VI Woordenboek

In samenwerking met de VI Hooligans, een verbond van Voetbal International-fans dat zich kenmerkt door het veelvuldig gebruik van typisch VI-jargon, hieronder het enige echte VI Woordenboek. Toevoegingen of wijzigingen kun je op FOK! of op het SigaarSnor Forum kwijt.


A

Aad300 - Aad de Mos. Fervent twitteraar. Rayonhoofd. Groot wiskundige, bekend van de formule 21=5. Kleed zich als Koko Petalo, had in België een auto met numberbord 'AAD 300'. Zie ook: 'Witte'.

Aangeklede apen - Aanwezigen op het Gouden Televizier-Ring Gala. Zie ook: 'Eng gezelschap'.

Aftrapje - Aftrap die niet helemaal gaat zoals het hoort, bijvoorbeeld vanwege knullig balverlies (direct over de zijlijn) of een bal die recht omhoog de lucht in wordt geschoten. Momentje van René van der Gijp.

Aftiteling - Einde van het programma. Hét moment dat Hansie Hansie spreektijd krijgt.

Afzuigkap - Plek in huis waar tv-personality Johan Derksen zijn sigaren rookt.

Als een zak aardappelen naar de hoek - Johan Derksen over de keeperskwaliteiten van (inmiddels oud-)PSV-keeper Andreas Isaksson. Zie ook: 'Slappe Zweed'.

Als voetbal cabaret wordt, haak ik af - Uitspraak van Johan Derksen met betrekking tot schijtlollige programma's als 'De Vrienden van Van Swieten' met Viggo Waas en 'De Regenjas' van Harry Vermeegen.

Amateurpsycholoog - Voetbaltrainer die denkt verstand te hebben van de psyche van zijn spelers.

Anchorman - Presentator tv-programma, in dit geval Wilfred Genee.

Andreas Isaksson - Slappe Zweed. Gaat vaak als een zak aardappelen naar de hoek.

Arno Pijpertje - Clichématige uitspraak van coach Arno Pijpers, ter tafel gebracht door Hans Kraay Jr.

Atouba - Speler die waarschijnlijk door zijn zus werd betaald.


B

Babbelzieke Joegoslaaf - Željko Petrović.

Back-to-the-sixties-look - Uiterlijk van Johan Derksen. Kapsel met dank aan haararchitect Arno.

Ballentent - Hoogstaand etablissement te Rotterdam.

Bamihapje - Favoriete snack van Johan Boskamp. Verkrijgbaar in Nederlands tankstation op de route van Brussel naar Hilversum.

Bananenschuimpjes - Verkrijgbaar in tankstations. Zorgt ervoor dat je na een lange autorit scheten en boeren latend de auto uitstapt. Zie ook: 'Bierworstjes'.

Bata Hari - Badr Hari, aangeduid door Johan Derksen.

Begrip afgang een nieuwe dimensie geven - Wilfred Genee tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival in 1989. 900 man in de zaal, een half uur lang heeft niemand gelachen. Zelfs z'n zus die achter de piano zat niet, want die kende de grappen al.

Belchinees - Persoon van Aziatische afkomst op een voetbaltribune, die de hele wedstrijd telefonisch het spelverloop doorgeeft aan gokbedrijven. Begrip werd algemeen bekend nadat VI-onderzoeksjournalisten Iwan van Duren en Tom Knipping over het fenomeen berichtten.

Berdine - Berdine Wassink. (Inmiddels oud-)bardame van Voetbal International. 'Brown Eyed Girl'. Fan van Fortuna Sittard. Brengt geruchten over deze club de wereld in.

Bert van de Veer - Zelfbenoemd mediadeskundige. Van mening dat Voetbal International, vanwege een gebrek aan "production value", nooit de Gouden Televizier-Ring had mogen winnen.

Bierworstjes - Verkrijgbaar in tankstations. Zorgt ervoor dat je na een lange autorit scheten en boeren latend de auto uitstapt. Zie ook: 'Bananenschuimpjes'.

Bilbo - Athletic Bilbao, aangeduid door Johan Boskamp.

Bitterballen - Er waren tijden dat Johan Derksen hier hele platen van naar binnen werkte.

Blaag - (Vaak) jonge voetballers die miljoenen verdienen en zich misdragen of verwaand en arrogant opstellen. Bekend van de uitspraak: "Het is werkelijk een plaag, dat blaag". Zie ook: 'Verwende blagen'.

Blikken dominee - Arno Vermeulen, nare analist van Studio Voetbal.

Bludbrudders - Straatengels voor 'blood brothers'.

Boeddhisme - Levensbeschouwelijke en religieuze stroming, aangehangen door Wilfred Genee (die zich in zijn boeddhistische fase bevindt). Las in een tijdschrift dat je "onderweg moet blijven". Laat zich inspireren door Kristinamurti, Eckhart Tolle, maar vooral door Carlos Castaneda. Van laatsgenoemde is ook de uitspraak: "Niets is belangrijker dan iets anders!".

Boekarest - Lustoord. Heeft een unieke verzameling prachtige hoeren. Ook bekend van de prachtige musea die je er kunt bezoeken. 'Johnny' Derksen was er vroeger mateloos populair.

Boerenlul uit de Betuwe - Johan Derksen. Nuchter persoon dat niks moet hebben van het Hilversumse tv-wereldje.

Breedtepestpokkeballen - Uitspraak van Johan Boskamp, gebezigd als trainer van het Belgische FC Dender. Hij wordt er strontziek van.

Brilletje - Voorwerp, bevindt zich op de neus van Johan Derksen ten teken dat hij het nieuws gaat voorlezen.

Broekje uit - Ideale manier om tv te kijken, bij voorkeur liggend op de bank.


C

Campingvriend van Jan Reker - Sef Vergoossen. Trainer met beperkte kwaliteiten die geen 'gekke dingen' doet.

