02 juli 2018

''Eredivisie-Denen'' falen in penaltyreeks, Kroatië naar de kwartfinale

Kroatië heeft voor de tweede keer de kwartfinales van het WK voetbal bereikt. De ploeg van sterspeler Luka Modric had in Nizjni Novgorod zijn handen vol aan het stugge Denemarken en won na strafschoppen.

Na 120 minuten voetbal was de stand 1-1 door goals van Mathias 'Zanka' Jørgensen en Mario Mandzukic. In de strafschoppenreeks miste Kroatië twee keer, maar Denemarken liet zowaar nog een misser meer noteren.

De wedstrijd kende een turbulent begin, waarin beide landen al na drieënhalve minuut hadden gescoord: een WK-record. De goals zelf waren minder spectaculair. Jørgensen maakte 1-0 door de bal via de hand van de doelman binnen te schieten.

Aan de gelijkmaker van Mario Mandzukic ging een reeks Deense blunders vooraf. Het vervolg van de wedstrijd was aanzienlijk minder spectaculair, al kregen beide ploegen enkele kansen.

De Kroaten namen doelman Kasper Schmeichel enkele keren onder vuur en namens de Denen kreeg Martin Braithwaite een kans en raakte Christian Eriksen de kruising.

Na rust was er nog maar weinig aan. Het kwalitatief betere Kroatië kon het spel even niet meer maken en verzandde in oeverloos gebrei op het middenveld.

Enkele oprispingen in de extra tijd van de tweede helft (schot van Ivan Rakitic en Braithwaite) konden een verlenging niet voorkomen.

En ook die leverde weinig op. Tot de 115de minuut: Ante Rebic rende alleen op doelman Schmeichel af, ging erlangs en werd neergehaald. Dader Mathias Jørgensen kwam weg met geel, maar de bal ging uiteraard wel op de stip.

Luka Modric kon daardoor de wedstrijd beslissen, maar Schmeichel redde. Ook in de noodzakelijk geworden penaltyserie stopte de Deen er twee. Collega Danijel Subasic keerde er echter drie - van Christian Eriksen, Lasse Schöne en Nicolai Jørgensen - en werd daarmee de held van de avond.