29 maart 2017


Barmeisje VI: ''Johan Derksen en René van der Gijp zijn twee lieverds!''

Het schuim spuit vanuit de tap over de bar in de studio van het Voetbal Inside. ''Zul je net zien'', zegt Escha Tanihatu-Vera, terwijl de fotografe het bekendste barmeisje van Nederland vanuit verschillende hoeken vastlegt. ''Ik kan eigenlijk helemaal geen bier tappen''.

''Normaal gesproken komt het bier veel sneller uit de tap stromen, maar speciaal voor mij hebben ze ‘m iets langzamer afgesteld, zodat zelfs ik het publiek een normaal biertje kan voorschotelen.'' Toch is dit al het achtste seizoen dat de vrouw van muzikant Danny Vera zich staande houdt tussen Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen, de sterren van de voetbaltalkshow op maandag en vrijdag.

Hoe ben je achter deze bar beland?
''Er was eerst een ander barmeisje, dat was vergeten aan het productieteam door te geven dat ze niet meer zou komen. Iedereen was in paniek en op een gegeven moment vroegen ze aan mij of ik achter de bar wilde gaan staan. Ik riep gelijk dat ik geen bier kan tappen, maar dat maakte niet uit. Er moest gewoon even iemand staan. Maar na die eerste uitzending vroegen ze of ik het wekelijks wilde doen. Danny trad toen met zijn band alleen nog op maandag op in het programma en ik was op maandag altijd vrij, dus ging ik vaak met hem mee naar de studio.''

Je was wel al aan tv-camera’s gewend.
Ik deed acteerwerk en presenteerde enkele programma’s voor de regionale omroep in Zeeland, waar wij wonen. Maar dit was toch even wat anders. Ik stond ineens in het grote Hilversum.

En jij werd ineens een bekende Nederlander.
Wat een verschrikkelijke term is dat toch. Ik vind het nog steeds bizar dat mensen mij herkennen. Ik ben niet meer dan het behang van het programma, net als Danny en zijn band. Het draait om de mannen aan tafel, dan let je toch niet op mij?

René van der Gijp en Johan Derksen hebben het geregeld over jou.
Na een paar afleveringen zei Gijpie ineens dat er een nieuw barmeisje was en toen kwam ik vol in beeld. Toen kreeg ik meer reacties, vooral online. Maar ik ben er bij Voetbal Inside nooit mee bezig geweest om een bekend tv-gezicht te worden.

Het is niet bepaald een vrouwvriendelijk programma.
Daar heb ik totaal geen problemen mee. Ik hou juist heel erg van platte humor. Ik begeef me altijd tussen de mannen, ook in de band, dus ik ben wel iets gewend. Mij kan het niet plat genoeg zijn.

Stoeide je vroeger op het schoolplein ook al met de jongens?
Ja, ik trok op de een of andere manier veel meer naar jongens toe. Ik had uiteraard vriendinnetjes, maar ik hield ook van in bomen klimmen en zo. Ik was absoluut geen meisje-meisje. Ik vond auto’s en Lego interessanter dan poppen.

Nu zie je eruit als een 100 procent meisje-meisje.
Dat heeft wel even geduurd, hoor. Het duurde heel lang voordat ik make-up op deed. Tegen mijn moeder zei ik altijd dat ik dat nooit zou doen. Maar op de middelbare school draaide dat een beetje om. Maar ik ben heel lang heel erg onzeker geweest. De puberteit was verschrikkelijk voor mij, ik vond mezelf heel erg lelijk. En ik ben nog steeds weleens onzeker.

Achter de bar lijk je heel stoer en zelfverzekerd.
Dat ben ik niet altijd. Ik wil het publiek gewoon een mooie avond bezorgen. Die mensen kennen het programma alleen van tv en als ze dan voor het eerst in de studio zijn, is dat iets magisch voor hen. Ik ben vooral zenuwachtig als ik bijvoorbeeld iets moet overhandigen aan de mannen aan tafel. Dan zie ik het al helemaal voor me hoe ik op mijn muil ga en dat bij De Wereld Draait Door nog eens wordt herhaald.

Hoe was het om markante figuren als René van der Gijp en Johan Derksen te leren kennen? In de Viva stond ooit dat Johan Derksen je af en toe een klap op je kont geeft.
Haha, nee dat heeft hij nooit gedaan. Johan is wel van de vunzige grapjes, maar dat doet hij in de uitzending ook. Wat niet veel mensen weten of verwachten is dat hij vooral een heel lieve man is. Hij is heel erg geïnteresseerd in anderen. Johan komt nors en direct over, maar dat vind ik juist wel prettig. In Hilversum kom je niet veel mensen tegen die durven te zeggen wat ze vinden. Johan is écht. Maar we hebben wel aan elkaar moeten wennen, want er lopen niet veel vrouwen rond in de voetbalwereld. In het begin ben ik erg voorzichtig geweest. Ik moet bijvoorbeeld geen vragen over voetbal stellen. Dan zeggen ze: Esch, doe even normaal joh.