Clichébrakende Amsterdamse bijgoochem - Andries Jonker.

Club 69 - Ultieme uitgaansgelegenheid voor de VI-fan.

Cowboytijden - De tijd dat Johan Derksen nog alles deed dat God verboden heeft.


D

Daar ben ik alweer... Hah! - Gevleugelde uitspraak van Wilfred Genee toen hij nog presentator was van OOG Sport (lokale tv Groningen). Was destijds ook niet te beroerd om verkeersproblemen die ontstonden rond Sportpark Esserberg doelmatig op te lossen.

Danny Vera - Leadzanger van VI-huisband 'Danny Vera & the Ordinary Man'. Zit vol met plakplaatjes.

Dartsen - Met pijltjes gooien naar een bord met cijfers, door anderen 'darten' genoemd. Zie ook: 'Koos Stompé'.

Dat slaat als kut op Dirk - Uitspraak van Johan Derksen, onder meer gedaan in de richting van SGP-voorman Bas van der Vlies tijdens Knevel & Van den Brink: "De Bijbel slaat in deze tijd als kut op Dirk".

Demagoog - Iemand die niet zijn eigen mening geeft, maar altijd precies zegt wat de meute wil horen. Dirk Kuijt, maar ook Jan van Halst.

Den Ouden Belg - Favoriete restaurant van Johan Boskamp, gelegen in Relegem in België. Serveren heerlijke entrecôte met bearnaisesaus en frietjes.

Dexedrientje - Dopingsoort. Tijdens zijn actieve voetbalcarrière geslikt door Johan Derksen. Oorspronkelijk bedoeld als antidepressivum. Werd aan bejaarden gegeven om hun laatste dagen wat aangenamer te maken.

De Worp - Wijk in Deventer. Geboorteplaats van Bert van Marwijk. Zie ook: 'Spitfire'.

Dick Beek - Voetballende Lingo-fanaat. Greep regelmatig naar de ballen van spelers. Had Wilfred Genee naar verluidt graag eens tegen willen spelen.

Dickie - Dick Advocaat, gefortuneerd trainer.

Die kan er he-le-maal niks van! - René van der Gijp over een matige voetballer. Zie ook: 'Manolevje'.

Diekstra - Erik Dijkstra. Tukker. FC Twente-fan. Jakhals bij De Wereld Draait Door en verslaggever ter plaatse in Tour du Jour. Ook bekend van act met duif in VI Oranje.

Die loopt de 100 meter in drie seconden! - Uitspraak van René van der Gijp over rappe voetballers.

Die loopt de 100 meter in vijf minuten! - Uitspraak van René van der Gijp over trage voetballers.

Die mevrouw - Marjan Olfers, (inmiddels ex-)lid van de Raad van Commissarissen van Ajax.

Dikke Spaanse ober - Rafael Benítez.

Directeur van een scholengemeenschap - Robert Veenstra. Directeur van sc Heerenveen. Weet niet of er lucht of zand in een bal zit.

Dolle duikavond - Avond waarop Hans Kraay Jr. met loeiende sirene de studio van Voetbal International verlaat om zich naar zijn al klaarliggende vrouw, Sophie Kraay-Nuijten, te spoeden, waarbij hij een flikflak en vogelnestje maakt.

Dominant wijf - Annet van Geel (vrouw van Martin van Geel), volgens Johan Derksen. Organiseert allerlei theekransjes en profileert zich nogal nadrukkelijk.

Dommigheid kent geen tijd - Uitspraak van Johan Derksen, die echter zal moeten blijven zitten om de show nog enig niveau te geven.

Donderstraal toch op joh! - Uitroep van Johan Boskamp, vaak gevolgd door een koek. Ook: "Ah joh, donderstraal toch op joh! Eikel, klootzak!"

Doordekken - In eerste instantie een dagelijks programma op de website van Voetbal International (vaak vanuit Van der Valk- en gelijksoortige wegrestaurants) en later een wekelijks programma op Eredivisie Live. In de hoofdrol tv-personality's Wilfred Genee en Johan Derksen. Inmiddels ter ziele.

Do-re-mi-fa-sol alweer een blaadje vol-stukje - Journalistiek product zonder enige diepgang, creativiteit of rullevantie.

Dorpsidioot - Michel Preud'homme, voormalig trainer van FC Twente. Ook vaak van toepassing op Hans Kraay Jr.

Dorpspastoor - Hans van Breukelen, gefrustreerde oud-keeper.

Draaicirkel van een stadsbus - Uitspraak van René van der Gijp over voetballers die niet bepaald wendbaar zijn.

Dries Mertens - Buitenspeler van PSV. Kan vanwege zijn lengte (1,69 meter) volgens Johan Derksen ook als kabouter in de tuin staan.

Dries Roelvink - Afsluitende zangact in Tour du Jour. Volgt de Tour de France al vele jaren, met een transistorradiootje op het strand. Met Theo Koomen aan zijn oor, rolde hij de zomer door. De Tour de France (*pam* *pam*) is de tijd van zijn leven.

Dubai Sport - Zender die vooral op donderdag en vrijdag (het weekend in Arabië, aldus Johan Boskamp) veel livewedstrijden uitzendt van onder meer de competitie in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook op andere dagen is er een gevarieerd programma. Zo zenden ze soms drie uur lang live de training van de club van Diego Maradona uit, waarbij laatstgenoemde drie uur lang in beeld wordt gebracht.

Dus wat dat betreft - Stopwoordje van Wilfred Genee. Verder volstrekt betekenisloos.


E

Eend met rode snavel - Gespot tijdens een uitzending van Doordekken. Maakte zeer veel indruk op Wilfred Genee, iets minder op Johan Derksen: "Sjongejongejonge, een eend met een rode snavel, 't is wat!".

