06 januari 2018

Virgil van Dijk beleeft droomdebuut in Merseyside-derby

De eerste wedstrijd van Virgil van Dijk in het shirt van Liverpool is uitgelopen op een droomdebuut. Dankzij een rake kopbal van de verdediger vlak voor tijd won Liverpool in de derde ronde van de FA Cup met 1-2 van stadsgenoot Everton.

Omdat centrale verdedigers Ragnar Klavan en Dejan Lovren de afgelopen weken veel hadden gespeeld en kampten met pijntjes, koos trainer Jürgen Klopp in de 230ste editie van de Merseyside-derby voor Van Dijk en Joël Matip achterin.

De laatste wedstrijd van Van Dijk dateerde van 13 december. Het ontbeerde hem dus aan wedstrijdritme. "Ik hoop dat de fans accepteren dat zijn beste spel nog moet komen, maar vanavond hebben we hem nodig", sprak Klopp vooraf.

Na een weinig opwindend begin kreeg Liverpool tien minuten voor rust een strafschop, nadat Mason Holgate Adam Lallana lichtjes naar de grond trok. Aanvoerder James Milner schoot de bal via het midden binnen.

In een matige derby konden beide ploegen niet echt hun stempel drukken. Van Dijk had al vroeg kunnen scoren, maar zijn kopbal ging recht op doelman Jordan Pickford af.

Niet veel later kwam Everton, dat sinds 1999 niet meer won op Anfield, op gelijke hoogte. Gylfi Sigurdsson was het eindstation van een vlijmscherpe counter.

Zes minuten voor tijd bekroonde Van Dijk, met 84 miljoen de duurste verdediger aller tijden, zijn sterke debuut met een doelpunt. Met een kopbal zorgde hij voor de 2-1 en de winst op de stadgenoot en rivaal.