12 september 2017


Hoe gaat het nu met... Mihai Neșu

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Mihai Neșu.

Mihai Neșu werd op 19 februari 1983 geboren in het Roemeense Oradea. De familie Neșu was een hardwerkende familie. Het katholieke geloof was ook erg belangrijk voor de familie. Mihai Neșu wist al heel vroeg dat hij profvoetballer wilde worden en sloot zich aan bij de amateurs van een lokale amateurvereniging in Oradea.

Steaua Boekarest haalde de jonge Neșu al vroeg naar hun club toe en zag voor Neșu een grote toekomst in het verschiet. PSV was in 1999 ook al geïnteresseerd in Neșu, en bood hem een proefstage aan. In die proefstage kon Neșu die technische staf van PSV niet overtuigen en keerde terug naar Roemenië.

Anderhalf jaar later maakt Neșu zijn debuut in het eerste van Steaua Boekarest, en hij was daar echt een moderne linkback, want Neșu zocht vaak de achterlijn van de tegenstander op en was vaak goed voor een assist. Toch was Neșu geen vaste waarde in de basiself bij de Roemeense club. In het seizoen 2004/2005 wordt Neșu voor het eerst landskampioen met Steaua Boekarest en scoort ook in dat seizoen zijn eerste doelpunt in zijn profcarrière.

In het daaropvolgende seizoen (2005/2006) vertrok George Ogăraru naar Ajax, en kreeg Neșu een basisplaats bij Steaua Boekarest. Het werd een mooi seizoen voor Steaua Boekarest en Neșu, want de Roemeense club haalde de halve finale van de UEFA Cup. Helaas voor Steaua Boekarest was Middlesbrough in de halve finale te sterk. Steaua Boekarest werd wel opnieuw landskampioen van Roemenië.

In het seizoen 2006/2007 plaatste Steaua Boekarest zich voor de Champions League, door in de voorronde Standard Luik over twee duels te verslaan. Het zou voor het eerst zijn dat Neșu zijn debuut zou gaan maken in de Champions League. De Roemenen zouden wisten de groepsfase niet te overleven en werden derde achter Real Madrid en Olympique Lyon. Neșu speelde de volle negentig minuten mee in het Bernabeu stadion van Real Madrid, tot nu toe het mooiste moment uit de carrière van Neșu. Uiteindelijk kwam Neșu 84 wedstrijden uit voor Steaua Boekarest en scoorde daarin twee keer.

Voor de start van het seizoen 2008/2009 wist FC Utrecht Neșu te contracteren. Neșu moest daarmee Erik Pieters doen vergeten die naar PSV vertrok. Toenmalig FC Utrecht directeur Piet Buter omschreef Neșu als ''een speler die past in de Utrechtse voetbalcultuur. Hij is een voetballer van het felle, agressieve soort. Hij gaat voorop in de strijd en kan daarmee ook zijn medespelers inspireren. Vooral door zijn mentaliteit en inzet denk ik dat het een speler is die de Utrecht-supporters aanspreekt. Daarbij brengt hij de nodige internationale ervaring mee''

Het debuut van Neșu bij de club uit de Domstad liep echter vertraging op. Steaua Boekarest had als voorwaarde geëist dat Neșu de twee duels tegen Galatasaray in de voorronde van de Champions League nog zou meespelen. Dat deed Neșu, maar daarna gaf de Roemeense voetbalbond de linksback om onduidelijke redenen niet vrij. Pas op 11 september 2008 gaven ze Neșu vrij en niet veel later maakte hij zijn debuut voor FC Utrecht.


Neșu groeide al snel uit tot een van de publiekslievelingen. Opvallend detail is dat Neșu in zijn eerste seizoen de meeste gele kaarten wist te pakken van alle Eredivisiespelers. Hij kreeg uiteindelijk elf gele kaarten. Ook met FC Utrecht wist Neșu zich te kwalificeren voor Europees voetbal.

Maar dan komt de gifzwarte dag uit de carrière van Neșu. Het is 10 mei 2011, het seizoen zit er bijna op en FC Utrecht werkt op trainingcomplex Zoudenbalch zijn ochtendtraining af. Neșu gaat op de training een kopduel aan met de lange en sterke Alje Schut. Neșu valt na dat duel op de grond, maar Schut valt vol op hem. Doelman Michel Vorm zag het allemaal pal voor zich gebeuren en roept direct om medische hulp.

Clubarts Simon Goedegebuure verklaarde later tegenover de regionale omroep dat de Roemeen aangaf zijn handen en voeten niet te kunnen bewegen, weinig gevoel had in de rest van zijn lichaam en een pijnlijke nek had.

Neșu wordt met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis en de verslagenheid is enorm bij FC Utrecht. Eerder had de club al de tragische situatie meegemaakt met David di Tomasso, en nu met Neșu. In het ziekenhuis wordt de schokkende diagnose vastgesteld. Neșu heeft een gebroken nekwervel (dwarslaesie). De Roemeen moest zich gaan opmaken voor een heel lang en slopend revalidatieproces, en moest ook beseffen dat hij nooit meer zou kunnen voetballen.