Eenheidsworst - Iemand die niets speciaals toevoegt, volgens Johan Derksen. Een Jan Doedel.

Een koek geven - Johan Boskamp die een klap uitdeelt.

Een of andere lul uit een soap - Winnaar van de verkiezing van de best geklede man van Nederland.

Effectbejag - Een goedkope, niet-rullevante en a-journalistieke poging om te scoren. Johan Derksen verweet Wilfred Genee zich hier schuldig aan te maken, toen deze in een uitzending van Voetbal International oude uitspraken van Derksen over Willem van Hanegem naar boven haalde.

Eng gezelschap - Het Nederlandse showbizzwereldje. Ons-kent-ons derderangs namaakapen die elkaar kussen en met een phony smile naar elkaar lachen en voor elkaar klappen. Zitten Hollywood na te doen. Proberen te huilen en blij te zijn en ingestudeerde dankwoordjes te schrijven. Johan Derksen kotst ervan en wil er niets mee te maken hebben. Zie ook: 'Gladjanussen'.

Eno'o - Eyong Enoh, aangeduid door René van der Gijp.

eu - EU (Europese Unie), maar dan in de variant van Johan Derksen. Tevens bekend van het spreekwoord: "We hebben de 'eu' in de maand".

Euh, pak hem in je handen!? - Uitspraak van René van der Gijp over een technisch zeer onbegaafde speler die niet in staat is om het spel met zijn voeten voort te zetten.

Escha - Escha Tanihatu. Bardame bij Voetbal International en tevens de vriendin van Danny Vera. Timmert daarnaast aan de weg als actrice.


F

FC Utrecht - Club die vooral énorm leeft bij studenten.

Femke Halsema - Ex van Koert westerman. Doet aan weinig neuken, veel disscusiëren.

Föhn - Favoriet gebruiksvoorwerp van Wilfred Genee. Ook gebruikt als bijnaam: 'De Föhn'.

Formidabel - Uitroep van Johan Boskamp, als iets zijn goedkeuring kan wegdragen. Zie ook: 'Klasse', 'Magnifiek' en 'Schitterend'.

Funny video's - Programma met home video's, gepresenteerd door Hans Kraay Jr. Zeer gewaardeerd door Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. Zelfs Maarten van Rossem kijkt ernaar.


G

Gamma Dugout - (Gesponsord) onderdeel in Voetbal International en tijdens het WK 2010 ook in VI Oranje. Bedacht door Wilfred Genee en geïnspireerd op de reclameleus "Dat zeg ik!". Een aantal notoire klussers die toevallig inkopen doen bij een Gamma-vestiging worden in een dug-out voor de camera getrokken om hun mening over een stelling te geven. Leverde enkele spraakmakende voetbalvisies op. Onder meer bekend van jongen met de uitspraak: "Ik sta volledig achter... Die Mannschaft!".

Gedateerd kapsel - Kapsel waarmee je niet meer kunt aankomen als je een 'anchorman' wilt zijn.

Gedateerd sprookjesboek - De Bijbel, volgens Johan Derksen.

Gelhoofd - Wilfred Genee, volgens Johan Derksen.

Geoefend in de auto - Tacktiek waar Hans Kraay Jr. zich soms van bedient: het vooraf instuderen van grapjes en opmerkingen.

Gillette Pro Klassement - Klassement waarin de beste voetballer van de Nederlandse Eredivisie wordt gekozen. Wekelijks worden vijf Spelers van de Week en het Elftal van de Week bekendgemaakt. Aan het einde van het seizoen ontvangt de winnaar de nogal lelijke Gillette-bokaal, die, tot woede van de kunstenares, aan de tafel van Voetbal International regelmatig belachelijk wordt gemaakt.

Gladjanussen - Aanwezigen op het Gouden Televizier-Ring Gala. Zie ook: 'Eng gezelschap'.

Goed is goed en fout is fout - Het adagium waarmee Hans Kraay Jr. door 'de oude Kraay' is opgevoed.

Gouden Mossel - Onderscheiding voor 'verdienstelijke Rotterdammers'. Prijs slaat "nergens op".

Graydon-mannetje - Mattijs Manders. Oud-commercieel directeur van Graydon en in die hoedanigheid regelmatig vanaf een plekje aan de bar open deuren intrappende.

Grootste Geilneef van Nederland - Titel die René van der Gijp ontving van het erotische maandblad Foxy, omdat dankzij hem Voetbal International "steeds vaker over lekkere wijven en neuken" gaat. Ook Johan Derksen kwam voor in de lijst (plaats 23), omdat hij een lans brak voor de kutscheet.

Grote piemels - Onderwerp waar René van der Gijp vele anekdotes over heeft. Hij kan er uren over praten, net als over lekkere spelersvrouwen of paaldanseressen.

G-voetbal - Het spel van Willem II, volgens Johan Derksen.


H

Haararchitect - Kapper (Arno) uit Nijmegen, enige kapper in Nederland die het 'back-to-the-sixties-kapsel' van Johan Derksen mag bijhouden.

Halina Reijn - Tweederangs filmster die in talkshows als DWDD aan tafel zit en dan een beetje mee gaat praten. Zou eerst eens moeten proberen om drie woorden foutloos achter elkaar uit te spreken in een film. Acteert nog als ze een kopje thee drinkt (groene thee waarschijnlijk).

Halve nicht - Cristiano Ronaldo.

Hans Kraay Sr. - Oud-voetballer en trainer (van onder meer René van der Gijp). Vader van Hans Kraay Jr. én de zus van Hans Kraay Jr. Zat vroeger zelf aan tafel. Hield het aantal seconden dat hij aan het woord kwam bij. Toen dat niet voldoende was, stak hij z'n middelvinger op naar Wilfred Genee om vervolgens nooit meer terug te keren.

Hansie Hansie - Hans Kraay Jr.

