29 augustus 2017


Hoe gaat het nu met... Tijani Babangida

In ''Hoe gaat het nu met...'' bespreekt SigaarSnor opvallende spelers die een korte periode in de Eredivisie hebben gespeeld en kijken we hoe het nu met hen gaat. Vandaag bespreken we... Tijani Babangida.

Tijani Babangida werd op 25 september 1973 geboren in de Nigeriaanse stad Kaduna. De familie Babangida is een grote familie. Van de negen zonen die de familie telt, worden er drie profvoetballer. Haruna, Ibrahim en Tijani Babangida.

Op 17-jarige leeftijd tekent Babangida zijn eerste profcontract bij Niger Tornadoes. Een club die uitkomt in de hoogste divisie van Nigeria. Babangida viel op door zijn enorme snelheid en veel scouts zagen in hem de ideale vleugelaanvaller. Roda JC was het echter die Babangida wist te contracteren. Babangida tekende een contract voor drie jaar bij de club uit Kerkrade.

Roda JC wilde Babangida eerst laten rijpen bij een andere club en leende hem uit aan VVV Venlo. Babangida kwam in het eerste seizoen bij VVV Venlo tot zes competitiewedstrijden en scoorde drie keer. VVV Venlo en Babangida degradeerde uit de Eredivisie en de club uit Venlo wilde Babangida graag nog een seizoen huren. Roda JC ging akkoord, mits Babangida meer speelminuten ging maken in de Eerste Divisie.

In het tweede seizoen bij VVV Venlo werd Babangida de grote uitblinker bij de club uit Venlo. Aan de hand van de snelle Nigeriaan promoveerde VVV Venlo direct weer terug naar de Eredivisie. Babangida had een heel groot aandeel in de promotie van VVV Venlo. Babangida speelde 28 wedstrijden dat seizoen, scoorde 16 keer en gaf 13 keer een assist.

Babangida keerde terug bij Roda JC, waar Huub Stevens alle vertrouwen had in de Nigeriaan. Steven gat Babangida direct een basisplaats. Roda JC had in dat seizoen een behoorlijk elftal staan. Ronald Waterreus was de doelman, David Nascimento en Ger Senden stonden centraal in de verdediging, Eric van der Luer en Barry van Galen stonden op het middenveld en Max Huiberts en Peter Hofstede vormden het spitsenduo.

De snelle Babangida paste zich razendsnel aan. Opmerkelijk genoeg had Babangida ook de Nederlandse taal vrij snel onder de knie, waardoor de communicatie ook stukken beter verliep. Roda JC eindigde het seizoen 1993/1994 keurig in het linkerrijtje en Babangida kon met 29 wedstrijden en 11 doelpunten terugkijken op een meer dan uitstekend seizoen.

Door het uitstekende seizoen van Roda JC, vertrokken er diverse spelers. Ronald Waterreus vertrok naar PSV, David Nascimento en Peter Hofstede vertrokken naar FC Utrecht. Huub Stevens benadrukte dat Tijani Babangida nu een van de belangrijkste spelers was voor Roda JC. Leuk voor Babangida was dat de club uit Kerkrade een nieuwe spits haalde uit Nigeria. Ajah Ogechukwu werd gecontracteerd, maar wist nooit door te breken bij Roda JC.

Roda JC verbaasde iedereen dat seizoen. De club uit Kerkrade bleef al zijn thuiswedstrijden ongeslagen. Feyenoord verloor met 5-0 bij Roda JC en ook PSV kreeg met 3-0 een pak slaag. Zelfs het oppermachtige Ajax wist niet te winnen in Kerkrade, het werd 1-1. Helaas was Roda JC niet zo oppermachtig in de uitwedstrijden dat seizoen. Van de 17 uitwedstrijden won de ploeg uit Kerkrade er maar zes. Uiteindelijk werd Roda JC dat seizoen keurig tweede en plaatste het zich voor de UEFA Cup. Door een blessure moet Babangida een groot aantal wedstrijden missen en bleef de teller steken op 20 competitiewedstrijden, waarin hij nog wel vijf keer wist te scoren.

