27 september 2014


''Hevige spanning tussen Johan Derksen en Voetbal International''

Een spraakmakend tv-programma, een in de voetballerij gerespecteerd en gevreesd blad. Johan Derksen bouwde met Voetbal International een imperium op. Nu zijn er haarscheurtjes. Het tijdschrift keldert in oplage, op televisie zit de sleet er op. Het merk VI vervaagt in de sigarenrook van Johan Derksen.

Het lijkt een sprookje, met 21 oktober 2011 als grote dag. Live in de uitzending wordt Johan Derksen, gehuld in een kostuum met grasprint, gefeliciteerd met de Gouden Televizierring voor het tv-programma van Voetbal International. De ster van Derksen straalt steeds sterker, maar met het tijdschrift gaat het helemaal niet goed. De oplage daalt en daalt.

Nu zit er spanning tussen het blad en het besnorde uithangbord. De voormalig hoofdredacteur verhuist op 1 januari niet met de redactie mee naar Utrecht, maar gaat met de boekenafdeling van VI, waar hij nog wel leiding aan geeft, naar het hoofdkantoor van uitgever WPG in Amsterdam. Tot eind november schrijft Derksen geen column in VI. En de redactie trok aan de bel over het 'te platte' televisieprogramma. Dreigt er een breuk?

Verklaring
''Soms is er een eenvoudige verklaring en hoef je niet op zoek naar complottheorieën,'' bezweert directievoorzitter Koen Clement van WPG.

Maar het zit niet lekker. Derksen heeft het gevoel dat de redactie het wel denkt te redden zonder zijn televisieprogramma. 'Een vergissing. Als wij morgen verder gaan als Voetbal Insite, kost het ons geen kijker. Maar dan heeft het blad een probleem.'

Afgelopen zomer trok de redactie van Voetbal International aan de bel. Verslaggevers vonden het programma met Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee te plat worden, vroegen zich af of het nog wel een ideale combinatie is met het tijdschrift, dat autoriteit wil uitstralen.

Gesprek
Ze hadden minder trek op televisie te verschijnen. Praten over nieuws bij Ajax, Feyenoord of PSV en dan na een halve minuut voor schut worden gezet door René van der Gijp. Johan Derksen zou hebben gedreigd dat verslaggevers van het AD en De Telegraaf stonden te trappelen het over te nemen. Een gesprek met RTL heeft de kou voorlopig uit de lucht gehaald. Er is beloofd het programma meer inhoudelijk en minder plat te maken.

''Ik krijg het idee,'' zegt Johan Derksen. ''Dat ze bij Voetbal International denken dat het blad belangrijker is voor het programma, dan andersom. Ze beseffen niet hoe belangrijk televisie is. Je product 2 dagen voor verschijning zo prominent kunnen aanprijzen bij de eigen doelgroep, is goud waard. Daarom zijn we ermee begonnen.''

Bron: Algemeen Dagblad6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is weer een zooitje ego's bij elkaar, niet te geloven.

Hendrie zei

Het zou zone zijn als de haarscheurtjes hele grote kloven gaan worden. Ik hoop dat het TV-programma en het blad beide een manier vinden om succesvol te blijven, want beide consumeer ik met groot plezier

Anoniem zei

JD zeikt bij elke mogelijkheid AD af dus die willen wel stoken. Journalisten van die kranten gaan echt niet aanschuiven bij VI. Alle journalisten van VI staan hun mannentje goed aan de bar daar is niets mis mee en ook kunnen ze Gijp goed pareren.

Michael zei

Ach zo spannend vind ik dit niet, het lijkt inderdaad een beetje zoeken. Derksen heeft zeker gelijk als hij zegt dat VI baat heeft bij het TV programma. Wat de platheid betreft, dat is al lang weer oud nieuws. Inmiddels is het programma weer een respectabel journalistiek programma, met her en der een grap of een uitstapje naast het voetbal, maar dat is veel uitzonderlijker dan vorig seizoen (met VI Oranje als hoogtepunt).

Wat het AD 'toevallig' vergeet te melden is dat het momenteel vrij normaal is dat oplages teruglopen in de bedrukte media. VI tracht daar op in te spelen door exclusieve content tegen betaling op de website aan te bieden. VI was jarenlang de uitzondering in Nederland, en verkocht het tijdschrift en de boeken aan de lopende band. Nu gaan ook zij over op digitalisering. Ik durf de vraag zelfs te stellen of het digitaal aanbieden van content er niet debet aan is dat de oplages teruglopen. Winsttechnisch gaat het bedrijf er dan juist op vooruit, zou je zeggen.

Wat de toekomst van het TV programma VI betreft ben ik vooral benieuwd hoe het vertrek van Derksen opgevolgd zal worden. Gijp en Genee hebben hun leeftijd mee, kunnen nog een flink aantal jaren door, maar Derksen heeft meerdere malen aangekondigd dat hij naar de VS gaat verhuizen als zijn RTL contract afloopt. Dat lijkt me toch een zware dobber. Wellicht dat er een van de huidige regulars als vaste gast zal worden aangesteld, zoals Kieft. Of zou er iemand uit de journalistiek bij komen, om het gat dat Derksen met zijn kennis achter laat op te vullen.

Anoniem zei

Ze zijn verslaggever en niet meer dan dat.Maak je rol in dat programma nou niet meer dan het is...Ja als je met een verhaal komt over tante huppelepup,ome piet die een speler gaan begeleiden dan kan je er grappen over verwachten.

Anoniem zei

Oplages lopen terug? Logisch. Alle kranten en magazines kampen met hetzelfde probleem.

Het tv-programma is plat? Tja, dat was het vier jaar geleden ook. Wat is er nu plots veranderd dat het nieuws is?

Johan verhuist niet mee met de nieuwe redactie? Logisch. Hij maakt geen deel meer uit van die redactie. Hij houdt zich wel nog bezig met het uitgeven van boekjes (met succes overigens). Het is dus niet meer dan logisch dat hij de uitgeverij volgt en niet de redactie van het weekblad.

En dat het weekblad geen baat heeft bij het tv-programma is ook onzin. Twee keer per week je naam langer dan een uur "in the picture", daar zouden andere weekbladen een moord voor plegen.

Kortom, een ordinair potje Derksen-bashen, waarschijnlijk omdat hij in het verleden wat te kritisch was over het AD.

Een reactie posten

Plaats nu je reactie! Je kunt gebruikmaken van de volgende HTML-tags:
- <b>vet</b> = vet
- <i>cursief</i> = cursief
- <a href="http://SigaarSnor.blogspot.com/">link</a> = link