15 juli 2018

Frankrijk klopt Kroatië (4-2) in boeiende WK-finale

Frankrijk heeft in Moskou voor de tweede keer beslag gelegd op de wereldtitel. In een boeiende finale won de favoriet met 4-2 van Kroatië.

De Kroaten openden sterk. De Fransen, die bij hun opbouw steeds fel op de huid werden gezeten, kwamen nauwelijks van hun eigen helft af.

Toch openden zij de score. Een door Antoine Griezmann versierde en genomen vrije trap verdween via de kruin van Mario Mandzukic in het doel. Het was het eerste eigen doelpunt ooit in een WK-finale.

Zoals in alle duels na de eerste ronde kwam Kroatië terug. Ivan Perisic schoot met links raak via het Franse bovenbeen van Raphaël Varane.

Daarmee was het nog niet gedaan in de eerste helft. Een ongelukkige handsbal van Perisic leverde Frankrijk, na bekijken van de beelden door scheidsrechter Néstor Pitana, een penalty op.

De historische VAR-penalty werd door Griezmann verzilverd. Met slechts één schot op doel in 45 minuten gingen de Fransen toch met een 2-1 voorsprong de pauze in.

De tweede helft startte met veel opwinding. Na kansen voor Ante Rebic (redding Hugo Lloris) en Kylian Mbappé (redding Danijel Subasic) slaagden vier demonstranten erin om het veld te betreden en het duel kort te onderbreken.

Na de hervatting liep Frankrijk razendsnel uit naar 4-1. Paul Pogba schoot in tweede instantie raak en Mbappé trad in de voetsporen van Pelé (1958) door als tiener te scoren in een WK-finale.

Kroatië kreeg weer een klein beetje hoop na een blunder van de normaal zo betrouwbare doelman Lloris, die Mandzukic probeerde uit te spelen, maar opzichtig faalde.

In de resterende tijd slaagden de moedige Kroaten er echter niet meer in om Frankrijk aan het wankelen te brengen.