De interesse in Babangida werd groter. Ook debuteerde hij voor de nationale ploeg van Nigeria in een oefenduel tegen Roemenië. Babangida werd zelfs geselecteerd voor het WK 1994 in Amerika, maar Babangida speelde geen minuut. Dat had er alles mee te maken dat hij op dezelfde positie speelde als de sterspeler van Nigeria. Finidi George.

Wel leerde Babangida de zus van ploeggenoot Daniel Amokachi kennen. De twee hadden direct en klik, en later trouwden de twee ook waardoor Babangida en Amokachi zwagers werden.

Babangida meldde zich weer voor het nieuwe seizoen bij Roda JC. Een seizoen waarin Babangida zou debuteren in de UEFA Cup. In de eerste ronde won Roda JC met 5-0 van Olimpija Ljubljana. Babangida was met twee assist en een doelpunt erg belangrijk voor Roda JC. De return werd met 2-0 verloren, maar Roda JC ging naar de tweede ronde. Daar speelde Roda JC tegen het sterke Portugese Benfica. Roda JC hield in eigen huis knap stand, het werd 2-2. In de return was Roda JC erg dichtbij een stunt, alleen kwam het niet verder dan 1-1. Het Europees avontuur zat er alweer op voor Roda JC.

In de Eredivisie kon Roda JC zijn prestatie van vorig seizoen niet evenaren, en moest het genoegen nemen met een vierde plaats achter de traditionele top 3. Toch was trainer Huub Stevens trots op de prestatie van Roda JC. Babangida kwam tot 29 wedstrijden en scoorde 10 doelpunten.

Ajax-trainer Louis van Gaal zag aan het einde van datzelfde seizoen Finidi George vertrekken naar Real Betis Sevilla en zag in Babangida de ideale opvolger. Ajax betaalde ruim vijf miljoen euro voor de snelle vleugelaanvaller.

Babangida kende een uitstekend eerste seizoen bij Ajax, maar de Amsterdammers wisten geen hoge ogen te gooien in de Eredivisie. Ajax werd teleurstellend vierde. Babangida kwam dat seizoen tot 25 competitiewedstrijden, waarin hij vier keer scoorde. De Nigeriaan was ook van enorme waarde in de Champions League. In de groepsfase maakte Babangida tegen Auxerre zijn eerste treffer in de Champions League, maar maakte ook de winnende treffer in de kwartfinale tegen Atletico Madrid. Door die treffer kwalificeerde Ajax zich voor de halve finales van de Champions League.


Ajax wilde zich revancheren op de matige prestatie van vorig seizoen en deden dat voortreffelijk. De Amsterdammers werden al vroeg in het seizoen landskampioen en het verschil met de nummer twee PSV bedroeg maar liefst 17 punten. Het doelsaldo van Ajax (112 voor en 22 tegen) ging ook de historieboeken in als het beste doelsaldo ooit in de Eredivisie. De 7-2 overwinning op SC Heerenveen en de 1-8 overwinning op De Graafschap waren ook de doelpuntrijkste wedstrijden van Ajax dat seizoen. Het was de eerste landstitel in de loopbaan voor Babangida. Ook won Babangida met Ajax de KNVB Beker. PSV werd in de finale met 5-0 verslagen, en Babangida maakte de openingstreffer.

Babangida groeide uit tot een publiekslieveling en werd ook een graag geziende gast in tv programma's. Iedereen moest ook vaak lachen als Babangida in zijn beste Nederlands sprak na afloop van een wedstrijd over ''de vele gemieste kansies''.


Het derde seizoen bij Ajax werd voor Babangida een enorm teleurstellend seizoen. Nadat Babangida met Nigeria had deelgenomen aan het WK 1998, ging hij op familiebezoek in Nigeria. Terugkerend naar Amsterdam, bleek hij malaria te hebben opgelopen in Nigeria. Babangida was lang uitgeschakeld en de Ajax moest op zoek naar een vervanger. Uiteindelijk raakte Babangida na de winterstop weer fit, en eindigde de teller op 18 competitiewedstrijden en twee doelpunten.

Ajax-trainer Morten Olssen maakte aan het einde van het seizoen duidelijk dat hij Babangida niet meer nodig had, maar de snelle vleugelaanvaller wilde toch proberen te vechten voor een basisplaats. Babangida moest het tot aan de winterstop vooral doen met invalbeurten. Uiteindelijk had Babangida 8 competitiewedstrijden gespeeld en scoorde een keer. Ajax en Babangida besloten dat het beter was om voor een half jaar verhuurd te worden.

