31 juli 2015


Nico Dijkshoorn komt wederom met een column over Hans Kraay Jr.

Al diverse keren heeft Nico Dijkshoorn in het blad Voetbal International een column geschreven over Hans Kraay Jr. Ook deze week staat in de Voetbal International een column over Hans Kraay Jr. Heeft Nico Dijkshoorn soms last van een ''Hansie-Obsessie''?

In de Column haalt Nico Dijkshoorn hard uit naar Hans Kraay Jr. ''Wat Hans Kraay junior nu nog op de televisie aan voetbal doet, is het hoogst haalbare. De koffie inschenken bij Kees Jansma en af en toe net doen alsof hij de studio uitloopt bij Voetbal International. En dat vind ik oprecht erg. Ik gun iedereen zijn droombaan, maar wat Hans Kraay junior nu overkomt, op braderieën en in feesttenten voor 450 euro opdraven om zes keer zijn jasje op de grond te smijten, dat wens je je ergste vijand niet toe.'', aldus Nico Dijkshoorn in zijn column.Lees de gehele column hieronder:

Ik maak me een beetje zorgen om Hans Kraay junior. Er is geen werk meer voor hem bij SBS. Pijnlijk, want die zenden uitgerekend dit seizoen voor het eerst de Champions League uit. Vooral SBS zit met een groot probleem. Wie gaat nu voortaan Lachen om homevideo’s presenteren? Veel mensen onderschatten de rol van Kraay junior in dit programma. Het lijkt makkelijk, in de camera kijken en dan zeggen: ‘Dieren, die neem je voor je plezier, maar dan moeten ze geen mensen- dingen gaan doen.’ Daarna zie je een labrador met een lederhose aan een sigaret roken op een schommel.

Hans doet iets geniaals in zijn aankondigingen: hij zet al die grappige filmpjes met een of twee zinnen in een sociaal-filosofisch perspectief. Hans ziet de mens achter het dier. Ongelofelijk goede timing ook, Hans Kraay junior, als je bijvoorbeeld zegt: ‘Kleine kinderen worden groot, maar hoe blaas je ook alweer die kaarsjes op een taart uit?’, en laat je dan niet even een korte stilte vallen, dan stort zo’n filmpje helemaal in elkaar.

Het is aan Hans Kraay junior zijn vakmanschap te danken dat je nu met een zekere interesse kijkt naar een filmpje van een oma die haar kunstgebit in een slag- roomtaart spuugt. Veel mensen onderschatten dat. Het is een vak, homevideo’s aan elkaar praten. Als je iemand achterwaarts door een glazen tafel ziet vallen, dan kan je zeggen: Oh oh, wie ruimt de scherven op?, maar Hans kiest nooit voor de makkelijkste weg. Die probeert zo’n filmpje in een breder perspectief te plaatsen en zegt: ‘Rechtop staan, dat is mooi, maar op je rug zie je opeens dat je het plafond moet witten.’
Hans verkeert nog steeds in de veronderstelling dat hij serieus wordt genomen als hij over voetbal praat

Nu Hans wordt weggestuurd omdat er te weinig werk is, gaat die kennis alle- maal verloren. Doodzonde. Ik neem aan dat Hans overal vertelt dat SBS en hij ‘in goed overleg uit elkaar zijn gegaan’, maar ik heb via via gehoord dat Hans Kraay junior vlak na het slechte nieuws met een lege sporttas in zijn hand, naakt op de rondweg van Blaricum is aangetroffen.

Het tragische is dat Hans Kraay junior blijkbaar niet helemaal in de gaten heeft waarom ze hem bij SBS het belangrijke voetbal niet gunnen. Hans Kraay junior verkeert nog steeds in de veronderstelling dat hij serieus wordt genomen als hij over voetbal praat. Dat hij zinnige dingen zegt. Maar het helpt niet als een programma, dat miljoenen heeft gekost, wordt ge- presenteerd door iemand die al jarenlang bij Voetbal International de schreeuwende dorpsgek acteert.

Hans Kraay junior wordt geen voetbalpresentator bij SBS omdat hij zich in andere programma’s al jaren gedraagt als het zwakzinnige neefje van Eddy Wally. En zo iemand laat je niet opeens een bloedserieus programma over voetbal presenteren. Bij de VPRO hebben ze er ook geen moment aan gedacht om het pro- gramma Zomergasten te laten presenteren door Dries Roelvink. Dat kijkt niet lekker. Wat Hans Kraay junior nu nog op de televisie aan voetbal doet, is het hoogst haalbare. De koffie inschenken bij Kees Jansma en af en toe net doen alsof hij de studio uitloopt bij Voetbal International. En dat vind ik oprecht erg. Ik gun iedereen zijn droombaan, maar wat Hans Kraay junior nu overkomt, op braderieën en in feesttenten voor 450 euro opdraven om zes keer zijn jasje op de grond te smijten, dat wens je je ergste vijand niet toe.

Wat het allemaal nog pijnlijker maakt, is de transfer van Jack van Gelder van de NOS naar Sport1. Jack stond een jaar geleden nog met een wit tafelkleed om zijn reet ergens voor een kerk het leven van Jezus na te spelen en niemand vindt hem nu ongeschikt om serieus over voetbal te praten. Jack van Gelder heeft jarenlang Ter Land, ter Zee en in de Lucht gepresenteerd. Die zei zinnen als: ‘Vorig jaar werd het een slechte tijd, voor De Geilneven in hun condoom op wieltjes, maar alle respect dat ze het nog een keer gaan proberen. Kijken of ze onder de tijd van De Karekieten gaan blijven die zojuist in een sigaar van vier meter de beste tijd hebben neergezet.’

