30 juni 2018

Uruguay stuurt Portugal (en Cristiano Ronaldo) naar huis

Het is de WK-dag van de exit van Lionel Messi én van het afscheid van Cristiano Ronaldo. Uruguay versloeg Europees kampioen Portugal in Sotsji met 2-1 en plaatste zich voor de kwartfinales van het WK. Edinson Cavani scoorde twee keer, maar viel ook (licht) geblesseerd uit.

Uruguay, de wereldkampioen van 1930 en 1950, kwam fel uit de startblokken en kwam na een prachtige aanval al na zeven minuten op 1-0. Cavani opende op links op Luis Suaréz en kopte na een schitterende voorzet van de Barcelona-aanvaller zelf fraai raak.

De treffer kwam de wedstrijd niet ten goede. Uruguay bleef feller en slaagde er goed in de opbouw bij Portugal te verstoren. Ook het 'gevaar Ronaldo' werd vakkundig geneutraliseerd en meer dan een kopkansje voor José Fonte wisten de Portugezen niet te creëren.

Niet voor niets had Uruguay in de groepsfase geen tegengoal geïncasseerd. Aanvallend nam Uruguay niet al te veel risico. Alleen Suárez was voor rust nog gevaarlijk met een vrije trap.

Portugal begon goed aan de tweede helft en na twee gemiste kansjes kopte Pepe op aangeven van Raphaël Guerreiro ongehinderd de 1-1 binnen. De vreugde was echter van korte duur.

Na een verre uittrap van doelman Fernando Muslera kwam de bal via Rodrigo Bentancur bij Cavani, die knap raak krulde. Daarmee kon Portugal kon weer helemaal opnieuw beginnen.

Uruguay trok een muur op en hield alleen nog maar tegen. Dat deden ze met verve. Alleen Bernardo Silva kreeg na een foutje van Muslera nog een grote kans, maar hij schoot over.

De opvallendste actie van Ronaldo in de tweede helft was het begeleiden van de geblesseerd geraakte Cavani naar de rand van het veld. Dat deed hij natuurlijk niet alleen om Cavani te helpen, maar ook om niet te veel tijd te verliezen. Het mocht niet baten. Uruguay is vrijdag in de kwartfinales de tegenstander van Frankrijk.