30 oktober 2017


Hoe gaat het nu met... Nii Lamptey

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Nii Lamptey.

Nii Lamptey werd op 16 december 1974 geboren in de Ghanese stad Accra. Al vroeg sloot Nii Lamptey zich aan bij de Ghanese voetbalclub Young Corners, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep.

Lamptey maakte al op hele jonge leeftijd indruk op diverse scouts. Op het WK onder de 17 werd Ghana met uitblinker Lamptey wereldkampioen. Dat toernooi zorgde ervoor dat Lamptey vertrok naar Europa en terecht kwam in België, bij het grote Anderlecht.

Aad de Mos was destijds trainer van Anderlecht en zag in Lamptey een heel groot talent. Lamptey kent een goed eerste seizoen bij Anderlecht. In 14 duels wist hij 7 keer te scoren. Lamptey werd ook direct landskampioen met Anderlecht.

In het tweede seizoen bij Anderlecht lag Aad de Mos erg onder vuur. De trainer, die het helemaal zag zitten had ruzie met het bestuur en tot overmaat van ramp wist Anderlecht in het tweede seizoen van Lamptey geen prijs te pakken. Aad de Mos werd ontslagen, en in het tweede seizoen van Lamptey bij Anderlecht speelde hij 15 wedstrijden en scoorde 2 keer.

Het derde seizoen bij Anderlecht was een ware ramp voor Lamptey. De nieuwe trainer en het huidige bestuur zagen Lamptey echt als een ''aankoop van De Mos'' en daardoor zou hij totaal geen speeltijd meer krijgen. Slechts een invalbeurt, daar moest Lamptey het mee doen in zin derde seizoen bij Anderlecht.

Aad de Mos was Lamptey echter niet vergeten. De Mos werd aangesteld als nieuwe trainer van PSV, en wist Lamptey op huurbasis naar Eindhoven te halen. Het vertrouwen van De Mos deed Lamptey erg goed. 22 competitiewedstrijden speelde Lamptey en met 10 doelpunten werd hij ook nog eens clubtopscorer, en wist daarmee ploeggenoten Kieft en Kalusha achter zich te laten. Absoluut hoogtepunt voor Lamptey was de 4-1 overwinning op Ajax, waarin hij twee keer scoorde. Eigenlijk was Arthur Numan dat duel de absolute uitblinker, maar iedereen had het over Nii Lamptey.


PSV wilde Lamptey graag kopen, maar de vraagprijs van Anderlecht was te hoog voor PSV. De club uit Eindhoven kozen ervoor om de Braziliaan Ronaldo naar Eindhoven te halen, en Lamptey keerde terug naar Anderlecht.

Aston Villa was gecharmeerd geraakt van de talenten van de Ghanees, en Lamptey vertrok naar de Premier League. Dit vertrek naar Engeland zou het begin worden van een zwerftocht door heel de wereld.


Lamptey wist niet te overtuigen in zijn eerste seizoen bij Aston Villa. Zes competitiewedstrijden en nul doelpunten. Cijfers waarvan het bestuur van Aston Villa niet onder de indruk waren. Daardoor werd Lamptey verhuurd aan Coventry City. Maar ook in zijn tweede seizoen in de Premier League, kon Lamptey niet overtuigen. Bij Coventry behaalde Lamptey dezelfde cijfers als bij Aston Villa. Zes competitiewedstrijden en wederom nul doelpunten.

Het is dan inmiddels seizoen 1996/1997. Lamptey heeft heimwee naar PSV. Daar speelde hij zijn beste seizoen uit zijn loopbaan. Echter vertrok Lamptey naar de Serie A, om uit te komen voor Venezia. Ook daar kon de kleine Ghanees niet imponeren. Venezia verhuurde Lamptey zelfs in de winterstop al. Bij Venezia speelde Lamptey slechts vijf competitiewedstrijden en wederom geen goals.

In de winterstop vertrok Lamptey naar Argentinië, om daar te spelen voor Unión de Santa Fe. Maar het wordt een triest verhaal. Wederom slaagt Lamptey er niet in om een basisplaats af te dwingen en komt op de reservebank terecht. Slechts zes competitiewedstrijden, en weer geen doelpunten.

