18 februari 2018


Hoeveel medailles kan Nederland nog behalen tijdens deze Olympische Spelen?

De Olympische Spelen zijn ruim een week onderweg en de Nederlandse ondergrens qua medailles (dertien) is al bereikt. Dat het goed gaat met TeamNL onderschrijft ook chef de mission Jeroen Bijl. Hij geeft zijn equipe een 8. Maar wat zit er nog in het vat?

Bij het schaatsen zijn we pas op de helft. Er komen nog zeven onderdelen aan: naast de 500 meter voor vrouwen zijn dat de beide sprintafstanden voor mannen, de ploegenachtervolgingen en de massastarts op de slotdag.

Op dit moment staat de teller op 6-5-2. NOS-analist Rintje Ritsma voorspelt dat er nog zeker vier gouden medailles bijkomen. Dat zou een verbetering van Sotsji (acht keer goud) betekenen. Een overzicht van de resterende kansen voor Nederland in de slotweek in Pyeongchang.

Zondag 18 februari: schaatsen 500 meter (v)
Ritsma: "Dit is een afstand waarop we heel smal zijn, qua kanshebbers. Alleen Anice Das heeft zich rechtstreeks geplaatst. Zij gaat zeker niet meedoen om de prijzen. Ook Jorien ter Mors en Lotte van Beek doen mee. Van die drie schat ik Ter Mors het hoogste in. Zij kan tussen de plaatsen 4 en 6 eindigen."

Maandag 19 februari: schaatsen 500 meter (m)
"Ik heb hier twee Nederlanders op het podium: Ronald Mulder en Jan Smeekens." Dat zou een herhaling zijn van Sotsji, toen Ronald Mulder brons pakte en Smeekens zilver. "Ze kunnen nu allebei goud winnen, maar ik tip Mulder als winnaar en Smeekens als derde."

"Kai Verbij? Hij is geblesseerd geweest. Het is de vraag of hij volledig fit is. Hij trainde deze week op een staande start en ging daarbij nog niet voluit."

Dinsdag 20 februari: shorttrack relayploeg (v)
Op de shorttrackbaan komt Nederland nog twee keer in actie, te beginnen in de B-finale op de relay bij de vrouwen.

NOS-commentator Joris van den Berg: "Dit is nog een hele, hele kleine kans op een medaille. Het moet dan wel heel raar lopen. De vrouwen moeten de B-finale dan winnen. En in de A-finale moeten er twee penalty's gegeven worden, wil de winnaar van de B-finale alsnog brons pakken. Maar het kan wel."

Woensdag 21 februari: schaatsen finales ploegenachtervolging (v+m)
Vrouwen: "In principe moeten we die kunnen winnen", zegt Ritsma. "We hebben Wüst, Leenstra, De Jong, Van Beek. Ze zijn allemaal in vorm. Maar ze moeten als team rijden. Ze hebben nog weleens een steekje laten vallen. De concurrentie komt van Canada en Japan."

Mannen: "Die moeten we zeker winnen, met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Van die mannen valt alleen Verweij tegen, maar hij reed op de 1.500 meter nog wel een acceptabele tijd. Het moet wel meteen goed gaan, want de eerste heat wordt op tijd gereden. Alleen de landen met de beste vier tijden strijden om de medailles."


Donderdag 22 februari: shorttrack 500 meter (m) en 1.000 meter (v)
Shorttrackcommentator Van den Berg denkt wel aan een plak op deze dag. "Zowel Sjinkie Knegt als Suzanne Schulting heeft gezegd dat de beste afstand er nog aankomt. Knegt is wereldkampioen op de 500 meter, dus de kans op een medaille vandaag is aanwezig. Ik ga er geen precieze voorspelling op loslaten, want alles kan gebeuren in deze sport. Dat hebben we zaterdag op de 1.000 meter wel gezien."

Mocht er geen medaille bijkomen, dan is dat geen schande, vindt Van den Berg. "In alles heeft de Nederlandse shorttrackploeg de oogst van Sotsji verdubbeld. Er zijn al twee medailles en vier finaleplaatsen. Daar kun je mee thuiskomen."


Vrijdag 23 februari: schaatsen 1.000 meter (m)
Ritsma: "In deze vorm is Kjeld Nuis de te kloppen man. Om te spreken van een zekerheidje is overdreven, maar ik verwacht dat hij goud pakt. Als Kai Verbij de 500 meter goed doorkomt, verwacht ik ook hem op het podium."

Snowboarden Big Air (v)
In de sneeuw heeft Nederland ook nog een troef in de persoon van snowboardster Cheryl Maas. De slopestyle verliep teleurstellend, mede door de wind, maar Maas wil nog laten zien wat ze kan op de Big Air.

NOS-commentator Maarten Tip: "Normaal gesproken zit Maas rond de vijfde, zesde plaats. Er zijn er een paar die qua moeilijkheidsgraad hoger zitten. De topfavoriete, Anna Gasser, doet een double cork 1080. Dat kan Maas niet. Zij moet het meer hebben van stijl. Dus als de jury meer op stijl let, geef ik haar een hele kleine kans op een medaille. Maar realistisch is dat niet."

Zaterdag 24 februari: schaatsen massastart (v+m)
"Dat wordt een heel leuk onderdeel", zegt Rintje Ritsma. "Maar het is qua medailles niet te voorspellen. Elk land mag twee deelnemers inzetten. Er wordt steeds gesprint om punten, maar de schaatser die als eerste over de finish komt, pakt goud."

Vrouwen: "De strategie bij Nederland is doorzichtig. Annouk van der Weijden wil het veld bij elkaar houden, zodat Irene Schouten het in de sprint kan afmaken. Dat kan ze ook, maar er zullen veel vrouwen op haar letten."

Mannen: "Nederland start bij de mannen met Sven Kramer en Koen Verweij. In principe zal Kramer voor Verweij werken, want hij kan het afmaken in een sprint. Maar als het stilvalt, heeft Kramer een kans. Als hij een gaatje krijgt, pak je hem niet zo snel meer terug. De te kloppen man is Lee Seung-hoon."

Lees ook het andere voetbalnieuws van vandaag terug op SigaarSnor!
Lees ook het andere voetbalnieuws van gisteren terug op SigaarSnor!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link