Hapmannetje - Pac-Man, maar dan in de variant van Johan Derksen.

Heeft in alle kranten gestaan - Nieuwtjes, gebracht door Hans Kraay Jr.

Herácles Heraclès - Heracles Almelo.

Hotel Abrona - Hotel in Oudewater, gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Johan Derksen verbleef hier eind 2010, toen er in zijn huis een nieuwe badkamer werd geïnstalleerd. Hij nam medewerkers Timo en Daan mee naar een uitzending van Voetbal International.

Huis-tuin-en-keuken-backje - Een zeer eenvoudige links- of rechtsback met beperkte aanvallende kwaliteiten.

Humberto Tan - Presentator van Eredivisie Live en voorheen onder meer RTL Boulevard. Spreekt volwassen mensen aan alsof het kleuters zijn, alsof zijn kijkers niet goed bij hun hoofd zijn en net een grote bah hebben gedaan. Infantiliseert zijn publiek. In het hoofd van Humberto Tan is het voor eeuwig Sesamstraat. Maakt alles wat mooi is aan voetbal kapot met egocentrisch gekwek, slecht acteerwerk en schaamteloze zelfverheerlijking. Schijnt een prettige uitstraling te hebben, maar mag stuntelen en kwekken en uit z'n nek lullen. Denkt dat je een goeie presentator bent als je een net pak draagt en er gladgeschoren uitziet, maar dat is een misvatting: anchorman zijn is een vak. Speelt ook graag voor amateur-dokter.

Hummer - Asociale benzineslurper. In de Hummer van Wesley Sneijder schijnen ze de stoel weggehaald te hebben.


I

Iets in je mik gooien - Eten, volgens Johan Boskamp.

Inderdaad ja - Stopwoordje van Wilfred Genee.

In het pulletje vallen - Uitspraak van Johan Derksen, gericht op een speler, coach of directielid die goed in de groep ligt.

Isabelle Pikaar - Vrouw van Johan Derksen. Kijkt nooit naar Voetbal International, vandaar dat Derksen alles over haar kan zeggen. Krijgt echter via via soms toch iets mee. Volgens haar zit Derksen er in Voetbal International bij als een landloper, is hij ordinair, probeert hij doorlopend schijtlollig te zijn en gaat hij volledig over the top. Kon de opmerking "Jou ga ik nou eens een heerlijke beurt geven!" van Derksen aan haar adres niet zo waarderen. Was ook not amused na zijn kutscheetopmerking. Ligt als Derksen 's avonds thuiskomt en de sleutel in het slot steekt altijd spontaan te snurken.

Iwan van Duren - Onderzoeksjournalist bij VI. Gespecialiseerd in matchfixing en belchinezen. Vormt een duo met Tom Knipping. Nam ooit zijn broer mee naar een uitzending. Werd in het Amsterdamse Westerpark aangereden door iemand op een scooter.


J

Jack van Gelder - Kruipt iedereen in de kont, maar vindt zelf dat hij journalistiek bedrijft. Ging op onze belastingcenten in Zuid-Afrika zitten. Presenteerde 'Fiets hem erin' wél goed.

Jan Kooijemans - Jan Kooijman. Soapie en onterechte winnaar van de Televizier Talent Award 2010 (ten koste van René van der Gijp).

Jasjes gooien - Bezigheid van Hans Kraay Jr. als hij weer eens boos is. Jasje wordt naar de grond gewerkt als teken van frustratie. Vorm van overacting.

Jeugdzondes - Dingen die je vroeger hebt gedaan en waarvan je nu spijt hebt, maar die door Wilfred Genee altijd weer worden opgerakeld. Zie ook: 'Scoren met oud zeer'.

Jimmy LaFave - Amerikaans liedjesschrijver en muzikant. Cultheld uit het muziekbolwerk Austin. Zeer bewonderd door Johan Derksen, met wie hij ook bevriend is. Vermeldde ooit zelfs de naam van Derksen op zijn album 'Trail'.

Jóhàn - Voornaam van Johan Derksen, volgens Johan Boskamp.

Johannes Vermeer - Beroemde Nederlandse kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Verre familie van Johan Derksen.

Johan van Koningsbergen - Jeroen van Koningsbrugge. Aansteller en onterechte winnaar van de Zilveren Televizier-Ster Man 2011 (ten koste van Johan Derksen).

Johnny - Pseudoniem van Johan Derksen in het Oostblok. Johnny Derksen is nog altijd mateloos populair bij FC Rapid Bucureşti.

Jopie Munsterman - Voorzitter van FC Twente. Gaat graag de wijken in. Is een paar keer naar Hilversum gereden om dan anderhalf uur lang helemaal niets te zeggen.

Jordy Clasie - Familie van Sinter Clasie.

Jupiler - Oud-sponsor van Voetbal International en VI Oranje. Sinds de zomer van 2012 opgevolgd door Heineken/Amstel Bier.

Jupiler League - Voetbal op een niveau lager dan de Eredivisie. Johan Derksen heeft hier ooit zijn hoogtijdagen als speler beleefd (toen nog gewoon 'Eerste Divisie' geheten). Vroeger was het een harde competitie, nu zijn de spelers "net niet gehandicapt".


K

Kantineheld - Vast (gesponsord) onderdeel in Voetbal International. Een kantineheld is iemand die zich inzet voor zijn voetbalclub en tijdens de uitzending in het zonnetje wordt gezet.

Keuken - Plaats waar vrouwen thuishoren, aldus Johan Derksen.

Keurige leraar uit Nijmegen - Voorzitter van de Johan Derksen-fanclub. Thans niet meer wonend in Nijmegen. Nog wel leraar wiskunde.

Kinky.nl - Pikante website, tijdens uitzendingen regelmatig stiekem bezocht door Wilfred Genee.