Venezia verkoopt aan het einde van het seizoen Lamptey aan het Turkse Ankaragücü. Daar wist Lamptey eindelijk weer eens te scoren. Na drie seizoenen droog te hebben gestaan was het eindelijk raak. Toch bleef het voor Lamptey slechts bij tien competitiewedstrijden en dus ook bij die ene goal.

Lamptey vertrok wederom alweer na een seizoen bij Ankaragücü. De zwerftocht ging nu naar Portugal. União Leiria werd zijn nieuwe werkgever, maar wederom geen succes (7 competitiewedstrijden, 0 doelpunten).

Lamptey besloot dat hij het een niveau lager moest proberen en kwam uit in de tweede Bundesliga bij SpVgg Greuther Fürth. Het was een verstandige keuze van Lamptey, want bij de Duitse club werd hij wel basisspeler. In het eerste seizoen speelde Lamptey 22 competitiewedstrijden en scoorde 4 keer. Door een blessure was zijn tweede seizoen minder succesvol, maar alsnog 15 competitiewedstrijden en 1 doelpunt.

Inmiddels is Lamptey op dat moment nog net geen dertig jaar, maar toch kiest hij ervoor om voor het grote geld te kiezen in China. Geld dat Lamptey goed kan gebruiken om zijn dromen te realiseren in Ghana. In twee seizoenen scoort Lamptey zeven keer.

Daarna vertrekt Lamptey naar Al-Nassr, dat uitkomt in de Verenigde Arabische Emiraten. Lamptey vult ook daar twee seizoenen zijn zakken, om daarna terug te keren naar Ghana en daar uit te komen voor Asante Kotoko. Maar ook in zijn geboorteland maakt Lamptey nauwelijks indruk meer. Lamptey vertrekt na een seizoen naar Zuid-Afrika, om de gaan spelen voor de Jomo Cosmos. Na een aantal competitiewedstrijden besluit Lamptey om een punt achter zijn loopbaan te zetten.

De voetballoopbaan van Lamptey bestond voornamelijk uit dieptepunten. Alleen onder trainer Aad de Mos wist Lamptey te schitteren.

Maar na zijn voetballoopbaan ging het ook in zijn privéleven slecht met Lamptey. De kleine Ghanees verloor zijn twee kinderen aan een zeldzame longziekte.

Het kost enorm veel tijd, maar Lamptey pakte uiteindelijk beetje bij beetje de draad weer op en ging alsnog zijn dromen achterna in Ghana.


In Ghana richtte hij een school op die zijn naam draagt. Na het verlies van zijn kinderen wil hij nu andere kinderen gelukkig maken en z'n steentje bijdragen aan een goede samenleving in Ghana. Naast een school, bestaande uit een crèche, kleuterschool en lagere school, leidt Lamptey in het weekend een veeboerderij met 300 koeien. In zijn vrije tijd is hij assistent-coach van de Ghanese eersteklasser Eleven Wise uit Sekondi-Takoradi.

Nii Lamptey speelde in zijn loopbaan slechts 162 wedstrijden en wist daarin slechts 36 keer te scoren. Lamptey kwam 38 keer uit voor de nationale ploeg van Ghana en scoorde daarin 8 keer.


10 opmerkingen:

Sinterklaas en Zwarte Piet zei

Sinterklaas kan deze serie 'Hoe gaat het nu met...' overigens enorm waarderen!!!


MP4 Link:
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/22528a4d-d183-3e25-a660-cb7a36a82642.ssm/22528a4d-d183-3e25-a660-cb7a36a82642.mp4

Anoniem zei

Anoniem kan de reacties met het mp4 linkje overigens enorm waarderen!!!!

Anoniem zei

30-10-17 22:53 Fantastisch! Bedankt.

Anoniem zei

tavk ut sverige������������

Anoniem zei

Bedankt vanuit Botswana!!!!

Unknown zei

Bedankt vanuit Pattaya, Thailand

Anoniem zei

muchos gracias desde marbella

André zei

Tusind tak fra Koebenhavn!

Anoniem zei

Groeten uit Ubud, dank!

Anoniem zei

Klasse, bedankt!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link