25 april 2018

AS Roma houdt sprankje hoop op finale, na ruime zege Liverpool (5-2)

Liverpool heeft een flinke stap naar de finale van de Champions League gezet. De 'Reds' versloegen na een gala-optreden van spits Mohamed Salah AS Roma met 5-2. De Egyptenaar tekende voor twee treffers en twee assists, maar zag na zijn wissel in de 75ste minuut de Italianen van 5-0 naar 5-2 terugkomen.

Salah nam in de slotfase van de eerste helft de eerste twee treffers van Liverpool voor zijn rekening. Na rust stelde hij teamgenoten Sadio Mané en Roberto Firmino in staat de stand naar 4-0 te tillen. Firmino maakte daarna ook de 5-0. De wedstrijd leek gespeeld, maar een treffer van Edin Dzeko en een benutte strafschop van Diego Perotti maakten in de slotfase de return op 2 mei nog heel interessant.

Salah, onlangs uitgeroepen tot speler van het jaar in de Premier League, speelde afgelopen seizoen nog voor AS Roma. De Italianen kochten hem van Chelsea, waar hij onder de toenmalige trainer José Mourinho geen succes werd. In Rome speelde hij zo goed, dat Liverpool zich meldde en 40 miljoen euro neertelde om hem naar Engeland terug te halen.

Bij Liverpool is Salah bezig aan een droomjaar. In de competitie scoorde hij al 31 keer. In de Champions League inmiddels tien keer. De laatste twee, vanavond tegen AS Roma, waren van grote schoonheid.

Bij zijn eerste treffer krulde de Egyptenaar de bal onhoudbaar in de kruising, bij de tweede op slag van rust stiftte hij de bal na een snelle counter precies op tijd over de Braziliaanse doelman Alisson Becker.

De 2-0 was een klap voor AS Roma, waar Kevin Strootman zich niet kon onderscheiden. De Italianen, die in de kwartfinale verrassend een einde maakten aan de Europese bekermissie van Barcelona, hadden zeker in de eerste fase het duel onder controle.

De verdediging van Liverpool, onder leiding van Virgil van Dijk, gaf echter weinig kansen weg. Van Dijk kreeg na 18 minuten gezelschap op het veld van Georginio Wijnaldum, die de geblesseerd geraakte Alex Oxlade-Chamberlain kwam aflossen.

Na de 2-0 had AS Roma lange tijd niets meer in te brengen. Salah toonde zich niet zelfzuchtig en bood Mané en Firmino niet te missen kansen op de 3-0 en 4-0 voor trainer Jürgen Klopp hem een kwartier voor het einde naar de kant haalde. Anfield maakte een diepe buiging voor de superster. Kort daarvoor had Firmino ook zijn tweede treffer binnengekopt.

Klopp had Salah beter kunnen laten staan. Liverpool raakte de regie kwijt. Dzeko onderstreepte zijn klasse als spits door de 5-1 te maken in de 81ste minuut. Hands van James Milner en een mooie strafschop van Perotti gaven de Romeinen toch het idee dat er over een week nog een sensatie inzit.