Klasse - Uitroep van Johan Boskamp, als iets zijn goedkeuring kan wegdragen. Zie ook: 'Formidabel', 'Magnifiek' en 'Schitterend'.

Koek - Zie: 'Een koek geven'.

Koekoek - Uiting van Sierd de Vos nadat er een mooie goal gescoord is. Wordt niet gewaardeerd door Johan Derksen.

Koeman - Koevermans, volgens Johan Boskamp.

Koert Westerman - Woordgrappenfetisjist (zie ook: 'Rotsteward'). Tevens buurman van Johan Derksen in Oudewater. Restaureert in zijn vrije tijd de plaatselijke kerk.

Koffietijd voor mannen - Voetbal International.

Koker - Anus.

Koos Stompé - Dart-analist van RTL7. Tevens bekend als Co Stompé. Volgens Frénk van der Linden fan van FC Dartmund. Zie ook: 'Dartsen'.

Kurhaus - Voluit het Steigenberger Kurhaus Hotel in 'Den Haag slash Scheveningen'. Uitzendlocatie van VI Oranje in 2010 en 2012.

Kutscheet - Door Johan Derksen weer volledig op de kaart gezet. Derksen brak een lans voor de kutscheet. Zou leuk zijn geweest als Linda de Mol gewoon spontaan een hele grote, harde gelaten had.


L

Laat gaan joh! - Vaak gebezigde term door René van der Gijp als mensen zich ergens onnodig druk om maken.

Lampenkap van het plafond neuken - Flink te keer gaan met moeders de vrouw.

Lensie - Jeremain Lens.

Lieverd - Vermanende doch goedbedoelde aanspreektitel door René van der Gijp, gebezigd richting mannelijke collega's.

Lik m'n reet! - Uitroep van Johan Derksen, die griezelt van het camerabewuste gedrag van voetballers om te laten zien hoe hecht hun team is ("Voor de wedstrijd moet er eerst een scrum op het middenveld gemaakt worden en als iemand gewisseld wordt, moet hij 45 handen schudden - en geen normale, maar van die rare bovenhandse handen... Lik m'n reet!"). In de variant "Lik toch m'n reet!" ook gebezigd door gast Gerard Joling.

Linkervoet van Johan Derksen - Kun je, volgens Barry Hughes, een blik erwtensoep mee openmaken.

Lopende kerstboom - Royston Drenthe, met zijn diamanten oorbel en fluwelen en gouden tanden, die van gekkigheid niet weet wat hij met zijn geld moet doen.

Louis 'Fuutun'-tas - Tas van Belgische keeper Logan Bailly waar zelfs Gordon 'nee' tegen zegt.


M

Maandagmiddag deadline - Stressvolle periode op de redactie van Voetbal International. De chaos is dan compleet en iedereen werkt zich in het zweet. Je krijgt er een maagzweer en migraine van (oh, yeah, hoge bloeddruk!). Als de deadline gemist wordt, krijgt de reactie een helse preek. Verwerkt tot muzieknummer, in 2012 uitgebracht op de cd 'De Helden van Oranje'.

Maar dat geheel terzijde - Stopwoordje van Wilfred Genee.

Machogebral - Stoere praat van Hans Kraay Jr. over zijn voetbalverleden ("Ben je klaar met je machogebral?").

Magnifiek - Uitroep van Johan Boskamp, als iets zijn goedkeuring kan wegdragen. Zie ook: 'Formidabel', 'Klasse' en 'Schitterend'.

Maigret-film - Aan deze filmreeks moet Johan Derksen denken als Hans Kraay Jr. met spannende intonatie vertelt over het geheim van Gertjan Verbeek, de (toen nog) trainer van Heracles Almelo.

Manolevje - (Inmiddes ex-)verdediger van PSV. Matige voetballer met vaak ongelukkige momenten en daardoor veelvuldig slachtoffer van de analyses van René van der Gijp.

Mart Smeets - NOS-presentator. Iedere gast die door hem wordt geïnterviewd, is slechts een figurant. De echte Mart Smeets kent niemand.

Massaverkrachting - Hier maakte Patrick Kluivert zich, volgens Johan Derksen, schuldig aan.

Masturberen - Werd vroeger veel gedaan in de provincie; op zo'n late avond, met een beetje een foute film op. Volgens Ernst Happel krijg je er liesblessures van.

Matt Andersen - Zanger van het nummer 'Broken Man', het intronummer van het tv-programma 'Derksen & ...'.

Meest gore onzin - Door grappenmakers onder de naam van Johan Derksen op het internet gezet. Hans Kraay Jr. gooide ooit bij Voetbal International, volgens Johan Derksen, ook de meest gore onzin over tafel.

Meneer Kind - Hans Kind uit Honselersdijk. Kijker van Voetbal International. Ergert zich aan het ranzige, ordinaire en banale taalgebruik in het programma. Heeft een medestander in de heer Halkers uit Deventer.

Messi'tjes en Iniësta'tjes van deze wereld - Hele goede voetballers, volgens René van der Gijp.

Met iemands kloten spelen - Vervelende grapjes over iemand maken. Uitspraak van Johan Boskamp: "Zit niet met m'n kloten te spelen!".

Michel van Egmond - Eindredacteur van Voetbal International en schrijver van de VI-rubriek 'Uitsmijter' en de bestseller 'Gijp'.

Mickey Newbury - Zanger en schrijver van het nummer 'An American Trilogy'. Johan Derksen is een zeer groot bewonderaar van de singer-songwriter en is, ondanks dat het "ontzettende zwaarmoedige muziek" is (bij het luisteren "moet je echt de sloten op de deur doen, want anders spring je van het balkon"), "helemaal happy" wanneer hij Newbury hoort.

Minachting van de kijker - Het niet serieus nemen van tv-kijkers. Uitspraak van Johan Derksen.

