05 september 2017


Hoe gaat het nu met... Uğur Yildirim

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Uğur Yildirim.

Uğur Yildirim werd op 8 mei 1982 geboren in Apeldoorn. De ouders van Yildirim vertrokken begin jaren 70 uit Turkije, omdat de vader van het gezin een goede baan kon krijgen in Nederland. Een aantal jaar later werd Uğur geboren.

Yildirim had al op vroege leeftijd een grote passie, voetballen. Vader Yildirim schreef zijn zoon ook in bij de plaatselijke amateurclub AVV Brink. Yildirim had al op vroege leeftijd een uitstekende traptechniek, waar hij later nog heel bekend om zou worden. Al na twee jaar, maakte Uğur Yildirim de overstap naar een amateurclub die uitkomt in een hogere klasse. Bij Orden, zou Yildirim de basis leggen voor zijn uitstekende vrije trap. Als Yildirim speelde bij Orden, was het ook al snel duidelijk wie de vrije trappen zou nemen. Inderdaad, Uğur Yildirim.

In de lente van 2000 wordt Yildirim gescout door Go Ahead Eagles. De club uit Deventer is zeer onder de indruk van het talent van Yildirim. Uiteindelijk zou Yildirim vier seizoenen uitkomen voor Go Ahead Eagles. Op 23 mei 2003 ging Yildirim de recordboeken in. Go Ahead Eagles won in eigen huis met 10-0 van Cambuur Leeuwarden, en Yildirim nam maar liefst zes treffers voor zijn rekening. Het record bleef zeven seizoenen staan, maar op 20 augustus 2010 raakte hij zijn record kwijt aan Johan Voskamp. De Sparta-aanvaller scoorde tegen Almere City maar liefst acht keer.


Yildirim speelde in die vier seizoenen 119 competitiewedstrijden voor Go Ahead Eagles, en scoorde daarin maar liefst 44 keer. Bij die 44 doelpunten zaten een aantal vrije trappen, en Yildirim ontpopte zich tot een absolute vrije trappen specialist.

In het seizoen 2004/2005 ging Yildirim van Go Ahead Eagles naar SC Heerenveen. Yildirim valt in zijn eerste seizoen al direct positief op. Hij geeft vele assists en scoort ook diverse vrije trappen. Direct na de winterstop van het seizoen 2004/2005 komt Yildirim voor zijn grootste dilemma tot nu toe te staan in zijn carrière. Bondscoach Marco van Bastel nodigt Yildirim uit voor het oefenduel van het Nederlands elftal in en tegen Engeland. Yildirim twijfelt enorm, omdat hij ook een grote wens heeft om ooit voor Turkije te spelen. Marco van Basten weet Yildirim te overtuigen, en Yildirim kiest voor Oranje. In het vriendschappelijke duel tegen Engeland, maakt Yildirim in de 64ste minuut zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hij vervangt Romeo Castelen. Het duel eindigde in 0-0, en na afloop ontving Yildirim het bekende 'haasje', iets wat iedere debutant krijgt bij zijn debuut voor het Nederlands elftal.


Na zijn debuut bij het Nederlands elftal toonde Fenerbahce belangstelling voor Yildirim, maar hij gaf aan bij SC Heerenveen te willen blijven. Een beslissing waar Yildirim jaren later nog veel spijt van heeft.

Yildirim, die inmiddels bekend stond als een speler met een uitstekende traptechniek, kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan het 'WK Vrije trappen', dat werd gehouden in Marbella.
Yildirim keek zijn ogen uit, want op dat 'Wereldkampioenschap Vrije Trappen' liepen ook grote spelers rond zoals Roberto Carlos en Zinedine Zidane. De Braziliaanse vrije trappen specialist Robert Carlos lag er al vroeg uit en de Fransman Zinedine Zidane verloor kansloos de finale van een speler waarvan bijna niemand ooit had gehoord. Zijn naam? Uğur Yildirim

Het tweede seizoen bij SC Heerenveen was wederom een uitstekend seizoen voor Yildirim, die uitgroeit tot de 'assistkoning' van de Eredivisie. Yildirim miste in zijn tweede seizoen voor de Friezen slechts drie duels. Yildirim had gehoopt op een nieuwe uitnodiging voor het Nederlands elftal, maar bondscoach Marco van Basten had Yildirim niet nodig. Yildirim baalde, maar wist ook dat hij slechts had gespeeld in een oefeninterland. Mocht Turkije in de toekomst Yildirim willen selecteren, dan kan hij zijn keuze voor Oranje nog intrekken. Maar ook de bondscoach van Turkije had Yildirim niet nodig.

In zijn derde seizoen voor SC Heerenveen heeft Yildirim flinke woorden met trainer Gertjan Verbeek, die erg ontevreden is over Yildirim. Halverwege het seizoen zet Verbeek, Yildirim op de bank. Daar zou hij ook niet meer afkomen. Dat was voor Yildirim het moment om te vertrekken uit Friesland. In drie seizoenen SC Heerenveen, speelde Yildirim 83 competitiewedstrijden en scoorde 12 keer.

Gertjan Verbeek wilde echter de problemen met Yildirim uitpraten en gaf te kennen aan het bestuur om niet mee te werken aan een transfer van Yildirim. Het bestuur geloofde echter niet dat de twee het ruzie konden bijleggen en gingen akkoord met het bod van het Turkse Gaziantepspor. Yildirim zou zijn debuut gaan maken in de Turkse competitie.