Dat zit wat mij betreft onder het niveau van Hans Kraay junior zijn homevideo-teksten, en toch vindt Sport1 dat geen enkel probleem. Jack mag daar gewoon als een volwassen presentator programma’s gaan presenteren en hoeft niet, zoals Hans, voorovergeleund aan een tafel heel hard te schreeuwen dat hij meteen na de uit- zending zijn vrouw weer eens gaat bestijgen.
Hoe komt dat dan? Waarom wordt Jack van Gelder wel gezien als de gedroomde presentator van een voetbalprogramma en waarom wordt Hans Kraay junior te licht bevonden, terwijl ze allebei aan wanstaltige D-televisie hebben meegewerkt? Ik heb wel een idee. Dat komt omdat Hans Kraay junior al een half leven lang zichzelf acteert en omdat Jack van Gelder zichzelf is. Hoe krankzinnig ijdel het ook is, als sport- presentator met een glimmend hoofd een potje gaan staan zingen tussen de supporters van FC Jezus, het is wel oprecht. Als ik Jack zie, dan zie ik een man die werkelijk plezier beleeft aan die onder- dompeling in plat volksvermaak.

Bij Hans Kraay junior ligt dat anders. Die geeft in het programma VI de kijkers al jaren lang precies de Hans Kraay junior waar ze zo dol op zijn. Hans heeft onder zijn Duitse schlagerkapsel een drukknop zitten. Als je daarop drukt, zegt hij vanzelf: ‘Paardenlul’. Hans Kraay junior is alleen nog maar op de televisie omdat mensen het blijkbaar fijn vinden om naar de wanhopige worste- ling te kijken van iemand die door niemand serieus wordt genomen. En Hans vindt dat prima. Brood op de plank.

Het kan niet anders of Hans moet dat soms voelen als hij terugrijdt naar huis. Hij heeft net geroepen dat zijn vrouw thuis bloedgeil op hem zit te wachten, en misschien is dat ook zo. Maar wat zou Hans, voor één keer in zijn leven, graag willen dat er echt eens iemand op hem zit te wachten. Gewoon, om wat hij vindt en hoe hij echt is. Want Hans is geen afschuwelijke man.


9 opmerkingen:

Onderkruipsel zei

Ik zie erg de mogelijkheid om hier een reactie te plaatsen:

Als ik erg ziek ben in termen van griep en verkoudheid maar ook al weer aan de beterende hand, dan komen er soms van die grote groen bruine grijze klieders snot in je zakdoek als je weer in staat bent door je neus te blazen.

Soms kijk ik daar naar en dan denk ik, nee dan zeg ik:
kijk daar heb je weer een Nico Dijkshoorn.

Marius zei

Het riekt naar een persoonlijke vete tussen de twee heren, maar hij slaat de spijker wel op zijnen kop.....

Anoniem zei

Wel leuk zo! Peter R de Vries v.s. Johan Derksen, Nico Dijkshoorn v.s. Hans Kraaij...

Anoniem zei

Is dit dezelfde Nico die als een dorpsgek een dansje ging doen bij de DWDD?

David zei

Nico maakt de Kraaij belachelijk die zich laat inhuren om stompzinnige programma's te presenteren of in VI HansieHansie acteert. De laatste zin is te lezen als: de échte Hans Kraaij is GEEN afschuwelijke man, Jack van Gelder daarentegen... Of ben ik de enige die dit zo leest?

Anoniem zei

De zin "Want Hans is geen afschuwelijke man" slaat volgens mij op het feit dat Hans Nico in VI op tv wél een afschuwelijke man heeft genoemd.

Anoniem zei

Hansie Hansie mag wekelijks over voetbal praten in VI en mocht tot voor kort de bondscoach interviewen bij interlands. Hoeveel oud-voetballers die nooit bij een topclub hebben gespeeld kunnen dat zeggen? Zonder een verleden bij Ajax (Cruijff, R. de Boer, Van Halst, Perez, Adriaanse, Kieft, Mulder), Feyenoord (Been, Van Hanegem, Gullit, Van Marwijk, Blinker, Boskamp, Van Hooijdonk) of PSV (Gijp, Bruggink) tel je niet mee in het wereldje van de voetbalanalisten en columnisten. Youri Mulder is een uitzondering, maar die won wel Europese bekers met Schalke.

Anoniem zei

Hans heeft wel degelijk verstand van voetbal. Kijk maar naar de resultaten die hij heeft geboekt met Cuijk en Fc Lienden. Als je een vaste kijker bent merk je echt wel dat Hans wordt gewaardeerd door de hele tafel, getuige sommige opmerkingen. Buiten het programma om wordt er door de heren met respect over hem gepraat,Johan heeft wel eens gezegd dat er alleen met Hans chemie is aan de tafel. Waarom Nico hem zo te kakken zet is mij dan ook een raadsel. Dat SBS afscheid van hem heeft genomen vind ik vrij laag want als er iemand trouw was, was Hans dat wel. Maar zo gaat dat wel vaker in het bedrijfsleven helaas.

Unknown zei

Het zit je wel erg diep hè, Nico.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link