Mister Big Star - Persoon dat zich interessanter of belangrijker voordoet dan hij daadwerkelijk is. Blijkt vaak gewoon een Mister Nobody te zijn.

Momentje - Item van René van der Gijp, vaak vertoond aan het begin van een uitzending.

Muziek voor Volwassenen - Wekelijks muziekprogramma van Johan Derksen op Radio Rijnmond. Derksen draait er plaatjes uit eigen kast: "muziek die doorgaans nooit op de radio te horen is of muziek die nostalgische gevoelens oproept".


N

Natte-vinger-gebaar - Likken aan verkeerde vinger. Johan Derksen vindt het niet leuk als geïnsinueerd wordt dat het hier om een middelvinger gaat.

Neuken - Kon Johan Derksen jaren geleden niet, maar is er nu heel bedreven in. Neukt de lampenkap echter niet meer van het plafond.

Niet goed bij je appel/eikel/kokosnoot zijn - Iemand die niet goed bij z'n hoofd is. Uitspraak van Johan Boskamp.

Niet om aan te gluren - Uitspraak van René van der Gijp als een wedstrijd het kijken niet waard is.

Niks hebben tegen [...], maar... - Introductie van Johan Derksen voordat hij iemand waar hij een hekel aan heeft tot de grond toe afbrandt. Ook als Derksen je aanspreekt met "aardige man" moet je uitkijken.

Not dun - Iets dat in de ogen van Johan Derksen niet door de beugel kan. Straatengels. In zijn beginperiode op de televisie was Derksen zelf 'not dun' (namelijk: dik).

Notoire domoor - Persoon dat altijd rare en/of foute dingen doet. Uitspraak van Johan Derksen. Uit te spreken als 'notoore' (en dus niet als 'notware').

NSB'er - Ola Toivonen. Speler van PSV die zich structureel misdraagt. Ongeschikt als aanvoerder, omdat er jeugdspelers zijn die zijn gedrag op deze manier over zullen nemen.


O

Och, och, och - Uitspraak van Johan Boskamp bij een mooi voetbalmoment.

OliverVoetbal - Uploader van VI-filmpjes op YouTube en tegenwoordig DailyMotion. Tevens redacteur van SigaarSnor.blogspot.com. Ook bekend als TheOliversWorld, TheOliversWorld2, TheOliversWorld4 en VoetbalOliver.

Omakutje.nl - Website van oud-PVV-kamerlid.

Opgenaaide zandhazen - De heren aan de tafel van Voetbal International, volgens Hans Kraay Jr.

Ordinaire homohumor - Uitspraken en grappen van Gerard Joling (zoals "Lik toch m'n reet!" en, in de richting van Wilfred Genee, "Al staat je vrouw ernaast te huilen, ik zou het zo doen!"). Johan Derksen houdt ervan.

Oudewater - Schilderachtige plaats in de provincie Utrecht. Woonplaats van Johan Derksen en Koert Westerman.

Ouwe reus - Veel gebezigde term door René van der Gijp om iemand die hij mag aan te spreken.

Overacting - Met veel misbaar, toneelspel en weidse gebaren een standpunt naar voren brengen. Hans Kraay Jr. maakt zich hier vaak schuldig aan ("Hans, Hans, waarom altijd die overacting?!").


P

Paardenlul - Uitroep van boze Hans Kraay Jr.

Palendansvereniging - Favoriete uitgaansgelegenheid van René van der Gijp. Een soort Van der Valk waar ze niets aanhebben.

Papiertjes - Materiaal dat zich vaak bevindt in de binnenzak van Hans Kraay Jr. Heeft die eigenschap geërfd van zijn vader ("Die liep ook altijd te sjouwen met papiertjes.").

Piepelmanager - Straatengels voor 'people manager'.

Piet Velthuizen - Voormalig keeper van Hércules Alicante. Runde aldaar een succesvolle broodjeszaak: Broodje Piet is inmiddels een fenomeen in Spanje. Skypte vaak met zijn hond en karpers. Zijn favoriete boek/film is De Griezelbus.

Pinkringenfiguren - Darters. Zie ook: 'Dartsen'.

Plakhaar - Kapsel dat in model wordt gebracht door een flinke hoeveelheid gel toe te voegen.

Poepen - Vlaamse benaming voor neuken. Niet te verwarren met de Nederlandse variant, een bezigheid die Johan Derksen bij voorkeur combineert met een sigaartje op de pot (dan klopt-ie weleens aan de deur).

Poffert op je neus - Wil Hans Kraay Jr. graag geven aan Wilfred Genee.

Professor doctor meester - Steven ten Have. (Inmiddels ex-)voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax.

Prostaatclub - FIFA-orgaan waar onder meer Sepp Blatter zitting in heeft.

Prrrrrrrrrrt - Het geluid dat een telmachientje in het Midden-Oosten volgens Johan Boskamp maakt.


Q

-


R

Raar hysterisch wijf - Benaming voor PVV-politica Fleur Agema.

Rotsteward - Vervelende ordebewaker in een voetbalstadion. Woordgrap van Koert Westerman (Rod Stewart / rotsteward).

Rullevant - Uitspraak Johan Derksen. Als in: "Dat vind ik niet rullevant". Niet ter zake doend; niet van belang. Enige juiste spelling.


S

Schalleke - Voetbalclub in Duitsland, volgens Johan Boskamp.

Schelvecchio - Emile Schelvis. Heeft de bijna onvervangbare Edward van Cuilenborg doen vergeten, dus die kan je om een boodschap sturen. Meester in het maken van briljante grapjes waar niemand in de studio om moet lachen. Tevens een begenadigd zaalvoetballer ("Jammer Emile!").

Schijtlollig(heden) - Flauwe grappen. Veel presentatoren en radio-dj's bedienen zich hier van.