Yildirim kende een uitstekende start bij Gaziantepspor, en leek zijn vorm helemaal te herpakken. Echter werd voor Yildirim al snel duidelijk dat Gaziantepspor financiële problemen had, en de salarissen niet meer kon betalen. In de winterstop van datzelfde seizoen vertrok Yildirim alweer. Yildirim speelde 15 competitiewedstrijden voor Gaziantepspor en scoorde drie keer. Yildirim bleef actief in de Turkse competitie en ging uitkomen voor de verrassende koploper, Sivasspor.

Echter werd het voor Yildirim geen succes bij Sivasspor. Hij zat met name op de bank bij zijn nieuwe werkgever en moet het in een half jaar doen met slechts drie invalbeurten. In een van die drie invalbeurten, scoorde Yildirim wel een schitterende vrije trap. Dit doelpunt zou de verkiezing 'Doelpunt van het jaar' net niet winnen. Yildirim wilde alweer weg bij Sivasspor en liet in goed overleg zijn contract ontbinden.

Het was voor de transfervrije Yildirim echter nog een hele opgave om een nieuwe werkgever te vinden. Kennelijk had niemand interesse in de 'Wereldkampioen vrije trappen'. Yıldırım was op proef bij achtereenvolgens Blackburn Rovers FC, Plymouth Argyle FC en Watford FC in Engeland en verbleef een week op stage bij Neftchi Bakoe in Azerbeidzjan. Maar alle clubs boden Yildirim geen contract aan. Tussendoor trainde hij mee met de selectie van FC Zwolle.

Pas in januari 2009 kwam Yildirim weer aan het voetballen toe. Het Turkse Kasımpaşa SK contracteerde Yildirim. In de eerste divisie van Turkije had Yildirim duidelijk een conditioneel probleem. Het ontbreken van het nodige wedstrijdritme zorgde er mede voor dat Yildirim uiteindelijk maar vier wedstrijden zou meespelen.

In 2010 werd Yıldırım door AGOVV Apeldoorn gecontracteerd, waarna hij in totaal 16 competitieduels voor de Apeldoornse formatie speelde. In die 16 competitiewedstrijden kwam Yildirim tot een treffer. Maar ook AGOVV Apeldoorn wil het contract van Yildirim niet verlengen op wederom is Yildirim transfervrij.

Op negentwintigjarige leeftijd lukt het Yildirim niet meer om een nieuwe club te vinden. De wereldkampioen vrije trappen nemen besluit om op amateurbasis te gaan voetballen bij CSV Apeldoorn. Ook meldt Yildirim zich aan bij de KNVB om zijn diploma 'coach betaald voetbal' te behalen. Na twee seizoenen bergt Yildirim zijn voetbalschoenen op en gaat verder als assistent trainer bij de amateurs.

Als CSV Apeldoorn trainer Peter Boeve bekend maakt dat hij na het seizoen 2016/2017 vertrekt bij de amateurs is Yildirim loyaal. Hij heeft veel geleerd van Boeve en besluit samen met hem aan het einde van dat seizoen te vertrekken.

Een nieuwe club heeft Yildirim op dit moment nog niet. Toch kwam Yildirim nog een keer opvallend in het nieuws. Er zou in een restaurant in Deventer een kok flink te zijn uitgebuit. De verdachten Ishan Ö. en Erkan Ö worden opgepakt en uit onderzoek blijkt dat het restaurant op naam staat van Yildirim. In de verklaring die Yildirim geeft aan de politie staat dat hij de broers Ishan Ö. en Erkan Ö alleen maar wilde helpen en voor de rest niets met de zaak te maken heeft. De politie laat Yildirim voor de rest buiten het onderzoek.

Of Yildirim spijt heeft om op 29-jarige leeftijd te stoppen met betaald voetbal? ''Nee, totaal niet. Dat vragen mensen vaak, maar ik ben een gelukkig mens. Ik heb voor Oranje gespeeld, heb in 2005 het WK vrije trappen gewonnen door in de finale Zinédine Zidane te verslaan. Dat kunnen er niet veel zeggen toch? Ik ben een tijd ongelukkig geweest, ben ook gescheiden toen. Nu ben ik weer helemaal gelukkig. Ik heb een nieuwe vrouw en heb met haar een kindje. Geluk is het allerbelangrijkste in het leven.''


Yildirim verwacht snel weer aan het werk te kunnen gaan als assistent trainer en hoopt op korte termijn zelfs aan de slag te kunnen gaan als hoofdtrainer.

Yildirim speelde in totaal 240 competitiewedstrijden en scoorde daarin 61 keer.


6 opmerkingen:

Sinterklaas en Zwarte Piet zei

http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/38747359-44ab-3285-915a-9ddf0be51c4e.ssm/38747359-44ab-3285-915a-9ddf0be51c4e.mp4

of (HD)

http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/nettv/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/38747359-44ab-3285-915a-9ddf0be51c4e.ssm/38747359-44ab-3285-915a-9ddf0be51c4e.mp4

Anoniem zei

Sint, je bent een wereldgozert!

Anoniem zei

Wat een held ben je, dankje Sinterklaasje

Anoniem zei

G'day mate, chuck some shrimps on the barbie! Thx

jan de vries zei

Was de deelname van het wk vrijetrappen niet toen hij al speler was van H'veen? Dat zou namelijk ook klopen met het citaat van Yildirim. Verder een leuk stukje! Ga zo door!

Anoniem zei

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht... Dank u, Sint! Wordt hard gewaardeerd.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link