Dat klinkt als een uitspraak van René van der Gijp.
Ook zo’n lieverd. Bij hem moet ik altijd goed aanvoelen in wat voor bui hij is. Soms vindt hij het voorafgaand aan de uitzending veel te druk in de kleedkamer, dan moet ik wegwezen. Wilfred zie ik eigenlijk nooit, omdat hij pas om 20:15 uur binnenkomt. Wij lopen elkaar meestal mis. In tegenstelling tot Jan Boskamp, die altijd heel vroeg in de studio is. Dan roep ik voor de gein iets stoms over Feyenoord. „Godverdomme Eschaaaa”, brult hij dan. Maar hij zal mij nooit een klap geven, haha. Vanachter de bar zie ik hem aan tafel soms een beuk uitdelen en dan voel ik gewoon dat het pijn doet. Gijpie vertelde mij dat hij een keer bijna geen lucht meer kreeg na een klap van Jan. En af en toe hoop ik er ook op; kom op Jan, haal nú uit. De kijkers vinden dat prachtig.

Wat is jouw hoogtepunt geweest in acht jaar Voetbal Inside?
Poeh, lastig. Wat mij altijd zal bijblijven is dat we in 2011 de Gouden Televizier-Ring wonnen. Vooral omdat niemand had verwacht dat – toen nog – Voetbal International zou winnen.

Ik bedoel meer een persoonlijk hoogtepunt. Of is dat lastig als je alleen maar bier staat te tappen?
Dan moet ik de shoot voor Playboy noemen, want zonder dit programma was ik er niet voor gevraagd. Ik heb geen moment getwijfeld.

Veel vrouwen moeten daar eerst een nachtje over slapen.
Ik heb totaal geen problemen met naakt zijn. Er wordt daar in Nederland veel te preuts over gedaan, vind ik. Het waren ook meer kunstwerkjes dan pornofoto’s ofzo. Gijpie zei dat hij het niet geil vond, maar heel mooi. Dat vond ik heel fijn om te horen.

Vind je Nederland echt zo preuts?
Kinderen mogen wel computerspelletjes spelen waarin mensen worden doodgeschoten, maar als ze een tiet of een piemel zien, raakt iedereen in paniek. Er wordt over naakt en seks bekrompen gedaan. Neem dat filmpje van Patricia Paay. Begrijp me niet verkeerd: het is super vervelend dat zoiets uitlekt, mensen moeten van elkaars privébezittingen afblijven. Maar het is maar seks! Mensen hebben nu eenmaal seks en je hoeft er natuurlijk niet naar te kijken. Wat ik voor haar zo erg vind, is dat ze bang is om de geschiedenis in te gaan als de vrouw van dat plasseksfilmpje.

Wil jij herinnerd worden als het barmeisje van Voetbal Inside?
Haha, nee. Dat is de enige kant die mensen van mij kennen. Ik doe voornamelijk het tourmanagement van de band van mijn man. Verder hou ik me graag bezig met fotografie, vooral de liveoptredens van Danny in zwart-wit. Ik wil mezelf absoluut geen fotograaf noemen, maar ik vind het heel erg leuk om te doen. Zo heb ik de beelden geschoten voor de cover van het album en de posters.

Je had ook een rol in de film Sint van Dick Maas.
Bij de auditie vroegen ze of ik het erg zou vinden om dood te gaan. Nee! Dat was juist geweldig! Het was een mooi avontuur om aan zo’n grote film mee te werken, maar ik heb er niet veel tijd meer voor in verband met de band.

Hoelang houd je je bijbaantje als bardame nog vol?
Het programma gaat na dit seizoen in elk geval nog een jaar door. Ik weet niet hoe het er daarna uitziet. Het achter de bar staan, zal ik niet zo snel missen. Maar de mensen die hier allemaal rondlopen wel. Soms denk ik weleens aan hoeveel meer tijd we zouden hebben zonder Voetbal Inside. Het zit ons niet in de weg hoor, maar we hebben het wel erg druk met alle optredens. We wonen in Middelburg, dus zijn we veel tijd kwijt aan reizen. Maar stel dat ik hier niet meer achter de bar sta, dan denk ik misschien wel: aaah, waren we maar in Hilversum!


bron: Metro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link