Het Turkse Gençlerbirliği huurde de Nigeriaan. Het werd een verschrikkelijk half jaar voor Babangida, die enorme heimwee kreeg. Hij kwam wel tot 12 competitiewedstrijden en scoorde twee keer, maar in Turkije kon Babangida geen potten breken.

Terugkerend naar Nederland wilde Babangida het liefst een transfer naar een Nederlandse club. Dat leek lang uit te blijven en het Franse Auxerre wilde Babangida graag contracteren. Maar Vitesse-trainer Ronald Koeman meldde zich ook voor Babangida, en de keuze was voor de Nigeriaan snel duidelijk. Babangida ging op huurbasis naar Vitesse.

Maar ook bij Vitesse kwam Babangida niet meer in de vorm die hij eerder wel had bij Roda JC en Ajax. Mede door een blessure speelde Babangida veertien duels voor Vitesse en scoorde een keer. Halverwege het seizoen vertrok Vitesse-trainer Ronald Koeman naar Ajax en de nieuwe trainer Edward Sturing plaatste Babangida op de bank.

Wederom keerde Babangida terug naar Ajax, maar wederom kreeg hij te horen dat hij niet op speelminuten hoefde te rekenen. Babangida baalde enorm, en koos ervoor om verhuurd te worden aan Al-Ittihad uit Saudi Arabië, waar ook de Braziliaan Bebeto speelde. Niemand begreep iets van de keuze van Babangida, en de Nigeriaan kwam er snel achter dat dit ook een slechte keus was. Babangida kwam in dat half jaar slechts tot vijf wedstrijden, waarvan vier als invaller.

Babangida keert weer terug naar Ajax. Babangida, inmiddels dertig jaar is ook erg blij als zijn contract er bij Ajax op zit. De zaakwaarnemer van Babangida had echter een hele vreemde optie voor Babangida.

Hij kon gaan voetballen in China, bij Changchun Yatai. Sportief gezien niet een hele grote uitdaging, maar Babangida kon er wel flink verdienen. Toch ging Babangida ook voor het sportieve avontuur in China, en mede dankzij een uitstekend spelende Babangida (9 wedstrijden, 4 goals) promoveerde Changchun Yatai naar de hoogste divisie in China.

Babangida kreeg verrassend genoeg weer een uitnodiging voor de nationale ploeg van Nigeria.

In het tweede seizoen bij Changchun Yatai kwam Babangida tot 20 wedstrijden en scoorde wederom vier keer. Changchun Yatai bleef actief in de hoogste divisie van China, alleen vond Babangida het na twee seizoenen China wel genoeg. Zeker ook omdat de transfer naar China een belangrijke reden is geweest voor mevrouw Babangida om een punt te zetten achter hun huwelijk. Zij was de avonturen van haar man meer dan zat.

Babangida had geen zin meer in nog meer avonturen in vreemde voetballanden en zette een punt achter zijn loopbaan.

Babangida besloot terug te keren naar Nigeria, om daar een voetbalschool te openen. Met die voetbalschool wilde hij Nigeriaanse talenten laten rijpen om sneller een stap naar Europa te kunnen maken. Later werd de voetbalschool door de Nigeriaanse voetbalbond overgenomen.


Babangida opende daarna nog een winkelcentrum in zijn geboorteplaats, dat vandaag de dag nog bestaat. De Nigeriaan gaat nu door het leven als zaakwaarnemer van diverse Nigeriaanse talenten.

Babangida kwam in totaal tot 249 competitiewedstrijden en 76 doelpunten. Hij kwam 36 keer uit voor de nationale ploeg van Nigeria en scoorde daarin vijf keer.


1 opmerking:

Anoniem zei

MP4 Link:

Light versie:
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/a3t/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/17988e2a-c7ab-35ac-af80-08e372588c1d.ssm/17988e2a-c7ab-35ac-af80-08e372588c1d.mp4

HD Versie
http://pg.us.rtl.nl/rtlxl/network/nettv/progressive/components/videorecorder/34/343224/389802/17988e2a-c7ab-35ac-af80-08e372588c1d.ssm/17988e2a-c7ab-35ac-af80-08e372588c1d.mp4

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link