 van Nigeria en dat bleek genoeg voor de tweede plaats in groep D.

Sampaoli had zijn ploeg na het duel met Kroatië op vijf plaatsen gewijzigd. Zo werd de blunderende doelman Willy Caballero vervangen door Franco Armani en mochten ook Gonzalo Higuaín en Angel Di María beginnen.

Beide ploegen openden voorzichtig, maar na een kwartier brak Lionel Messi de ban. Na een fraaie pass van Ever Banega controleerde hij de bal op fenomenale wijze met zijn knie en voet, waarna hij met een diagonaal schot trefzeker was.

De goal van Messi, de honderdste op dit WK, gaf Argentinië vertrouwen. De ploeg zette collectief druk, waardoor Nigeria amper aan aanvallen toekwam. Met een vrije trap op de paal was Messi voor rust nog dicht bij de 0-3.

Direct na rust kwam Nigeria uit het niets langszij. Javier Mascherano trok Leon Balogun omver en Victor Moses benutte de strafschop. Nigeria gaf daarna gas en van het goede Argentijnse spel was niets meer over.

Een kwartier voor tijd ontsnapten de Argentijnen zelfs na een ongelukkige handsbal van Marcos Rojo aan een tweede penalty, nadat Odion Ighalo een enorme kans om zeep had geholpen. Scheidsrechter Cüneyt Çakir liet, na bestudering van videobeelden, doorspelen.

Diezelfde Rojo liet de Argentijnen, inclusief de aanwezige Diego Maradona, vlak voor tijd juichen door de 1-2 tegen de touwen te werken. Omdat IJsland van Kroatië verloor (1-2) mag Argentinië zich nu opmaken voor een achtste finale tegen Frankrijk.