Schitterend - Uitroep van Johan Boskamp, als iets zijn goedkeuring kan wegdragen. Zie ook: 'Formidabel', 'Magnifiek' en 'Klasse'.

Scoren met oud zeer - Iets dat Wilfred Genee, volgens Johan Derksen, vaak probeert. Zie ook: 'Jeugdzondes'.

Sepp Blatter - FIFA-baas. Maakte in 1989 bij zijn aanstelling een van de meest opzichtige schwalbes aller tijden. Zie ook: 'Prostaatclub'.

sigaarblogcom - SigaarSnor.blogspot.com, volgens Wilfred Genee.

SigaarSnor - Uploader van VI-filmpjes op YouTube en oprichter van weblog SigaarSnor.blogspot.com. Ooit bijna doorgebroken op de landelijke televisie, maar iemand met een stuk brood op zijn hoofd was belangrijker.

Simon Zwartkruis - VI-clubwatcher. Houdt niet van zaaddodend geleuter. Vindt het ook niet fijn als de NOS pizza bestelt van onze belastingcenten.

Sisse - Ook: 'Sissy'. Sekou Cissé, aangeduid door Johan Boskamp.

Sjelsie - Straatengels voor 'Chelsea'.

Sjempjens Liek - Straatengels voor 'Champions League'.

Slapleuter van het Jaar - Titel voor iemand die Oudewater op de kaart gezet heeft. Johan Derksen won de prijs in 2013.

Slappe Zweed - Johan Derksen over (inmiddels oud-)PSV-keeper Andreas Isaksson. Zie ook: 'Als een zak aardappelen naar de hoek'.

Slurf - Geslachtsorgaan van Wim Suurbier. In Blijdorp lopen er hele grote grijze dingen over het zand die er nootjes mee oprapen.

Smakeloos land - Nederland, volgens Johan Derksen.

Sneijdertje - Wesley Sneijder, kleine Nederlandse voetballer. Bezitter van Hummer waar de stoel weggehaald schijnt te zijn. Draagt een zonnebril waarbij je een snorkel cadeau kreeg. Getrouwd met een starfuckertje.

Spelen als een patatje - Slecht, of onder het normale niveau, spelen. Uitspraak van Johan Boskamp.

Spitfire - Auto van Bert van Marwijk, met een lekker wijf erin. Zie ook: 'De Worp'.

Starfuckertje - Yolanthe Cabau van Kasbergen (tegenwoordig: Yolanthe Sneijder-Cabau), aangeduid door Johan Derksen. Zou nooit met Wesley Sneijder getrouwd zijn als hij meubelmaker was geweest. Als ze tijdens het WK 2010 ook de andere tien spelers had verwend, waren we waarschijnlijk wereldkampioen geworden.

Steve McClaren - Clichébrakende, opendeurenintrappende trainer van FC Twente. Bekend van uitspraken als "De kracht van het team is... het team", "Twee helften zijn nooit hetzelfde, twee wedstrijden ook niet", "Scoren is belangrijk" en "Je moet winnen om door te gaan".

Stijgende verbazing - Met steeds groter wordende verwondering iets aanschouwen. Uitspraak van René van der Gijp.

Strietwijs - Straatengels voor 'streetwise'.

Superbeelden - Uploader van VI-filmpjes op YouTube. Ook bekend als SuperbeeldenVI. Tevens bekend als de jeugdige VI Hooligan RensAjacied.

Sven Kockelmeijer - Sven Kockelmann. Pedante interviewer van de KRO.


T

Talpa - Ter ziele gegane tv-zender waarbij Wilfred Genee in het verleden werkzaam was. Als gespreksonderwerp in Voetbal International goed voor een knetterende ruzie tussen Genee en Johan Derksen, die Genee verweet hypocriet te zijn door Dick Advocaat te veroordelen omdat hij voor het grote geld in Rusland koos, terwijl Genee zelf voor het grote geld naar Talpa ging. Genee: "Dat vind ik geen goede opmerking, want je weet hoe de situatie in elkaar zit! Ik vind echt dat je daar een keer daar over op moet houden trouwens, want jij weet echt hoe dat in elkaar zit!" (volgens Genee was geld niet de drijfveer, maar zag hij bij Talpa zijn jongengsdroom - het presenteren van het voetbal op zondagavond om 7 uur - in vervulling gaan).

Telmachientje - Een geldautomaat in het Midden-Oosten. Zie ook: 'Prrrrrrrrrrt'.

Texaco - Tankstation met een vestiging op de route van Brussel naar Hilversum. Verkoopt bamihapjes.

Thijs Slegers - VI-clubwatcher. Matties met Zlatan Ibrahimović en Andy van der Meijde. Schreef over laatstgenoemde het boek 'Geen Genade'.

Tietanik - Titanic, aangeduid door Johan Boskamp.

Tim Immers - Lex Immers, aangeduid door René van der Gijp.

TOETERTJES! TOETERJES! - Uitroep bij vreugde, zoals door Wilfred Genee na het winnen van de Gouden Televizier-Ring.

Tom Knipping - Onderzoeksjournalist bij VI. Gespecialiseerd in matchfixing en belchinezen. Vormt een duo met Iwan van Duren. Nam ooit de broer van Nigel de Jong mee naar de uitzending.

Topshow - Benaming voor het programma Voetbal International door Wilfred Genee. Ook veel gebruikt door VI-fans. Tevens bekend als 'topshow.gif', verwijzend naar de bijbehorende animated gif. Tegenhanger 'Flopshow' bestaat ook en is van toepassing op Studio Voetbal.

Totale idioot - Jean-Marie Pfaff, aangeduid door René van der Gijp.