De eerste dagen waren heel zwaar voor Neșu. In het ziekenhuisbed drong het iedere seconde van de dag door dat hij zijn armen en benen niet meer kon bewegen. Toch wilde Neșu naar zijn ploeggenoten kijken, die moesten spelen in de laatste wedstrijd van dat seizoen tegen AZ Alkmaar. Grote spandoeken waren er te zien gericht aan de Roemeen, en FC Utrecht verpletterde AZ Alkmaar met 6-1. Uitblinker en een van de beste vrienden van Neșu, Dries Mertens scoorde twee keer en had op zijn shirt een mooie tekst geschreven gericht aan Neșu.De woorden na afloop van dat duel van AZ trainer Gertjan Verbeek waren ook erg mooi: ''Wat maakt mij dat nu uit dat we hier met 6-1 verliezen, als die jongen (Neșu) maar weel beter wordt''.

De teller bleef steken op 81 competitiewedstrijden en twee doelpunten voor FC Utrecht.

Neșu begon aan zijn lange en zware revalidatieproces. Hij had veel steun aan zijn familie, het geloof en FC Utrecht. Neșu startte niet veel later een stichting, die zicht richt op kinderen met een handicap die graag willen sporten. Het is typerend voor Neșu, zelf knokken voor je revalidatie en tegelijkertijd je ook druk maken om anderen. FC Utrecht schonk de 'Mihai Neșu Foundation' een mooi bedrag als startkapitaal.

Op 6 november 2011 was het FC Utrecht - Ajax. De wedstrijd van het jaar voor iedereen die FC Utrecht een warm hart toedraagt. Maar de handen gingen voor heel iets anders massaal op elkaar. Neșu was aanwezig in de Galgenwaard. In een speciale rolstoel bekeek Neșu de wedstrijd en zag FC Utrecht met een spectaculaire 6-4 winnen van Ajax. De spelers van FC Utrecht gaven ook na afloop aan dat de komst van Neșu naar de Galgenwaard hun een extra boost had gegeven.

Vandaag de dag gaat het met kleine stapjes vooruit in het revalidatieproces van Neșu. Zo heeft hij enig gevoel terug in zijn rechterbovenarm en zijn schouders en gaat hij bij goed weer zelfstandig in een rolstoel naar buiten. Met behulp van een daarvoor bestemde machine kan Neșu nu zelfs weer op zijn eigen benen staan. Zijn foundation is uitgegroeid tot een waar instituut in Roemenië.
Ook is Neșu de mensen bij FC Utrecht niet vergeten. Regelmatig brengen mensen van FC Utrecht een bezoek aan Neșu, en in Maart 2017 bracht Neșu een bezoek aan FC Utrecht. Neșu gaf aan tijdens dat bezoek dat het goed met hem gaat. Hij heeft zich in jaren niet zo goed gevoeld.


Ook de goede vriendschap met Dries Mertens is er nog steeds. Regelmatig bezoekt de Belgische aanvaller zijn goede vriend Neșu. Afgelopen zomer logeerde de familie Mertens zelfs nog enkele dagen bij de familie Neșu.


Neșu heeft aan veel mensen in de voetbalwereld aangetoond wat vechtlust is, en dat je nooit op moet geven. Het geloof, wat voor hem en zijn familie erg belangrijk was, is ook een belangrijke drijfveer geweest in de afgelopen jaren. Het revalidatieproces van Neșu gaat nog lang duren, maar beetje bij beetje boekt hij progressie. Maar het belangrijkste uit deze nare periode in de loopbaan van Neșu is dat hij vandaag de dag gelukkig weer kan lachen!

Neșu speelde in zijn loopbaan 167 wedstrijden en scoorde daarin 5 keer. Ook kwam Neșu vijf keer uit voor de nationale ploeg van Roemenië.
Lees ook het andere voetbalnieuws van vandaag terug op SigaarSnor!
- Column: ''Iedereen zag het al aankomen, veelal lege tribunes bij de Eredivisie Vrouwen''
- Uitzending Voetbal Inside van 11-09-2017 trekt 661.000 kijkersLees ook het andere voetbalnieuws van gisteren terug op SigaarSnor!
- Ronald Waterreus: ''Voetballen op 11 september 2001 was echt gewoon bizar''
- Arjen Robben enigste Nederlander bij beste 50 voetballers in FIFA 18
- Uitzending Studio Voetbal van 10-09-2017 trekt 570.000 kijkers
- Column: ''Als Feyenoord de tent achterin open zet tegen jongens als Sergio Agüero, dan ga je op de pijnbank''


8 opmerkingen:

Sinterklaas en Zwarte Piet zei

MP4 Link
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/b5c764f9-7ed0-3c6b-8f4c-edf2ca375d6c.ssm/b5c764f9-7ed0-3c6b-8f4c-edf2ca375d6c.mp4

Anoniem zei

dank vanuit korea

Anoniem zei

Danku Sinterklaasje vanuit Duitsland

wees zei

muchos gracias desde marbella

Anoniem zei

very much dank uit de vs!

Anoniem zei

Bedankt Sint en Piet! Deze link werkt!!!!

Anoniem zei

Thanks Santa Claus from Vegas!

Anoniem zei

And Black Peet as well of course!

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link