Toto - Vast (gesponsord) onderdeel in Voetbal International. Hierbij voorspelt Johan Derksen iedere vrijdag de resultaten van enkele wedstrijden die dat weekend gespeeld zullen worden, waarna Wilfred Genee zich op maandag veelal op de dijen slaat van het leedvermaak als de uitslag bekend is. Item moet gespeeld worden "om de show bestaanbaar te maken" ("Oh, doen we de Toto omdat we het zo leuk vinden?").

Trainers zijn passanten - Uitspraak van Johan Derksen, die van mening is dat trainers niet het beleid bij een club moeten bepalen en niet zomaar allerlei spelers mogen aantrekken.

Trambestuurder - Co Stompé. Zie ook: 'Koos Stompé'

Trekpop - Piet Velthuizen.

Tuinslang - Ymke Wieringa, aangeduid door René van der Gijp.

Twixje - Snoepgoed, in de woorden van Johan Boskamp: "koekjes met een beetje slagroom erop". Bij gebrek aan een bamihapje lekker om in een voetbalstadion op te eten. Kans dat je tijdens het stiekem eten ervan wordt betrapt is echter aanwezig.


U

Uit elkaar getrokken - Te vinden onder de 'U' in het boek van René van der Gijp. Zie ook: 'Zus van Hans Kraay Jr.'.


V

Vermakelijke hork - Gertjan Verbeek, aangeduid door Johan Derksen.

Verwende blagen - Zie: 'Blaag'

Vies dik - Gedetailleerde omschrijving van het figuur van Jack van Gelder.

VI Hooligans - Verbond van VI-fans, ontstaan op FOK!. Leden kenmerken zich door het veelvuldig gebruik van zogenaamd VI-jargon.

VI Oranje - WK-/EK-variant van Voetbal International vanuit het Kurhaus in 'Den Haag slash Scheveningen'. In het programma schuiven verschillende gasten uit de sport- en entertaimentwereld aan naast Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp.

VI Vandaag - Dagelijks programma op RTL7 met onder meer Wilfred Genee en Johan Derksen. Heette eerst RTL Sport Inside. Werd na drie maanden wegens tegenvallende kijkcijfers van het scherm gehaald.

Vierde man - Iemand die niet kan fluiten én niet kan vlaggen. Bovendien zijn er in de parenclub al drie voor hem geweest.

Voorzichtig gesponsord programma - Voetbal International, aangeduid door Wilfred Genee.

Voorzitter van de Bert van Marwijk-fanclub - Johan Derksen. Fanclub is na het EK 2012 opgeheven.


W

Waardeloze gozer - Uitroep van Johan Boskamp als Wilfred Genee weer eens aan het trollen is.

Wat zit jij nou weer te lachen?! - Verontwaardigde uitroep van een boze Hans Kraay Jr., met name gebezigd in de richting van Wilfred Genee.

Weet niet of er lucht of zand in een bal zit - Uitspraak van Johan Derksen om bestuurders te duiden die geen voetbalkennis hebben, maar zich wel laten voorstaan op een succesvolle carrière in het bedrijfsleven.

Wereldgozer - Iemand die de goedkeuring van Johan Boskamp kan wegdragen.

Wereldpartij - Als in: "Die gozer speelde een wereldpartij". Aanduiding van Johan Boskamp voor wereldgozers die klasse spelen.

whodamn - Met dit e-mailadres stuurde ene "R. Wiebel" in 2009 een scheldmail ("vuile tyfushond", "mafkees", "idioot" en "klootzak") naar Johan Derksen, die deze mail vervolgens voorlas in zijn internetrubriek Beste Johan.

Wieke - Wieke Wierda. Visagiste bij onder meer Voetbal International en Doordekken. Volgens Wilfred Genee de mooiste grimeuse van Nederland. Wil alleen nooit bij 'Ome Johan' op schoot komen zitten, terwijl die onder de mantel helemaal bloot is.

Wiki-puh-dia - Wikipedia, maar dan in de variant van René van der Gijp. Site die onbetrouwbare informatie verspreidt over Cor Pot (W.C. Pot).

Wilfred Genee - Mislukte conferencier (zelfs zijn zus moest niet lachen; die kende de grappen al). Thans anchorman van Voetbal International.

Wiljan Vloet - Babbelzieke trainer van o.a. NEC, die op de parkeerplaats nog tegen je aan aan het lullen is. Gooi er een dubbeltje in en hij praat de hele avond. Is ook bekend van een zeer professioneel uitgevoerde parodie op Voetbal International.

Witte - Bijnaam van Johan Boskamp én Aad de Mos. Spreken elkaar ook graag zo aan ("Hé Witte, hoe is het? - Ah, klasse Witte!").

Witte Chinees - Arno Vermeulen, aangeduid door Johan Derksen.

Wot...?! - Uitspraak van Jort Kelder, nadat hij vernam hoeveel René van der Gijp en Michel van Egmond aan het boek 'Gijp' hebben verdiend.


X

-


Y

-


Z

Zaaddodend geleuter - Uitspraak van VI-clubwatcher Simon Zwartkruis, wanneer er ergens weer eens een saai praatje wordt gehouden.

Zambiaantjes - Voetballers uit Zambia. Moet je kort houden.

Zelfingenomen kwalletje - Hans Kraay Jr. volgens Johan Derksen, toen hij (destijds nog als trainer van FC Lienden) in Voetbal International de opstelling van Ajax wilde bepalen.

Zo trots als een hond met zeven lullen - Soms ook: 'Zo trots als een hond met zeven staarten'. Iemand die ergens zeer fier op is, zoals bijvoorbeeld John Jaakke nadat hij als voorzitter bij Ajax was aangesteld en aan tafel mocht zitten bij Johan Cruijff.

Zus van Hans Kraay Jr. - Staat onder de 'U' van 'uit elkaar getrokken' in het boek van René van der Gijp. Heren aan tafel mogen er van Hans Kraay Jr. niet meer over beginnen.


(laatste update: 03/02/2013, 16.30 uur)

Geen opmerkingen: